Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
7.10

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

1

Natisni članek

FIFA SP 2018

Petek, 6. 7. 2018, 7.10

5 let, 9 mesecev

To je razlog za japonsko čistilno akcijo na svetovnem prvenstvu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

1

Japonci čiščenje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Japonski nogometaši so se v ponedeljek po dramatični končnici tekme osmine finala z Belgijo že poslovili s svetovnega nogometnega prvenstva, a njihove poteze zunaj igrišča in reakcije njihovih navijačev še vedno vzbujajo pozornost.

Japonski navijači so po vsaki tekmi zgledno počisti tribune. Podobno so počeli tudi navijači Senegala. Oboji so na družbenih omrežjih poželi ogromno simpatij.  | Foto: Getty Images Japonski navijači so po vsaki tekmi zgledno počisti tribune. Podobno so počeli tudi navijači Senegala. Oboji so na družbenih omrežjih poželi ogromno simpatij. Foto: Getty Images

⇒ Vse o SP 2018 (klik za skok na podportal)

Spomnimo: japonski navijači so po vsaki tekmi vestno očistili tribune, za brezhibno garderobo pa so vedno poskrbeli tudi njihovi nogometaši.

Nič drugače ni bilo po ponedeljkovem porazu z Belgijo (2:3), po katerem jim najbrž nihče ne bi zameril, če bi v navalu žalosti v klavrnem stanju pustili tudi garderobo.

A ne, bilo je ravno obratno. Ostali so zvesti tradiciji in slačilnico pospravili, da je bila kot iz škatlice. Organizatorji so objavili fotografijo brezhibno očiščenega prostora znotraj štadiona v Rostovu z zahvalnim sporočilom, zapisanim v ruskem jeziku.

Čiščenje je na nekaterih japonskih šolah del izobraževalnega sistema:

Po spletu je zadnje dni zaokrožil videoposnetek, ki razkriva ozadje japonske čistilne žilice. Japonce čiščenja učijo že od malega, čiščenje je ponekod tudi del njihovega izobraževalnega sistema.

Na Japonskem je nekaj najbolj običajnega, da otroci s krpami, ki so jih prinesli od doma, čistijo šolo, vključno s toaletnimi prostori. Čistijo okna, pomivajo stopnišče, pomagajo tudi v kuhinji.

Njihov moto je: če uporabljate neki prostor, je vaša dolžnost, da je tudi po vaši uporabi čist.

Praksa naj bi izvirala iz budizma, ki naj bi med drugim poudarjal tudi pomen vzdrževanja čistoče tako telesa kot okolice.

Japonci so po porazu z Belgijo (2:3) izpadli v osmini finala. Razočaranje je bilo izjemno veliko. | Foto: Getty Images Japonci so po porazu z Belgijo (2:3) izpadli v osmini finala. Razočaranje je bilo izjemno veliko. Foto: Getty Images

Japonska je ena največjih moralnih zmagovalk tega svetovnega prvenstva. Na vseh treh tekmah skupinskega dela so bili samuraji le korak od senzacije. Nazadnje so zaradi manjšega števila rumenih kartonov kot Senegalci sicer napredovali v osmino finala, a že na prvem srečanju naleteli na trd oreh, Belgijo. Japonci so odlično začeli, povedli z 2:0, a na koncu izgubili z 2:3. Odločilni gol, zmagovit za Belgijo, je Nacer Chadli zadel v 94. minuti.

Kljub uspehu samurajev na mundialu japonske reprezentance v prihodnje ne bo več vodil selektor Akira Nishino. Japonska zveza se je odločila, da bo poiskala drugo ime. Med kandidati za selektorski položaj omenjajo nekdanjega selektorja nemške in ameriške reprezentance Jürgena Klinsmanna, ki naj bi mu že ponudili pogodbo, vredno dva milijona evrov letno.
Ne spreglejte