Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
12. 11. 2014,
21.15

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nogomet Wayne Rooney jubilej angleška nogometna reprezentanca

Sreda, 12. 11. 2014, 21.15

1 leto, 1 mesec

Wayne Rooney se počasi, a vztrajno spreminja v legendo (foto + video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Wayne Rooney je nogometaš, za katerega ima človek občutek, da je na sceni že celo večnost, v resnici pa je star šele 29 let. V soboto ga čaka poseben jubilej - že 100. bo nastopil za Anglijo.

Za kako velik uspeh gre, govori tudi podatek, da je pred tem to uspelo le peščici Angležev, natančneje osmim, zdaj pa se bo klubu 100 pridružil še Rooney. Zanimivo je, da bo ta jubilej dopolnil ravno na tekmi proti Sloveniji, s katero se bo angleška izbrana vrsta na Wembleyju pomerila za kvalifikacijske točke. Ne vemo, ali je to za četo Srečka Katanca dobro ali slabo, a zagotovo jim bo v čast sodelovati na tako posebnem dogodku.

Pred izvrstnim napadalcem so sto ali več nastopov zabeležili le še Peter Shilton (125), David Beckham (115), Steven Gerrard (114), Bobby Moore (108), Ashley Cole (107), Bobby Charlton (106), Frank Lampard (106) in Billy Wright (105). Za razliko od večine naštetih pa ima že zdaj največ zadetkov (43), pred njim je samo njegova klubska legenda sir Bobby Charlton, ki ima šest zadetkov več (49). Če pa bo Wayne nadaljeval v tem ritmu, pa je le vprašanje časa, kdaj bo sam na vrhu najboljših strelcev. Zdaj ko kot kapetan treh levov izvaja tudi enajstmetrovke, bo cilj še toliko lažje dosegljiv.

Otrok Evertona in sovražnik Liverpoola

Wayne Rooney se je rodil leta 1985 v Croxtethu v Liverpoolu očetu, ki prav tako sliši na ime Wayne, in mami Jeanette. Že kot otrok je kazal, da bo iz njega nastalo nekaj velikega. Ko je bil star devet let, je za lokalno ekipo dosegel 99 zadetkov, zato ni čudno, da je padel v oči skavtom Evertona, ki ga je izklesal v biser, kakršen je še danes. Rooney je simpatije do Evertona gojil že kot otrok, ko je zanj tudi zaigral, pa je vse skupaj preraslo v veliko ljubezen, ki je odlični napadalec nikoli ni skrival. Še zdaj je ne. Obenem pa lahko dodamo, da kakor je velik simpatizer modrih, toliko bolj sovraži someščane Liverpool. Glede na to, da tudi Manchester United ni najboljši prijatelj Liverpoola, se tudi v Manchestru počuti kot riba v vodi.

Rooney je v članski postavi Evertona debitiral avgusta leta 2002, le dva meseca pozneje pa je že zabil v elitni premier league. In to kakšen in kako pomemben zadetek je bil to. Komaj 16-letni napadalec je v zadnjih minutah tekme z Arsenalom zadel prekrasen zadetek in jim prizadejal prvi poraz po 30 tekmah. Rooney je bil tisto leto po izboru BBC izbran za mlado osebnost leta.

Rdeči vragi za najstnika odšteli pravo bogastvo

Nogometni biser ni dolgo navduševal v Goodison Parku, saj ga je že leta 2004 "ugrabil" Manchester United. Sir Alex Ferguson je dejal, pripeljite mi fanta, pa naj stane, kar hoče. In res, rdeči vragi so za 18-letnika odšteli za tisti čas izjemnih 37 milijonov evrov, a kot se je izkazalo, cena za vse, kar je Rooney dal klubu, ni velika, ampak celo drobiž. Wayne je v desetih letih z Manchester Unitedom osvojil skoraj vse, kar se osvojiti da. Manjka mu le v Angliji tako opevani pokal FA, a ima kar pet naslovov angleškega prvaka. Leta 2008 je z rdečimi vragi osvojil tudi ligo prvakov, istega leta tudi svetovno klubsko prvenstvo, v žepu pa ima tudi dva ligaška pokala in tri angleške superpokale.

Za rdeče vrage je do zdaj v 450 nastopih dosegel 219 zadetkov, kar ga uvršča na klubsko tretje mesto vseh časov. Pred njim sta le še Denis Law (237) in Bobby Charlton (249).

Wazza za tri leve debitiral leta 2003

Predstave pri Evertonu so hitro opazili tudi v angleški reprezentanci, takrat jo je vodil Šved Sven-Göran Eriksson, ki so ga povabili k sebi v začetku leta 2003. Rooney je debitiral proti Avstraliji, ki je Angleže takrat premagala s kar 3:1. Rooney je takrat s 17 leti podrl rekord in postal najmlajši nogometaš, ki je kdajkoli zaigral za Anglijo. Pozneje je njegov rekord leta 2006 za 36 dni popravil Arsenalov Theo Walcott.

Wazza je svoj svetel trenutek doživel že na evropskem prvenstvu leta 2004 v Franciji, ko je v skupinskem delu dosegel štiri zadetke (dva je zabil Švici, dva Hrvaški), nato pa ga je v četrtfinalu zaustavila poškodba, Portugalci pa so po enajstmetrovkah izločili Angleže.

Dva neumna rdeča kartona

Rooney je imel v svoji bleščeči karieri, v kateri ni manjkalo dobrih predstav, zadetkov in podaj, tudi padce. V dresu angleške izbrane vrste je prejel dva rdeča kartona. Enega leta 2006 na SP v Nemčiji, ko so jih po enajstmetrovkah spet izločili Portugalci. Wayne je na tisti tekmi v 62. minuti stopil na Ricarda Carvalha in bil upravičeno izključen. Za podobno zadevo je poskrbel leta 2012 v kvalifikacijah za EP, ko je na tekmi proti Črni gori brcnil branilca Miodraga Džudovića, Uefa pa je napadalca kaznovala s prepovedjo igranja na dveh tekmah.

Četrti strelec Anglije vseh časov

Rooney je na 99 nastopih za Anglijo pridno zbiral zadetke. Trenutno je s 43. zadetki na četrtem mestu vseh časov. Pred njim so le še Jimmy Greaves (44), Gary Lineker (48) in tako kot pri Manchester Unitedu na prvem mestu vlada sir Bobby Charlton (49).

Kot je že sam povedal, bi mu veliko pomenilo postaviti rekord, a pred Charltona bi ga postavila le osvojitev kakšne izmed lovorik. Rooney, vsaj kar zadeva reprezentanco, temu ni bil niti blizu. Mogoče se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti, zdaj ko ladjo vodi rojen zmagovalec, a za zdaj nič ne kaže na to.

Ne spreglejte