Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
19. 10. 2015,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Ukrajina Ljubljana Stožice Maribor Ljudski vrt

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 15.17

8 let

Stožice ali Ljudski vrt, to je zdaj vprašanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Slovenska nogometna reprezentanca ostaja v igri za nastop na EP 2016 v Franciji. O tem, ali ji bo uspelo, bo odločala 17. novembra, ko se bo doma pomerila z Ukrajino. Prizorišče srečanja še ni znano.

Slovensko nogometno reprezentanco 14. in 17. novembra čakata najpomembnejši tekmi večletnega kvalifikacijskega ciklusa za Euro 2016. Najprej se bo odpravila v Ukrajino, nato pa bo skušala na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij izkoristiti prednost domačega igrišča in si udeležbo na evropskem prvenstvu v Franciji zagotoviti pred svojimi navijači.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) se še ni odločila, kje bo pričakala Ukrajino. Katančeva četa je v skupinskem delu kvalifikacij za EP 2016 odigrala pet domačih tekem. Tri tekme je odigrala v Ljubljani, dve pa v Mariboru. Statistika je pokazala, da je bila izrazito uspešnejša v Ljudskem vrtu, kjer je dobila oba dvoboja (Švica in Estonija), v Stožicah pa je premagala le najslabšo ekipo v skupini, ki jo sestavljajo amaterji iz San Marina. Proti Litvi (1:1) in Angliji (2:3) je zamudila priložnost, da bi navijače razveselila z zmago.

V Mariboru je slovenska reprezentanca prejela le tri gole!

Podobno razmerje uspešnosti je bilo na tekmah v Mariboru in Ljubljani zaznati tudi v preteklosti. Odkar je Ljudski vrt prenovljen, je gostil že 12 kvalifikacijskih srečanj za EP in SP. Slovenska reprezentanca se na objektu pod Kalvarijo počuti odlično, saj jih je dobila kar deset. Le na enem je remizirala (0:0 s Češko), na enem pa izgubila (0:1 proti Severni Irski), a je od takrat minilo že več let. Slovenska obramba je v Ljudskem vrtu jeklena, saj je na 12 tekmah prejela le tri zadetke.

V Ljubljani, na največjem štadionu na sončni strani Alp, je slovenska reprezentanca vajena nekoliko drugačnih rezultatov. Objekt v Stožicah je nogometaše, ki jih krasi podoba Triglava na prsih, sprejel leta 2010, nato pa gostil številne odmevne kvalifikacijske tekme, na katerih pa domača izbrana vrsta ni dosegala želenih rezultatov.

Porazov je bilo več kot zmag. Ko se je šlo za kvalifikacijske točke, je Slovenija v Stožicah premagala le Ferske otoke, Albanijo in San Marino, kar ni najlepša popotnica za letošnjo tekmo z Ukrajino. Ta prinaša izjemen vložek, zaradi tega pa je pričakovati, da v krovni zvezi ne bodo prav ničesar prepustili naključju.

V Stožicah je več udobja, v Mariboru boljši rezultati

Ali Ukrajino 17. novembra 2015 pričakati v Ljubljani ali Mariboru? Pri izbiri bo poleg statističnega učinka in mnenja vodstva NZS, reprezentantov ter strokovnega vodstva odločalo še nekaj dejavnikov. Recimo število razpoložljivih sedežev.

Ljubljanski štadion sprejme več kot 16 tisoč gledalcev, kar je za četrtino več od Ljudskega vrta. Ker se 17. novembra pričakujejo polne tribune, saj bo na sporedu srečanje, ki odloča o "življenju in smrti", bi dvoboj v slovenski prestolnici prinesel krovni zvezi več zaslužka.

Po drugi strani velja poudariti, da Evropska nogometna zveza (Uefa) udeležbo na evropskem prvenstvu 2016 podpre z bogato denarno nagrado, ki znaša več kot 12 milijonov evrov. To bi bil izjemno dobrodošel priliv v slovensko nogometno blagajno, s pomočjo katerega bi lahko zveza lažje uresničila številne cilje, ki si jih je zastavila v prihodnosti v želji po razvoju slovenskega nogometa.

Zato bi morda bilo smotrno bogato nagrado iskati na štadionu, ki tradicionalno prinaša dobre rezultate, kot pa vztrajati pri večjem zaslužku od prodaje vstopnic in "tvegati" z izvedbo v Stožicah, kjer se slovenski nogometni reprezentanci pogosto ne izteče po željah.

Osrednja tribuna Ljudskega vrta izgublja bitko s časom

Drugi dejavnik, ki so ga pred šestimi leti izpostavljali zlasti v ruskem taboru, so pogoji za delo na štadionu. V Mariboru so na visoki ravni, a le na novejših tribunah. Osrednja, ki je spominsko zaščitena in do nadaljnjega ostaja ista, izgublja bitko s časom. Ko je NK Maribor lani navduševal v ligi prvakov, je Uefa zamižala na eno oko in vijolicam dovolila, da največje evropske tekme vseeno gosti v Ljudskem vrtu.

Ko je leta 2009 v Mariboru Rusija izgubila na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za SP 2010 in ostala brez glavne nagrade, so prireditelji na dotrajano tribuno le s težavo posedli vse visoke goste na čelu s takratnim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom in znanim bogatašem ter lastnikom Chelseaja Romanom Abramovičem. Na štadionu v Ljubljani, ki takrat še ni bil zgrajen, podobnih težav ne bi bilo zaznati, saj je njegova častna loža strogo ločena od občinstva, boljše pogoje za delo imajo tudi predstavniki sedme sile.

NZS se bo najverjetneje odločila do konca tedna

Udobje ali rezultati, o tem bo krovna zveza razmislila v prihodnjih dneh. "Verjetno se bomo odločili v tem tednu," nam je povedal Matjaž Krajnik, vodja NZS za stike z javnostjo in dodal, da bodo vstopnice za težko pričakovano povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za EP 2016 načeloma na voljo vsaj dva tedna pred dogodkom. Prizorišča dvoboja niso potrdili niti Ukrajinci, a je bolj ali manj verjetno, da bo Katančeva četa 14. novembra gostovala na Olimpijskem štadionu v Kijevu, kjer je leta 2012 potekal tudi finale evropskega prvenstva.

Nogometašem je po svoje vseeno, saj računajo na toplo in glasno podporo na obeh štadionih. Pred leti so radi izpostavljali, da bolj uživajo v Mariboru, med najbolj glasnimi so bili prav rojeni Ljubljančani. Nepozaben izliv čustev, ki je Ljudski vrt po zmagi nad Rusijo spremenil v vrelišče nepopisne sreče, je bil vse prej kot nezanemarljiv podatek. Nogometaši so ga radi ohranili v pozitivnem spominu in v Mariboru kot po tekočem traku dosegali izvrstne rezultate.

V zadnjem obdobju so njihova razmišljanja o tem, kjer igrati odločilno domačo tekmo, bolj diplomatska. "Ljubljana ali Maribor? Ves slovenski narod se mora veseliti. Kjerkoli bomo igrali, pričakujem poln štadion. Želim si, da bi bili vsi skupaj, saj so bili navijači vedno naš 12. igralec in so dihali. Takrat, ko nam bo najtežje in jih bomo najbolj potrebovali v teh 90 minutah, si želim, da bi stali za nami," je po tekmi v San Marinu povedal Boštjan Cesar. Kako pa se bo odločila NZS?

Po tem, ko se je slovenska kroglica srečala z ukrajinsko, je postalo jasno, da ne bo pretiranih težav z zagotavljanjem zadostnega števila vstopnic za gostujoče navijače. Če bi na drugi strani stali Bosna in Hercegovina oziroma Madžarska, na tribunah slovenskega štadiona ne bi manjkalo gostujočih privržencev, ukrajinskih pa v Slovenijo ne bo veliko. Po pravilih Uefe imajo gostje pravico do petih odstotkov celotne kapacitete štadiona. V Ljubljani bi se lahko tako zbralo okrog 800 Ukrajincev, v Ljudskem vrtu bi jih bilo 200 manj.

Na končno odločitev bo treba počakati še nekaj dni, potem pa bo glavna vloga 17. novembra zaupana nogometašem in navijačem. V dodatnih kvalifikacijah so vedno uspešno sodelovali, zakaj ne bi še letos?

Ne spreglejte