Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
24. 4. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Rudar Jernej Javornik Spasoje Bulajić NK Maribor NK Maribor Ljudski vrt

Četrtek, 24. 4. 2014, 15.43

8 let

Teden kot iz pravljice: po Olimpiji dobil po prstih še Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Knapi so v sredo Ljudski vrt zavili v črno in dokazali, da niso 12. igralec Maribora, kot se je rado omenjalo v zadnjem času. "To je zelo sladka zmaga," poudarja trener Rudarja Jernej Javornik.

Eden najmlajših trenerjev v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki z Rudarjem piše evropsko pravljico, je vesel, da so njegovi izbranci z zmago v Ljudskem vrtu zaprli usta kritikom. Skromna statistika zadnjih srečanj (Maribor je na zadnjih 15 tekmah premagal Rudar kar 12-krat) je postavljala Velenjčane v nepriljubljeno vlogo najljubše mariborske stranke, po zmagi v derbiju 29. kroga pa se je Slovenija še enkrat prepričala o tem, da je realnost nekoliko drugačna in da je pred obetavnimi knapi bleščeča prihodnost tudi takrat, ko se na drugi strani pojavijo vijolice.

"Ljudski vrt je le Ljudski vrt, to je bila za nas 'evropska' tekma. Vesel sem, da smo pokazali konkurenčen nogomet Mariboru, naši najboljši ekipi. Izkoristili smo svoje priložnosti, Maribor jih ni in zmaga je tu," je Sportalu povedal Jernej Javornik, ki je na zadnjih dveh prvenstvenih tekmah prekrižal načrte tako Mariboru kot Olimpiji. Ljubljančane je v soboto pohrustal s 4:0 in jih po dolgem času odpravil na velenjskem štadionu, le štiri dni pozneje pa osvojil še Ljudski vrt.

"Kar zadeva mene, je slajša zmaga v Mariboru. Je le najboljši v Sloveniji," je dejal nekdanji branilec Rudarja, ki mu na klopi pomaga Spasoje Bulajić. Oba sta bila branilca (Javornik na začetku kariere, nato se je preselil v napad), zato ne preseneča, da imajo Velenjčani najboljšo obrambo na sončni strani Alp.

Javornik: Napad je vedno najboljša obramba

V prvenstvu so prejeli najmanjše število zadetkov, na gostovanju pri vodilnih vijolicah, ki so jih v 1. SNL dosegle največ, pa ohranili mrežo nedotaknjeno, kar je podvig, s katerim se ne more pohvaliti kdorkoli."Vseeno smo pokazali, da je napad vedno najboljša obramba. Igramo napadalno, vsi se branimo, vsi napadamo," se je smejalo Javorniku, ki smo ga zmotili po četrtkovem regeneracijskem treningu.

Minil je v izvrstnem razpoloženju, so pa nogometaši Rudarja po zlata vredni zmagi misli že preusmerili in se osredotočili na soboto, ki prinaša vedno zanimiv sosedski spopad s Celjani. "Lokalni derbiji so vedno neugodni, nikoli ne veš, kaj bo. Čaka nas bolj zahtevna tekma, kot sta bili zadnje dve," je poudaril zahtevnost priprav na srečanje predvsem v psihološkem smislu.

Bulajić: Mera zdravega spoštovanja

Treh točk na štadionu pod Kalvarijo se je zelo razveselil tudi Bulajić. "Vedno, ko igramo z državnim prvakom, obstaja mera zdravega spoštovanja, skrbimo pa, da zaradi tega ni nepotrebnega strahu. Vsak športni cilj je tudi dosegljiv. Včeraj smo šli v tekmo hrabro in odločno, v fazi branjenja pokazali odgovorno in disciplinirano igro, kar se nam je na koncu obrestovalo," je povedal nekdanji slovenski reprezentant in pohvalil obe ekipi, ki sta občinstvu v Ljudskem vrtu ponudili všečno predstavo.

Potrdil je, da je bilo Velenjčanom po visoki zmagi nad Olimpijo (4:0) lažje igrati, saj so se mariborskega izziva lotili bolj sproščeno, hkrati pa dokazali, da so dobro pripravljeni na zgoščen "angleški" ritem, ki ponuja več tekem na teden.

"Moramo iti le korak za korakom. Iz nemške bundeslige (nosil je dres Kölna, op. p.) sem navajen, da se načrtuje za pol leta ali pa leto naprej, je pa slovenska realnost taka, da je treba veliko improvizirati in hitro ukrepati. Marsikatera situacija, če jo primerjaš z Nemčijo, je nenavadna," je poudaril cilj, da se v času, ko so Velenjčani tik pod vrhom, razmišlja le o naslednjem tekmecu. Zdaj so na vrsti ranjeni Celjani.

Ne spreglejte