Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2020,
19.24

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

WADA Liverpool Mamadou Sakho

Sreda, 4. 11. 2020, 19.24

3 leta, 5 mesecev

Mamadou Sakho

Visoka odškodnina za nogometaša, ki je zaradi napake Wade ostal brez milijonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Mamadou Sakho | Mamadou Sakho je dobil vsaj delno zadoščenje za krivico, ki se mu je zgodila. | Foto Reuters

Mamadou Sakho je dobil vsaj delno zadoščenje za krivico, ki se mu je zgodila.

Foto: Reuters

Branilec angleškega nogometnega prvoligaša Crystal Palacea Mamadou Sakho je uspel s pritožbo na sodišču proti Svetovni protidopinški agenciji (Wada), ki je nogometnega igralca po krivem obtožila, da se je posluževal prepovedanih snovi. Wada se mu je javno opravičila ter mu bo za klevetanje morala izplačati denarno odškodnino.

Sakho je Wado tožil zaradi po njegovem velike napake pri dopinškem testu. Ta napaka je končala njegovo kariero pri Liverpoolu. Wado je tožil za 13 milijonov funtov.

Sakho je bil suspendiran za 30 dni aprila 2016, potem ko je bil na dopinškem testu pozitiven na prehransko dopolnilo za izgorevanje maščob. Sakho je zaradi tega ostal brez finala evropske lige proti Sevilli in mesta v francoski reprezentanci za evropsko prvenstvo 2016.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je pozneje, ko je ugotovila, da je šlo za higenamin, ki ga ni bilo na seznamu prepovedanih substanc, Sakha oprala krivde in v poročilu okrcala krovno protidopinško agenciji, ki pa je še naprej trdila, da je Sakho kriv.

Sakho ni nikoli več začel v prvi postavi Liverpoola, septembra 2017 so ga rdeči prodali za 26 milijonov funtov Crystal Palaceu. Zdaj 30-letni Francoz se je odločil za tožbo in uspel na višjem sodišču v Londonu.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, je Sakho Wado iztožil za "znatno odškodnino", njena višina pa bo verjetno ostala neznana kot del dogovora med stranema.

Wada 2019 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Wada: Priznamo, da ne bi smeli izreči obrekljivih trditev

Njegov odvetnik Julian Santos je dejal, da se je Wada opravičila in se strinjala, da bo plačala precejšen znesek kot odškodnino in ne bo ponavljala obtožb. Medijske objave, za katere je poskrbela svetovna agencija, je prebralo milijonsko občinstvo, kar je resno škodovalo ugledu gospoda Sakhoja, je še dodal nogometašev zagovornik.

Zastopnik Wade Guy Vassall-Adams pa je dejal: "Wada priznava, da ne bi smela izreči obrekljivih trditev, glede na to, da je Uefa Sakhoja oprostila. Wada priznava, da Sakho ni kršil Uefinih protidopinških predpisov, ni goljufal, ni si nameraval pridobiti nobene neupravičene prednosti in je ravnal v dobri veri."

V govoru zunaj sodišča je odlično razpoloženi Sakho dejal: "Počutim se srečnega, srečen sem zaradi svoje družine, srečen zaradi vseh svojih prijateljev, zaradi vseh ljudi, ki so bili okoli mene v tem težkem letu, ko mi ni bilo lahko kot profesionalnemu nogometašu, športniku. To je najslabša stvar, ki vam jo lahko očitajo, doping. Danes je velik dan za mene."

Mamadou Sakho
Sportal Nekdanji nogometaš Liverpoola toži Wado za 13 milijonov funtov
Mamadou Sakho
Sportal Nezaželen v Liverpoolu, presrečen v Londonu
Sportal Zaradi dopinga 30 dni brez nogometa, grozi mu štiriletni suspenz
Mamadou Sakho
Sportal Sakho domnevno padel na dopinškem testu
Ne spreglejte