Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 5. 2014,
19.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sevilla Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 14. 5. 2014, 19.03

8 let

Težava: Benfici ne ugajajo španski klubi že 32 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Portugalski velikan Benfica se je v evropskih tekmovanjih s španskimi tekmeci udaril 22-krat. Dočakal je le pet zmag. Zadnjo je dosegel pred davnimi 32 leti, zdaj pa jo pogreša že 14 srečanj zapored.b

Statistika pred finalnim obračunom v ligi Europa ni zaveznica lizbonskih orlov. Benfica je v Evropi odigrala 22 srečanj s španskimi tekmeci, ki so se v večini primerov izkazali za pretrd oreh. Začelo se je sanjsko, saj je Benfica v začetku šestdesetih let minulega stoletja dvakrat stopila na evropski prestol, obakrat pa v črno zavila največja španska kluba. Najprej Barcelono (1961), nato še Real Madrid (1962). Četa Bele Guttmanna, ki je le nekaj mesecev po zadnjem naslovu izustil znamenito kletev, podprta s prvim zvezdnikom Eusebiom, je imela takrat recept za igro španskih klubov.

Španski klubi uganka za Benfico vse od leta 1982

Pozneje se je razmerje obrnilo v prid vzhodnim sosedom. Španci so postajali vedno bolj neugodni, po letu 1982 pa Benfici, čeprav so se z orli pomerili še 14-krat, sploh niso dopustili, da bi še kdaj občutila sladkost zmage. Zadnja zmaga Lizbončanov nad španskim predstavnikom se je pripetila daljnega 29. septembra 1982. Takrat je Benfica z 2:1 ugnala Betis. Zanimivo je, da je ugnala ravno večnega mestnega tekmeca Seville. Prestolnica Andaluzije je v osmini finala lige Europa spremljala dva atraktivna mestna derbija, na koncu je bila po loteriji kazenskih strelov srečnejša Sevilla.

Benfica je po letu 1982 proti španskim tekmecem šestkrat remizirala in kar osemkrat izgubila. Če bi obveljalo pri tej tradiciji, ne bi delnice orlov za evropski naslov kazale pretresljivo velike vrednosti. Sevilla ima na drugi strani boljši izkupiček v evropskih srečanjih s portugalskimi klubi. Od 16 srečanj jih je dobila polovico (8), tri tekme so se končale brez zmagovalca, izgubila pa je le petkrat.

Zvečer je v Torinu priložnost, da se črni niz neuspešnosti orlov v evropskih finalih prekine. In morda bo imel pri tem pomembno besedo tudi Jan Oblak. Dvoboj se bo začel ob 20.45.

Ne spreglejte