Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
21. 8. 2012,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Dinamo Zagreb liga prvakov

Torek, 21. 8. 2012, 12.32

8 let

Video: Mariboru sodnik, ki skrbi za incidente

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
UEFA je v ponedeljek določila sodnika, ki bo delil pravico na sredini tekmi kvalifikacij za ligo prvakov med Dinamom in Mariborom v Zagrebu. Sodil bo Turek Cüneyt Cakir.

Cüneyt Cakir je trenutno najbolj priznani turški sodnik, ki že nekaj časa redno sodi na tekmah najvišjega nivoja. Med drugim je na letošnjem evropskem prvenstvu sodil tri tekme, tudi polfinalno med Španijo in Portugalsko. V minuli sezoni je bil petkrat glavni sodnik tudi na tekmah lige prvakov. Najbolj odgovorna naloga ga je doletela, ko je dobil priložnost na polfinalni tekmi med Barcelono in Chelseajem, ki se je končala z remijem 2:2. Na tej tekmi je pokazal kar osem rumenih in rdeč karton Johnu Terryju. Tudi sicer je znan po tem, da hitro poprime za svoj žep. Zanimivo, na eni izmed prvih resnejših mednarodnih tekem, ki jih je sodil, ko sta se v kvalifikacijah za pokal UEFA leta 2006 med seboj pomerila Vaduz in Ujpest, je pokazal kar 9 rumenih in 2 rdeča kartona. S Turkom torej ni šale. Upajmo, da to vedo tudi Marcos Tavares in soigralci. Petintridesetletni sodnik ima sicer še kar nekaj mednarodnih izkušenj. Sodil je tudi kar nekaj tekem lige Europa, pravico pa je delil tudi na ogromno tekmah največjih tekmovanj mlajših kategorij.

Napadli so ga že večkrat

Slovenskemu klubu še ni sodil, Slovencem je. Leta 2006 je bil sodnik tekme med Slovenijo in Avstrijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo do 19 let. Naj dodamo, da so mladi slovenski upi tisto tekmo izgubili. Bolj kot to sta zanimiva dva incidenta, ki sta se zgodila Cakirju. Prvi seže nekaj dni nazaj, ko ga je nogometaš Galatasarayja Engin Baytar na tekmi turškega superpokala odrinil in si prislužil enajst tekem suspenza. Še bolj vroče je bilo leta 2007 na prvenstveni tekmi turške lige med Manisasorjem in Sakaryasporjem, ko ga je, nezadovoljen nad eno izmed odločitev, napadel vratar Bülent Ataman in kar nekaj časa skušal obračunati z njim, a so ga na srečo sodnika zaustavili soigralci. V Turčiji ima Cakir status sodnika, ki je poskrbel za že kar nekaj spornih odločitev, kar pa niti ni čudno. V turški ligi namreč sodi že vrsto let, za njim je več kot 170 tekem, med drugim je sodil tudi pet derbijev med Fenerbahčejem in Galatasarayjem. Upajmo le, da bo mariborskim navijačem po sredinem večeru ostal v dobrem spominu.

Ne spreglejte