SiolNET. Sportal Nogomet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stavniška mafija "tipala" Rajčevića, Maribor svoje že povedal

3

termometer

Nogometaši Maribora bodo prihodnjo soboto vstopili v spomladanski del sezone. Vijoličasti dres nosi tudi Aleksander Rajčević, tarča poskusa podkupovanja stavniške mafije za gostujoči evropski tekmi.

Nacionalni preiskovalni urad je po poročanju časnika Večer ta mesec podal kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril. Podkupovati sta želeli tudi nogometaša NK Maribor, poskusa podkupovanja na gostujočih tekmah Maribora v evropski ligi v letih 2013 in 2014 pa bosta očitno dobila sodni epilog.

Dva nogometaša NK Maribor naj bi bila tarči poskusa podkupovanja za tekmi, odigrani v evropski ligi v gosteh, in sicer 28. novembra 2013 v Kazanu pri Rubinu (1:1) ter 27. februarja 2014 v Sevilli (1:2). Nogometaša vijoličastih, eden naj bi bil Aleksander Rajčević, drugi ostaja skrivnost, ponudbe nista sprejela, a poskusa podkupovanja nista prijavila, piše časnik.

"V enem primeru je 35-letni Mariborčan samostojno, v drugem pa skupaj z 28-letnim Koprčanom ponujal nedovoljeno denarno nagrado poklicnima nogometašema slovenske nogometne lige, da bi na nogometni tekmi evropske lige, odigrani v letih 2013 in 2014, s prirejeno igro zagotovila vnaprej dogovorjeni izid tekme – z namenom, da bi lahko ovadena na podlagi dogovorjenega rezultata tekme na stavnicah vplačala stave in na podlagi pravilne napovedi pridobila protipravno premoženjsko korist. Za obravnavano kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril je predpisana kazen do petih let zapora," je dejal Drago Menegalija, predstavnik policije za stike z javnostjo za področje kriminalitete.

Drugi ovadeni je Rajčevićev prijatelj

Po podatkih Večera je glavni akter zgodbe o poskusu podkupovanja mariborskih nogometašev 35-letni Mariborčan Željko Stokanić, drugi ovadeni pa naj bi bil 28-letni Anis Dulić, sicer Rajčevićev prijatelj.

Pred tekmo, ki jo je Maribor 28. novembra 2013 v skupinskem delu evropske lige odigral v gosteh z Rubinom iz Kazana, naj bi Stokanić sam skušal nagovoriti nekoga od mariborskih nogometašev. Koga, za zdaj ostaja skrivnost, a glede na način poslovanja je Stokanić za lažiranje tekem nagovarjal obrambne igralce in vratarje.

Je pa menda iz prisluhov – policisti so snemali telefonske pogovore osumljenega Stokanića – razbrati, da naj bi Stokanić poznal več igralcev mariborskega nogometnega kluba in se skušal z enim od njih dogovoriti za prirejen izid. Če bi ta pristal, bi nato Stokanić in Dulić skušala nagovoriti še Rajčevića. A ker je Maribor v Kazanu potreboval zmago, nogometaša ni bilo mogoče nagovoriti k visokemu porazu Maribora, zato se Dulić v tem primeru ni obrnil na Rajčevića.

Mariborski klub se ne bo odzvala na nesmisle

Iz tabora dvanajstkratnega slovenskega prvaka so sporočili, da so tisto, kar so imeli povedati, sporočili že lani, ter dodali, da so svoje povedali tudi organi in da se je na nesmisle nesmiselno odzivati.

"Razumem, da je NK Maribor kot največja športna institucija v državi medijsko najbolj izpostavljen. Aleksander je popolnoma predan našemu klubu, klub ima neomajno zaupanje v igralca in mu namenja vso podporo. Bistvo zgodbe je, da Aleksander ni med osumljenimi v omenjenem postopku," je lani povedal direktor NK Maribor Bojan Ban, Primorec, pri katerem so kriminalisti lani opravili hišno preiskavo, pa je poudaril, da ni med osumljenimi ter da ni prejel nobene nagrade, prav tako pa tudi ni sodeloval pri prirejanju kakšne tekme. Dodal je, da je pripravljen sodelovati z vsemi pristojnimi organi, če bo to treba v okviru postopka.

Zadnjo ovadbo ima zdaj v rokah specializirano državno tožilstvo, ki se bo odločilo, ali se bo pregon zoper ovadena nadaljeval ali ne, zoper Stokanića pa je že vložilo obtožnico zaradi več kaznivih dejanj, povezanih s kupovanjem tekem, zaradi česar je bil Stokanić že obsojen.

Stokanić je, kot našteva Večer, med drugim priznal, da je konec leta 2010 Dejanu Šimcu in Mirsadu Mijadinoskemu, igralcema madžarskega nogometnega kluba FC Debrecen, ponujal več kot 30 tisoč evrov, da bi njun klub izgubil na tekmi evropske lige proti italijanski Sampdorii. Debrecen je takrat sicer zmagal z 2:0.

Številni grehi Stokanića

Priznal je tudi, da je julija 2013 nogometašema reprezentance Belizeja, Woodrowu Westu in Ianu Gaynairu, ponujal nagrado, večjo od njunega zaslužka, če poskrbita, da njuna reprezentanca izgubi na tekmi z ZDA v okviru zlatega pokala, prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov.

Med priznanimi dejanji je še obljuba nagrade Janezu Vrenku, nogometašu islandskega kluba Thor, v zameno za to naj bi Vrenko poskrbel, da njegov klub na tekmi prvega predkroga evropske lige z irskim Bohemiansom v Dublinu izgubi z 0:1 ali remizira z 0:0. Tekma se je dejansko končala brez golov.

Tožilstvo je Stokaniću očitalo dve dejanji, ki naj bi ju storil v sostorilstvu z Rušanom Matejom Ozimom. Skupaj z njim naj bi Stokanić podkupil tudi štiri sodnike, ki so jeseni leta 2012 sodili na tekmah turnirja Mednarodne nogometne zveze za nogometaše, mlajše od 17 let, v Alicanteju.

Stokaniću so sodili posebej, saj je hotel hitrejše sojenje glede na to, da je bil v priporu. Na zatožno klop pa bosta sedla še Ozim in Vrenko, prvi zaradi dveh kaznivih dejanj neupravičenega dajanja daril, Vrenko pa zaradi dveh dejanj prejemanja daril.

Policisti sicer Stokanića povezujejo s stavniško mafijo, katere vodja je singapurski državljan Seet Eng Tan, ki ga zaradi lažiranja tekem iščejo organi pregona v več evropskih državah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin