Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 2. 2016,
1.18

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nizozemska SP 2010 Ajax

Torek, 2. 2. 2016, 1.18

4 leta, 10 mesecev

Veliki Nizozemec, ki ga je zaznamoval rdeči karton, ne bo več brcal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dolgoletni nizozemski reprezentant John Heitinga je pri 32 letih končal kariero. V dresu Ajaxa je jeseni odigral le dve tekmi, prvega februarja pa trenerju in navijačem sporočil, da se poslavlja.

Branilec, po katerem se pretakata nizozemska in indonezijska kri, je bil v zadnjem desetletju steber močne nizozemske reprezentance. V devetih letih (2004–20-13) je državni dres oblekel 87-krat in se sedemkrat vpisal med strelce, leta 2010 pa dosegel največji uspeh, ko je tulipanom na jugu Afrike pomagal do preboja v finale svetovnega prvenstva.

V sklepnem dejanju SP 2010 se ni izkazal. Zaradi rdečega kartona je moral predčasno v slačilnico in pustil soigralce na cedilu, Španci pa so prek Andresa Inieste v podaljšku zabili zmagoviti zadetek za svetovni naslov. Postal je šele peti nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev, ki je v finalu prejel rdeči karton.

Nogomet je njegova strast, a je spoznal, da je napočil čas za slovo

Heitinga je nogometni otrok Ajaxa. Pri njem je naredil prve nogometne korake in blestel v nadarjenem rodu, v katerem so izstopali Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder in Zlatan Ibrahimović. V dresu amsterdamskega velikana je tudi končal kariero. Vmes si je nogometni kruh služil v Španiji (Atletico Madrid), Angliji (Everton in Fulham) ter Nemčiji (Hertha Berlin). V Amsterdam se je vrnil lani, a ni navdušil s formo. Njegove predstave so bile neprepričljive. Nezadovoljstvo je bilo čutiti tako pri nogometašu kot tudi občinstvu.

Trener Frank de Boer mu je dal priložnost le na dveh prvenstvenih tekmah, Heitinga pa je presodil, da s takšno pripravljenostjo ne more nadaljevati kariere. Končal jo je pri 32 letih in po številnih lovorikah, ki jih je osvojil z Ajaxom. Leta 2008 je bil razglašen za nizozemskega nogometaša leta. Zadnjič je barve Nizozemske branil na prijateljski tekmi s Kitajsko leta 2013.

"Nekatere stvari bi želel prelagati, dokler je mogoče. Prenehanje igranja nogometa je ena izmed njih. Nogomet je moja strast, a sem lani decembra spoznal, da je napočil čas za slovo. Prišel je veliko prej, kot sem si mislil," je John Gijsbert Alan Heitinga - Johnny poslal čustveno sporočilo navijačem Ajaxa.

Zanima ga trenerska kariera, donedavnim soigralcem pri Ajaxu pa želi pomagati tudi v nadaljevanju sezone. "Mladi igralci vedo, da so moja vrata za njih vedno odprta. Vedno sem na voljo za nasvet," si bo prizadeval, da Ajax v tej sezoni osvoji naslov državnega prvaka in s seznama najboljšega izpodrine PSV Eindhoven.

Ne spreglejte