Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
2. 1. 2016,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca Andraž Šporar Matjaž Kek

Sobota, 2. 1. 2016, 11.44

8 let

V Sloveniji ga ni boljšega od Jana Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski vratar Jan Oblak, ki blesti med vratnicama madridskega Atletica, v prihodnje pa se mu obeta mesto prvega vratarja reprezentance, je zbral največ točk v glasovanju za najboljšega nogometaša.

Škofjeločan bo čez slab teden dopolnil 23 let, že zdaj pa velja za najdražjega slovenskega nogometaša, saj je španski velikan Atletico Madrid predlani za njegov prihod iz Lizbone Benfici odštel kar 16 milijonov evrov. Jan Oblak je v glasovanju za najboljšega slovenskega nogometaša leta, ki osmo leto zapored poteka pod okriljem športnega časnika Ekipa SN, premagal vse rojake.

Prvič po treh letih se je na najvišjo stopničko povzpel vratar. Zadnji vratar, ki si je prilastil naziv najboljšega slovenskega nogometaša leta, je bil njegov stanovski kolega Samir Handanović (v letih 2009, 2011 in 2012). Prvi vratar milanskega Interja, ki je od Oblaka starejši devet let, je po zadnjem srečanju slovenske članske izbrane vrste leta 2015 (remi z Ukrajino v Mariboru) sporočil, da je končal reprezentančno kariero.

V prihodnje se bo tako z vlogo prvega vratarja v reprezentanci spopadel samozavestni Oblak, ki mu gre v tej sezoni z Atleticom odlično. Pri vrhu drži korak z največjima tekmecema (Barcelona in Real), v ligi prvakov se je zanesljivo prebil med 16 najboljših, Atletico pa se lahko pohvali z najboljšo obrambo v zahtevnem prvenstvu, saj je Oblak na 17 srečanjih prejel le pičlih osem zadetkov.

Oblaku se je najbolj približal Josip Iličić, ki ga je priznani italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport pred kratkim izbral v elitno skupino 15 najboljših nogometašev v serie A, na lestvici pa sledijo Handanović, trenutno poškodovani Robert Berić, ki se želi po težki poškodbi kolena na igrišča vrniti v začetku maja, in pa Kevin Kampl, ki je tokrat končal na petem mestu, pred tem pa je dvakrat zapored osvojil naslov najboljšega slovenskega nogometaša leta.

Šporar edini presegel mejnik stotih točk

Potekalo je tudi glasovanje za najboljšega mladega slovenskega nogometaša. Z veliko prednostjo je zmagal novopečeni napadalec Basla Andraž Šporar, ki je v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije v dresu Olimpije dosegel kar 17 zadetkov in pomagal ljubljanskemu klubu do jesenskega naslova. Mladi reprezentant, ki bi lahko po napovedih selektorja Srečka Katanca že marca prvič nastopil v članskem državnem dresu, je kot edini zbral več kot sto točk.

Na drugo mesto se je uvrstil mladi Ljubljančan v vijoličastem dresu Petar Stojanović, ki se v zimskem prestopnem roku spogleduje z možnostjo prestopa v tujino, na tretje mesto pa se je uvrstil Štajerec na začasnem delu na Sardiniji Luka Krajnc.

Kek že dolgo ni izgubil

Potekal je tudi izbor za najboljšega slovenskega trenerja. Predstavnike sedme sile je najbolj prepričal in navdušil Matjaž Kek. Nekdanji slovenski selektor je Rijeko popeljal do drugega mesta v hrvaškem prvenstvu, v koledarskem letu 2015 pa je z Rečani izgubil le štirikrat. V sezoni 2015/16 v domačih tekmovanjih še ni doživel poraza, edinega je doživel na začetku evropske sezone proti škotskemu Aberdeenu.

Drugo mesto je osvojil nekdanji trener Olimpije Marijan Pušnik. Čeprav je zeleno-bele popeljal do jesenskega naslova, ga je vodstvo kluba odstavilo po tem, ko se je prednost v zadnjih krogih nevarno stopila, saj branilec naslova Maribor zaostaja le še tri točke. Jesenski prvak še ni izbral novega trenerja.

Med domačimi strategi, ki so v zadnjem letu navdušili, je tudi Miran Srebrnič. Z Gorico je poskrbel za neverjeten niz v začetku sezone, še vedno pa z vrtnicami v nehvaležnih delovnih razmerah, saj kronično primanjkuje finančnih sredstev, vztraja na mestih, ki vodijo v Evropo.

Ne spreglejte