Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2019,
18.22

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

FIFA

Petek, 15. 3. 2019, 18.22

5 let, 1 mesec

Svet Fife za širitev SP 2022

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
žoga nogomet | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Predsednik mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je po zasedanju sveta Fife v Miamiju dejal, da bo Fifa predlagala širitev svetovnega prvenstva 2022 v Katarju z 32 na 48 ekip.

"Svetu smo predstavili študijo izvedljivosti, v kateri sklepamo, da je možno razširiti svetovno prvenstvo 2022 z 32 na 48 ekip, če bodo izpolnjeni nekateri pogoji," je dejal Infantino in dodal, da mora končno odločitev sprejeti kongres Fife.

Glede na na diplomatsko krizo v zalivski regiji - Katar nekatere sosednje države, vključno s Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, obtožujejo podpore terorizmu - je vse skupaj še vedno vprašljivo, saj bi Katar potreboval so-gostitelja. "Moj vtis je, da politična situacija pušča širitev povsem odprto," je povedal predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel.

Kot možna gostitelja ob Katarju sicer navajajo Kuvajt in Oman, ki nista del blokade Katarja.

Kot pravi Infantino, morajo predloge pripraviti do junija. Končna odločitev o obliki svetovnega prvenstva bo znana na kongresu Fife v Parizu 5. junija. "Če se to zgodi - fantastično, če se to ne zgodi - fantastično," pravi Infantino.

Ob predlagani širitvi prvenstva v Katarju so že pred dnevi v študiji ugotovili, da bi moralo biti v skupinskem delu tudi po šest tekem na dan. Doslej so bile največ štiri tekme v enem dnevu.

Študija Fife je na več kot 80 straneh zaključila, da je razširjeno prvenstvo na Bližnjem vzhodu, ki ga promovira Infantino možno.

Na SP 2022 bo v primeru potrditve 48 ekip tekmovalo v 16 skupinah s po tremi ekipami, nato pa bi sledili štirje krogi na izločanje. Tako prvenstva ne bi podaljšali. Predvideno je med 21. novembrom in 18. decembrom 2022.

Zaenkrat bo zagotovo turnir z 48 ekipami in 80 tekmami namesto zdajšnjih 64 tisti leta 2026, ko bodo SP skupaj gostile Mehika, Kanada in ZDA. Da si Fifa želi širitev, kaže tudi finančni vidik, saj bi to krovni zvezi omogočilo 400 milijonov dolarjev dodatka.

FIFA logo
Sportal Fifa potrdila širitev klubskega SP, evropski klubi napovedali bojkot
Ne spreglejte