Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 3. 2020,
23.45

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

Natisni članek

Lorenzo Sanz Koronavirus

Sobota, 21. 3. 2020, 23.45

4 leta, 1 mesec

Lorenzo Sanz (1943–2020)

Koronavirus usoden za nekdanjega predsednika Reala, dvakratnega evropskega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15
Lorenzo Sanz | Lorenzo Sanz (1943–2020) | Foto Reuters

Lorenzo Sanz (1943–2020)

Foto: Reuters

Nogomet žaluje za Lorenzom Sanzom, nekdanjim predsednikom Real Madrida, ki je bil na čelu najbolj slovitega nogometnega kluba na svetu med letoma 1995 in 2000. Španec je v 77. letu starosti umrl po zdravstvenih zapletih zaradi okužbe z novim koronavirusom. Na Santiago Bernabeu je v času svojega predsedovanja prinesel dva naslova evropskega prvaka.

"Moj oče je pravkar umrl. Ni si zaslužil, da je odšel na tak način. Eden najboljših, najbolj pogumnih in delovnih ljudi, kar sem jih videl v svojem življenju. Družina in Real Madrid sta bila njegovo življenje," je v soboto pozno zvečer na družbenem omrežju Twitter zapisal njegov sin Lorenzo Sanz Duran in sporočil žalostno vest. Umrl je Lorenzo Sanz

Nekdanji predsednik Reala, ki je to vlogo opravljal med letoma 1995 in 2000, je bil star 76 let.

Pred dnevi je bil hospitaliziran zaradi vročine, v bolnišnici pa se je izkazalo, da je okužen s koronavirusom.

Po poročanju nekaterih španskih medijev naj bi bil sicer že pred tem slabega zdravja.

Z Realom je bil evropski prvak v letih 1998 in 2000

Real Madrid, ki je prav zaradi koronavirusa trenutno zamrznil svoje dejavnosti, žaluje za predsednikom, ki ga je popeljal do dveh od 13 evropskih naslovov, s katerimi se sloviti klub s stadiona Santiago Bernabeu danes ponaša.

Najboljši je bil leta 1998, ko je v finalu v Amsterdamu z golom Predraga Mijatovića z 1:0 premagal Juventus in Realu prinesel sedmi naslov evropskega prvaka, prvega po dolgih 32 letih čakanja. Dve leti pozneje, ko je v finalu v Parizu s 3:0 padla Valencia, je Real pod Sanzovim vodstvom evropski prvak postal še osmič.

Sanz je Realu prinesel tudi naslov španskega prvaka leta 1997.

Takole je poziral s pokalom za naslov evropskega prvaka leta 2000. | Foto: Reuters Takole je poziral s pokalom za naslov evropskega prvaka leta 2000. Foto: Reuters

Sanz, uspešen poslovnež, je v Real prišel leta 1985, bil sprva direktor in se deset let pozneje povzpel do predsedniškega mesta. Leta 1995, ko je prišel na vrh, je bila za Realom ravno sezona, v kateri se mu sploh ni uspelo uvrstiti v evropska tekmovanja. Pet let pozneje, ko je Sanz odšel, se je lahko pohvalil z dvema naslovoma najboljšega v Evropi.

Od Lorenza Sanza se poslavljajo tudi pri Realu:

Prav ti dve lovoriki sta bili na predsedniških volitvah leta 2000 njegova glavna aduta, a ga je pri kandidaturi ukanil Florentino Perez, ki je navijačem obljubljal zveneče okrepitve in jih potem tudi pripeljal. Najprej Luisa Figa, potem še Zinedina Zidana, Brazilca Ronalda in Davida Beckhama ter ustvaril opevane "galaktike", kot so takrat oklicali zvezdniško madridsko nogometno zasedbo.

Pozneje je še enkrat kandidiral za predsednika Reala, a izgubil proti Ramonu Calderonu, leta 2006 pa kupil takratnega španskega prvoligaša Malago in ga štiri leta pozneje prodal katarskim investitorjem.

Aurelio de Laurentis
Sportal Okužena še zvezdnik Juventusa in legenda Milana, nekateri bi pa kar trenirali
Ne spreglejte