Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
21.40

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Real Madrid Sevilla Cardiff Gareth Bale liga prvakov evropski superpokal

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 21.40

2 leti, 4 mesece

Trojček, ki je Real stal četrt milijarde evrov, prvič skupaj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Wales je ponosen na zvezdnika madridskega Reala Garetha Bala, ta lahko v torek podoživi sanje, saj se bo v rojstnem mestu potegoval za evropsko superpokalno lovoriko.

Ko je bil Gareth Bale star 16 let in je v želji po dokazovanju v močnejših nogometnih akadamijah (izbral je Southampton) zapustil Cardiff, si gotovo ni mislil, da se bo nekega dne vrnil v domovino kot eden od najdražjih nogometašev na svetu ter kot evropski prvak v belem dresu Reala. Zdaj ima priložnost, da pred prijatelji, znanci in nekdanjimi sosedi osvoji evropsko lovoriko, kar bi bila lepa nagrada za začetek sezone, v kateri bo madridski velikan branil naslov evropskega prvaka.

Med SP 2014 se je v primerjavi s soigralci spočil

Bale je prišel v Cardiff kot del zvezdniške zasedbe belih baletnikov, ima pa prednost pred soigralci, saj se je lahko med svetovnim prvenstvom, ko je večina nogometašev Reala branila barve svojih držav, dobro spočil. Ko so se začele priprave v trenažnem središču Valdebebas, so bili trenerji navdušeni nad njegovo pripravljenostjo. Prvič je z Realom opravil popolne priprave. Tiste lani so se ponesrečile, saj je zaradi trmastega predsednika Tottenhama prispel v Madrid zelo pozno, zdaj pa je Valižan trdno odločen, da se navijačem belega ponosa predstavi v vsem sijaju.

V prejšnji sezoni se je odlično izkazal na obeh finalnih srečanjih, ki jih je odigral v dresu Reala. V sklepnem dejanju pokalnega tekmovanja je z znamenitim šprintom po levi strani osmešil obrambo Barcelone, v finalu lige prvakov pa v podaljšku zatresel mrežo Atletica in popeljal Real proti težko pričakovani decimi, jubilejni deseti evropski kroni. Trener Carlo Ancelotti komaj čaka, da vidi Bala, kako bo ''letel'' po igrišču v rojstnem mestu Cardiffu, kjer bo zagotovo deležen najbolj bučnega aplavza.

Ta uvodno evropsko lovoriko se bosta pomerila zmagovalec liga prvakov Real Madrid ter zmagovalka lige Europa Sevilla, ki je na poti do lovorike težje od pričakovanega izločila tudi Maribor. ''Kako bi lahko bili favoriti proti Realu? Njegovi igralci niso mogli veliko trenirati skupaj, tako da se ne bodo predstavili v najboljši formi, a to ne pomeni, da niso favoriti. Imamo pa možnost, da skupaj uživamo v čudoviti tekmi. Morda tudi zmagamo,'' napoveduje Unai Emery.

Obeta se festival zadetkov, Sevilla je neznanka

Trener Seville je ostal brez nekaterih zelo pomembnih nosilcev igre, tudi kapetana Ivana Rakitića, ki je okrepil Barcelono. ''Sevilla je v tem trenutku neznanka. V prejšnji sezoni je dokazala, da se lahko pride daleč z delovnim pristopom in moštveno igro. Zdaj je izgubila veliko igralcev, a jih tudi nekaj dobila. Videli bomo, kaj bo,'' na drugi strani pred uvodnim evropskim spektaklom sporoča Ancelotti.

Če lahko verjamemo statistiki, bo občinstvo na štadionu Cardiff Cityja prišlo na svoj račun. Real in Sevilla sta na zadnjih 13 prvenstvenih srečanjih poskrbela kar za 64 golov, skoraj pet na tekmo. Zgolj Portugalec Cristiano Ronaldo jih je dosegel 16.

V udarni enajsterici Reala naj bi se na superpokalnem dvoboju prvič pojavili skupaj trije najdražji nogometaši. Bale, najboljši strelec letošnjega svetovnega prvenstva James Rodriguez in Ronaldo so denarnico španskega velikana osiromašili za okrog 250 milijonov evrov, predstavil naj bi se tudi nemški novinec Toni Kroos, na vratih pa bo dobil priložnost kapetan Iker Casillas. Čeprav na SP 2014 ni branil najboljše, prepričal pa ni niti na nekaterih pripravljalnih tekmah (na primer poraz proti Manchester Unitedu z 1:3), mu je strateg Ancelotti obljubil mesto med vratnicama od prve minute.

Kostaričan Keylor Navas bo na klopi, več priložnosti pa naj bi dobil v nadaljevanju sezone. Prezreti ne moremo niti dejstva, da Real v zadnjih 13 letih s Casillasom na vratih, če je le branil, sploh ni izgubil finalnega dvoboja. Real je favorit, a so superpokalni dvoboji v zadnjih letih večkrat dokazali, da to ne igra bistvene vloge. Pričakujemo pa lahko veliko zadetkov ...

Ne spreglejte