SiolNET. Sportal Nogomet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Švici začeli kazenski postopek proti predsedniku Fife, ta zavrača vse očitke

0,04

termometer

Gianni Infantino | Švicarsko tožilstvo je vložilo kazenski postopek proti predsedniku Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianniju Infantinu. | Foto: Reuters
Švicarsko tožilstvo je vložilo kazenski postopek proti predsedniku Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianniju Infantinu. Foto: Reuters

Švicarsko tožilstvo je vložilo kazenski postopek proti predsedniku Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianniju Infantinu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Posebni tožilec je preiskoval domnevno prikrite sestanke med predsednikom Fife in švicarskim državnim tožilcem Michaelom Lauberjem, zaradi ugotovitev pa je sprožil kazenski postopek.

Pretekli teden so primer dodelili posebnemu tožilcu Stefanu Kellerju, ki je preučil dogovore med Giannijem Infantinom in švicarskim državnim tožilcem Michaelom Lauberjem, zaradi česar je slednji prejšnji teden ponudil odstop. Sestanki so potekali leta 2016 in 2017.

Posebni tožilec, ki je bil imenovan za pregled kazenskih ovadb zoper oba osumljena in druge vpletene, je našel znake kaznivega ravnanja, povezanega z nerazkritimi sestanki, je v četrtek sporočil organ, ki nadzira švicarske zvezne tožilce.

Prikril sestanek in lagal nadzornikom

Sodišče je prejšnji teden ugotovilo, da je Lauber prikril sestanek in lagal svojim nadzornikom, medtem ko je njegov urad preiskoval obtožbe o korupciji v zvezi s Fifo, vključno s tem, kako sta si Rusija in Katar pridobila pravico, da gostita svetovno prvenstvo v nogometu v letih 2018 in 2022.

Možna kazniva dejanja vključujejo zlorabo javnega položaja, kršitev uradne tajnosti, pomoč kršiteljem in spodbujanje teh dejanj, piše v izjavi organa.

Tožilec zahteva odvzem pravne imunitete

Keller je od švicarskega parlamenta zahteval tudi, da odvzame pravno imuniteto Lauberju, tako da bo tudi proti njemu mogoče sprožiti kazenski postopek.

Infantino in Lauber sta že pred tem zanikala obtožbe, Fifa pa za zdaj ni podala izjave na vloženi kazenski postopek.

Infantino je predsednik Fife postal februarja leta 2016, tri leta kasneje pa je bil izvoljen še za en mandat na čelu krovne Mednarodne nogometne zveze.

Infantino zavrnil vse očitke

Gianni Infantino | Foto: Reuters Foto: Reuters Infantino je zavrnil vse obtožbe švicarskega tožilstva. "Vedno sem si prizadeval za razčiščevanje zadev, povezanih s Fifo. In tudi v prihodnje bo Fifa sodelovala z oblastmi. Ne bom dopustil, da nas od tega kaj odvrne," so besede Infantina zapisali pri Fifi.

Infantino je dodal, da so se uradniki Fife "srečali s pravosodnimi organi tudi v drugih pravnih sistemih po svetu in da to nikoli ni bila težava. Zlasti v ZDA je to sodelovanje povzročilo več kot 40 kazenskih obsodb. V skladu s tem še vedno v celoti podpiram sodne postopke," je dodal Infantino.

Preberite še:

Michael Lauber Sportal Švicarski tožilec po lažeh preiskovalcem odstopil s položaja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin