Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 11. 2013,
13.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec seznam Kanada

Sreda, 13. 11. 2013, 13.00

5 let

Valter Birsa se vrača, pa še kdo drug

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska nogometna reprezentanca se bo od leta 2013 poslovila prihodnji torek, ko se bo v Celju pomerila s Kanado. Selektor Srečko Katanec ne bo mogel računati na številne prvokategornike.

Dvoboj s Kanado ne bo postregel z resnično vrednostjo slovenske reprezentance, ki je z všečno igro v drugi polovici kvalifikacijskega ciklusa za SP 2014 ogrela srca navijačev in povzdignila optimizem pred začetkom novega izziva, kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Leta 2016 ga bo gostila Francija, na njem bo prvič v zgodovini nastopilo 24 ekip, kar samo še povečuje možnosti, da bi se med evropsko elito pojavila tudi Slovenija. Na Euru je že nastopila, pred 13 leti ravno pod Katančevim vodstvom v Belgiji in na Nizozemskem.

Projekt EP 2016 bo simbolično začrtala prijateljska tekma s Kanado, na kateri se bo slovenska izbrana vrsta v tekmovalnem smislu poslovila od letošnjega koledarskega leta, hkrati pa predstavila na delu nekatere kandidate, ki so na zadnjih tekmah ostali prikovani na rezervni klopi in brez konkretnejše priložnosti, da bi svoje znanje izpostavili javnosti in selektorju. Tokrat bodo prejeli možnost, da se predstavijo v najboljši možni luči, saj bo zaradi takšnih in drugačnih razlogov odsotno ogromno prvokategornikov.

Največji osip je v napadu

Največjega osipa je deležna konica napada, saj bodo manjkali kar trije pomembni členi. Japonski dvojec Milivoje Novaković - Zlatan Ljubijankić bo ostal v domovini samurajev, Tim Matavž pa se odpravlja na operativni poseg, ki ga bo od igrišč oddaljil dva meseca. Manjkal bo tudi Kevin Kampl, ki je resda naveden na seznamu, a bo zaradi stalnih težav s poškodbami (rešuje jih s protibolečinskimi sredstvi) ostal v reprezentančnem taboru le nekaj dni, dvignil moralo soigralcem in se vrnil v Salzburg, kjer ga čakajo vzporedna dokazovanja v Avstriji in Evropi. ''Kevin ima danes pregled z magnetno resonanco. Je na spisku, a ne bo igral, niti ne bo v pogonu. Nisem najbolj vesel, a ne morem posegati v delo ljudi v Salzburgu. Mi je pa o njem jasno vse,'' je dejal Srečko Katanec, ki na novinarski konferenci ni skrival sproščene volje.

V zvezni vrsti ne bo tudi Reneja Krhina, ki ga pestijo zdravstvene težave, znova bo manjkal Josip Iličić, ki se v tem letu ni naigral v državnem dresu, še manj pa pri Fiorentini. V obrambi bo na levi strani manjkal Bojan Jokić … Zato ne čudi kar nekaj svežih imen, ki so prevetrila selektorjev izbor. Nakazala so, s katerimi nogometaši je 50-letni Ljubljančan polnil širši seznam kandidatov, ki pa v kvalifikacijah ob standardnem jedru izbrane vrste ni prišel do izraza.

Katanec: To bo delavna tekma

Po dolgem času bosta del reprezentance Dalibor Stevanović in Miral Samardžić. ''S Stevanovićem sem se že slišal, zdaj imata priložnost, da se dokažeta na treningih in tekmah,'' je pojasnil selektor, ki bo izbrance na dvoboj v Celju pripravljal na Gorenjskem, treningi pa bodo potekali v Lescah in Kranju. Vrača se najboljši strelec graškega Sturma Robert Berić, ki bo skupaj z izkušenim povratnikom Zlatkom Dedićem skušal zakrpati luknje v napadu, na desni strani pa se bo predstavil Valter Birsa, ki pri Milanu živi sanjske trenutke, a tudi čuti rezultatsko krizo, s katero ima opravka rdeče-črni velikan. Prva violina slovenskega napada bi bil na tekmi s Kanado lahko

Roman Bezjak, ki je v prejšnjem tednu dosegel kar sedem zadetkov in je v tem trenutku eden najbolj vročih strelcev na tem delu Evrope. "Tekma s Kanado bo med narekovaji delavna. Upam, da bodo moji fantje, predvsem tisti, ki niso dobili priložnosti, pokazali, kaj znajo, '' meni slovenski selektor, ki bi bil v skladu s svojimi načeli, kar se tiče prijateljskih srečanj, bolj vesel kakšnega bolj zvenečega in kakovostnega tekmeca kot je Kanada, a se po drugi strani zaveda, da v trenutku, ko ne more računati na polovico udarne enajsterice, morda bolj ustreza malce bolj nezahteven tekmec.

Kavčiču noče jemati kandidatov

V petek si bo ogledal tudi dvoboj mlade reprezentance, ki se bo v boju za kvalifikacijske točke v Kopru pomerila z ruskimi vrstniki (dvoboj bo na Bonifiki ob 15.30, vstop za gledalce je brezplačen). Če bo zaradi kartonov odpadel kakšen izmed slovenskih upov, ki bi bil zanimiv tudi Katancu, ga bo ta vpoklical za torkovo srečanje s Kanado, drugače pa ne, saj noče hoditi v zelje selektorju mlade reprezentance Tomažu Kavčiču. ''To bi bilo absurdno, da pokličem kakšnega mladega igralca, ki morda odigra 15, 30, 45 minut ali pa celo tekmo, potem pa ga selektor Kavčič nima na voljo za kvalifikacijsko tekmo. Tega ne bom delal. Glede potenciala mlajših nogometašev pa tako. Ne bom našteval imen (kot primer je navedel Dejana Lazarevića, ki bolj ali manj ne igra pri Chievu), a trenutno nisem zadovoljen s tem, koliko igrajo v klubih. Če ne bodo igrali nič, jih niti ne bom smel klicati,'' je dodal Katanec, ki je pri tokratnem izboru naredil izjemo, saj se je znašel v nehvaležnem položaju, ker je čez noč ostal brez številnih igralcev.

Ne spreglejte