Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nemčija Brazilija

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

8 let

V Brazilijo prihaja najboljša Nemčija zadnjega obdobja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po zgodovini, rezultatih, ki jih kaže, in tudi posameznikih, ki jih ima, je Nemčija prav gotovo ena izmed favoritinj letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji.

Država spada med najbolj nogometne na svetu. Nemci so skorajda vedno povsem pri vrhu. Trikrat so bili že svetovni prvaki, štirikrat so izgubili v finalu. Na zadnjih treh SP so bili vedno v polfinalu. Pred štirimi leti in leta 2006, ko so igrali pred domačimi navijači, so bili tretji, leta 2002 so izgubili v finalu. Imajo selektorja, ki je na njihovi klopi že osem let, pred tem je bil dve leti pomočnik Jürgena Klinsmanna. To je prav gotovo velika prednost.

Da bodo tudi letos merili najvišje, ni dvoma. Da je to upravičeno, prav tako ne. V kvalifikacijah so blesteli. V skupini, v kateri je bila tudi Švedska, so navdušili. Oddali so le dve točki v desetih tekmah in se zlahka prebili do Brazilije. Še brez edinih točk, ki so ju zapravili, so ostali na spektakularen način. Proti Švedski so vodili že s 4:0, a se morali zadovoljiti z remijem s 4:4. Zabili so kar 36 golov, prejeli so jih le deset. Zato ne preseneča, da v očeh strokovnjakov spadajo med največje favorite za končni naslov. V očeh tistih, ki veliko dajo tudi na zgodovino in ne preveč na mnenje množic, te so prepričane, da je prvi favorit Brazilija, imajo celo največ možnosti za naslov.

Dvakrat navdušili, potem po hudem boju izgubili

Pred štirimi leti so v Afriki brez večjih težav napredovali iz skupine in v prvih dveh tekmah izločilnega dela tekmovanja navdušili. Najprej so s 4:1 premagali Angleže, potem so povsem ponižali visokoletečo Argentino takratnega selektorja Diega Maradone. Kar s 4:0 so odpravili Lionela Messija in druščino. To je bila verjetno celo najbolj spektakularna zmaga zadnjega prvenstva. Ustavili so se šele v polfinalu, v katerem jih je po hudem boju z golom branilca Carlesa Puyola ob koncu tekme z 1:0 premagala Španija, ta je pozneje tudi osvojila naslov. V tekmi za tretje mesto so potem spet dokazali, iz kakšnega testa so, in s 3:2 premagali Urugvaj.

Po imenih je Nemčija letos verjetno celo najmočnejša v zadnjem obdobju. Ne verjamete? Med vratnicama je nezamenljiv zvezdnik Bayerna Mauel Neuer, po mnenju številnih celo najboljši vratar na svetu ta hip. Obrambo ima Nemčija trdno kot kamen. Mats Hummels iz Borussie Dortmund, morda celo najboljši branilec močne nemške lige, in izkušeni Per Mertesacker iz londonskega Arsenala sta stebra zadnje nemške vrste, na levi strani lahko pričakujemo Marcela Schmelzerja, ta prav tako igra za Borussio Dortmund. Na desni strani je že vrsto let nezamenljiv eden izmed najboljših bočnih nogometašev na svetu, Philipp Lahm (Bayern).

Özil, Götze, Reus, Schweinsteiger ...

V zvezni vrsti je nepogrešljiv njegov vrstnik, še en staroselec, ki že desetletje spada med najboljše, Bastian Schweinsteiger, tudi on je član nemškega prvaka Bayerna. Ob njem največkrat igrata še dva klubska soigralca, Toni Kroos in Thomas Müller, ta je gole, čeprav je star šele 24 let, pridno zabijal že na zadnjem svetovnem prvenstvu. Ne smemo seveda pozabiti še na dva zvezdnika nemškega in seveda tudi evropskega nogometa, Marca Reusa iz Borussie Dortmund in Maria Götzeja, ta bi tokrat lahko igral celo vlogo tako imenovanega lažnega napadalca, h kateri se bo nemški selektor morda zatekel ob pomanjkanju pravih rešitev v napadu.

Vloga organizatorja igre seveda pripada Mesutu Özilu, ta je po nogometnem znanju verjetno celo prvi zvezdnik Nemčije. Res je, da za njim ni najboljša sezona v dresu Arsenala, a v dresu izbrane vrste blesti. Tudi v Londonu je nekaj časa dokazoval, da spada med najboljše na svetu, potem je zašel v krizo. Menda predvsem zato, ker nima prave podpore v soigralcih. V Nemčiji ni tako, zato lahko od tega 25-letnega virtuoza v Braziliji pričakujemo veliko.

Ob vseh naštetih seveda ne smemo pozabiti niti na Miroslava Kloseja. Ta je pri 35 letih dobil prednost pred Mariom Gomezom, ki na svetovno prvenstvo sploh ni odpotoval, in bo lovil rekorden dosežek Ronalda na svetovnih prvenstvih. Brazilec je zabil 15 golov, Kloseju manjka le še eden. Potem so tukaj še Jerome Boateng (Bayern), Lukas Podolski (Arsenal), Andre Schürrle in še bi lahko naštevali. Niti najmanjšega dvoma ni. Nemci so eni od glavnih favoritov za končni naslov.

Selektor jih bo vodil še na četrtem velikem tekmovanju

Joachim Löw je selektor Nemčije že od leta 2006, ko je na klopi najboljše selekcije rodne države nasledil Klinsmanna. Legendi nemškega nogometa je pred tem pomagal v vlogi selektorja. Nadaljeval je njegovo delo in z Nemčijo nanizal številne odlične rezultate. Na evropskem prvenstvu leta 2008 je izgubil šele v finalu, dve leti pozneje je na SP osvojil bron. Pred dvema letoma je na EP prav tako obstal v polfinalu, potem ko je bila v polfinalu, nekoliko presenetljivo, boljša Italija. Štiriinpetdesetletni trener, ki je bil pred tem vrsto let soliden nogometaš v nemški prvi ligi, je zdaj prepričan, da lahko stori še korak dlje in Nemčiji prinese četrti naslov svetovnega prvaka.

Ne spreglejte