Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 10. 2014,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jeffrey Webb rasizem Anglija

Četrtek, 9. 10. 2014, 10.47

8 let

V 92 angleških klubih sta le dva temnopolta trenerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Angleške nogometne lige imajo velike težave z rasizmom, je na sredini novinarski konferenci v Londonu opozoril podpredsednik Mednarodne nogometne zveze Fifa Jeffrey Webb.

Jeffrey Webb je izpostavil, da sta v 92 klubih v štirih ligah angleškega prvenstva le dva temnopolta trenerja. Nevzdržne razmere, pred katerimi si ne gre več zatiskati oči, je ponazoril z v nebo vpijočim primerom trenerja Chelseajevega mladinskega pogona Eddieja Newtona. Ta je bil pomočnik Roberta di Mattea, ko so Londončani pred dvema letoma osvojili najpomembnejšo klubsko nogometno lovoriko, naslov zmagovalcev lige prvakov. Kljub temu dejstvu se Newton nikakor ni mogel zaposliti kot glavni trener članske ekipe, razlog za to pa bi lahko iskali, kot meni Webb, prav v barvi njegove kože.

"Pred nekaj meseci sem se srečal na kosilu s tem uspešnim mladim trenerjem, ki je potožil, da niti po osvojeni šampionski lovoriki ni mogel dobiti priložnosti za pogovor o službi, torej gre le za pogovor, kaj šele, da bi ga izbrali za glavnega trenerja. To niso prikrite stvari. Takšna krivica prav bode v oči in te udari v obraz," je bil nazoren Webb, sicer predsednik Concacaf, konfederacije severno- in srednjeameriških zvez ter karibskih otokov.

Webb, ki prihaja s Kajmanskih otokov, kjer je predsednik tamkajšnje nogometne zveze, je angleške nogometne klube pozval k sprejetju novih pravil, s katerimi bi uredili to področje. Za zgled pa bi si lahko vzeli ameriško nogometno ligo NFL, ki je sprejela posebno pravilo, poimenovano po Danu Rooneyju, na podlagi katerega so tamkajšnji klubi med kandidate za pogovor o trenerskem mestu dolžni vključiti tudi pripadnike manjšin.

"Ali res potrebujemo sistem kvot, s katerimi bomo zagotovili, da bodo lahko položaje zasedali ljudje na podlagi njihovih sposobnosti in ne barve kože? Žalostno, ampak odgovor je pritrdilen," je še dejal Webb. V 92 klubih v štirih vrhunskih angleških ligah sta le dva trenerja temnopolta, Chris Powell v moštvu Huddersfield Town's in Keith Curle v ekipi Carlisle United.

Ne spreglejte