SiolNET. Sportal Nogomet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uefa zaplesala po Čeferinovih notah, odprta vprašanja ostajajo

0,08

termometer

 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sredin kongres Evropske nogometne zveze je potrdil, da predsednik Aleksander Čeferin uživa veliko podporo pri svojih 55 članicah, ki so soglasno podprle načrtovane reforme, da si Uefa povrne ugled in kredibilnost. Prihodnji meseci bodo pokazali, ali je Uefa na pravi poti, ne glede na to pa ostajajo odprta številna vprašanja.

Enotnost, ki jo je potrdil kongres Uefa, nikakor ne pomeni, da so vsa vprašanja v evropskem nogometu rešena. Dejstvo je namreč, da so želje nacionalnih zvez lahko tudi različne od želja predstavnikov lig in klubov, s katerimi se neprestano pogajajo. Tudi interesi Fife in Uefe niso enaki in predsednika Čeferina čaka težka naloga usklajevanja različnih želja.

Ne glede na spravni govor predsednika Fife Giannija Infantina na kongresu v Helsinkih je jasno, da imata omenjeni krovni organizaciji veliko razhajanje v odnosu do klubskega svetovnega prvenstva. Medtem ko projekt Evropo komajda zanima, si Fifa želi, da bi klubsko svetovno prvenstvo razširili na 32 ekip in da bi se turnir igral poleti. Odprt ostaja tudi smisel pokala konfederacij, ki je sicer generalka za gostitelja svetovnega prvenstva, pravega učinka v primerjavi z drugimi produkti Fife in Uefe pa nima.

Vsaj zaenkrat je kongres izglasoval tudi, da Evropa ne bo dobila nogometne superlige najboljših evropskih ekip. | Foto: Getty Images Vsaj zaenkrat je kongres izglasoval tudi, da Evropa ne bo dobila nogometne superlige najboljših evropskih ekip. Foto: Getty Images

Medcelinske dodatne kvalifikacije?

Odprto ostaja tudi vprašanje naslednjega pokala konfederacij. Svetovno prvenstvo 2022 bo Katar namreč gostil v zimskem terminu in nogometna Evropa se nagiba proti izvedbi pokala konfederacij 2021. V zimskem terminu zanj tako rekoč ni časa, poleti pa so temperature previsoke, da bi tam zaigrali najboljši nogometaši sveta. Eno od možnih nadomestil za generalko so medcelinske dodatne kvalifikacije.

Odprt je tudi odnos z združenjem lig EPFL. Združenje je marca svojim članicam naročilo, naj oblikujejo koledarje ne glede na koledar Uefe, saj s krovno zvezo ni doseženega dogovora. EPFL je želela v pogajanjih dobiti tudi mesto za svojega predstavnika v IO Uefa, kar pa se vsaj na kongresu v Helsinkih ni zgodilo.

Vsaj zaenkrat je kongres izglasoval tudi, da Evropa ne bo dobila nogometne superlige najboljših evropskih ekip, ampak je potrdila reformo lige prvakov, čeprav je interes najmočnejših klubov drugačen, saj so finančno tako močni, da v skrajnem primeru ne potrebujejo pomoči za izvedbo tekmovanja, a vsaj do leta 2021 je dosežen dogovor s krovno organizacijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin