Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
8. 10. 2017,
22.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

4

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec

Nedelja, 8. 10. 2017, 22.10

6 let, 6 mesecev

Zadnja tiskovna konferenca odhajajočega selektorja

Srečko Katanec: Žal mi je, da sem kršil svoja moralna načela

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

4

Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Če bi bil odnos novinarjev do mene tak, kot mora biti, bi lani odšel skupaj z Aleksandrom Čeferinom, a sem se ravno zaradi vas odločil drugače," je po svoji zadnji tekmi na klopi slovenske nogometne reprezentance povedal Srečko Katanec in dodal, da svojega naslednika vidi v Tomažu Kavčiču.

"Odhajam z dobrimi občutki, saj sem v petih letih dejansko postoril marsikaj. Tisti, ki so me postavili, dobro vedo, s kakšno namero sem prišel. Če bi bil vaš odnos do reprezentance tak, kot mora biti, bi jaz odšel skupaj z Aleksandrom Čeferinom (ko je ta odšel z Nogometne zveze Slovenije in postal predsednik Uefe, op. p.), tako pa sem se odločil, da bom ostal in s tem kršil svoja moralna etična načela, zaradi česar se opravičujem (v času predsedniške kampanje je Katanec obljubil, da bo v primeru Čeferinove izvolitve na čelo Uefe odšel iz reprezentance, op. p.). Mediji nimate pravice nastavljati nikogar," je po tekmi povedal Srečko Katanec in v nadaljevanju razkril še marsikaj.

Prav bi bilo, da je naslednji selektor Tomaž Kavčič

Svojega naslednika vidi v Tomažu Kavčiču (na fotografiji prvi z leve). | Foto: Vid Ponikvar Svojega naslednika vidi v Tomažu Kavčiču (na fotografiji prvi z leve). Foto: Vid Ponikvar "Pred enim letom sem želel nastaviti svoj hrbet in oditi. Bom takoj povedal, da ne boste mislili, da je bilo vse skupaj kar tako. Dogovor z vodilnimi je bil, zato je tudi prišel v strokovni štab reprezentance, da odidem in reprezentanco naprej vodi Tomaž Kavčič (njegov dozdajšnji pomočnik, op. p.). Mislim, da je najbolj primerno, da me zdaj nasledi. Zame je to normalno, saj je bil zraven in dobro pozna fante. Zato so ga tudi pripeljali," je povedal o Tomažu Kavčiču in le potrdil naše informacije, da je nekdanji dolgoletni selektor mlade reprezentance, ki je bil tudi član strokovnega štaba Matjaža Keka na svetovnem prvenstvu leta 2010, morda celo prvi kandidat za novega selektorja Slovenije.

"Odhajam zadovoljen, reprezentanci in novemu selektorju pa bom vedno na razpolago," je še povedal in dodal, da bi morebitni tuji selektor naletel na velike ovire, čeprav se z idejo o prvem tujcu na klopi slovenske nogometne reprezentance se namreč spogleduje marsikdo. "Mislim, da bi tukaj moral biti nekdo, ki ima kontinuiteto in ve, kaj se dogaja," je povedal zdaj že nekdanji selektor Slovenije, ki je tokrat govoril v spravljivem tonu.

Opravičuje se, če je koga užalil ali prizadel

Slovenijo je vodil na 89 tekmah. | Foto: Vid Ponikvar Slovenijo je vodil na 89 tekmah. Foto: Vid Ponikvar "Vi opravljate svoje delo in nisem jezen na vas. Če sem koga kdaj užalil ali prizadel, se opravičujem. Upal sem samo, da me boste napadali argumentirano. Reprezentanci in novemu selektorju želim srečo. Reprezentanca ima svojo podobo. Srečo sem zaželel tudi fantom. Imajo kakovost. Želim si predvsem, da bi v klubih igrali. Če bi Angleži vedeli, da so proti njim igrali trije fantje, ki v zadnjih treh mesecih praktični niso igrali, ne bi verjeli, na primer Roman Bezjak, ki je tokrat zabil dva gola, pa čeprav že mesece ne igra nogometa. To je znanstvena fantastika. Imamo potencial, a uspeh je odvisen od marsičesa," je govoril Katanec, ki verjame, da bi mu bilo veliko lažje, če javnost od njega in nogometašev ne bi zahtevala preveč. Da je tako, zameri tudi NZS.

"Če bi vam, medijem predstavili cilje, ki so bili postavljeni pred mene, bi videli, da sem svoje delo opravil. Menjavali smo generacije, pravzaprav jih še, in to nam je uspelo. Če bi meni kdo pred začetkom kvalifikacij postavil pogoj, da se moram uvrstiti na svetovno prvenstvo, bi odšel. Ne zato, ker ne bi spoštoval svojih igralcev, a mediji ste letvico preprosto postavili previsoko. Spustite jo. Ne ljudi spodbujati v nerealnih pričakovanjih. Ta reprezentanca ni tako dobra, da bi se morala uvrščati na velika tekmovanja. Je sposobna, zna igrati, to je pokazala tudi tokrat, a malce nam še manjka," se je razgovoril Katanec, ki je proti Škotski Slovenijo vodil še 89. in je seveda rekorder po številu tekem na klopi slovenske reprezentance.

Poslavlja se od sodelavcev in nogometašev, ki jim v prihodnosti želi najboljše. | Foto: Vid Ponikvar Poslavlja se od sodelavcev in nogometašev, ki jim v prihodnosti želi najboljše. Foto: Vid Ponikvar

Kdo ve, kje bi bili, če ...

"Ko sem prišel prvič na klop Slovenije, smo imeli eno točko. Zdaj jo zapuščam, ko jih imamo 15. Manjkata nam rezultat, dva, da bi bili še višje. Če bi imeli malo več sreče, bi bili zdaj v dodatnih kvalifikacijah, pred tem pa bi se morda uvrstili na evropsko prvenstvo. Odvisno je tudi od žreba. Takoj, ko imamo v skupini eno reprezentanco, ki spada med najboljše na svetu, nam je težko. Imeti moramo tudi srečo. Trikrat smo se uvrstili na velika tekmovanja, na dva sem Slovenijo popeljal jaz, a takrat smo imeli dokaj ugoden žreb. To je dejstvo," je povedal trener, ki je Slovenijo popeljal na evropsko prvenstvo 2000 in svetovno prvenstvo dve leti pozneje.

Nekaj besed je seveda namenil tudi svoji zadnji tekmi na klopi Slovenije, remiju s Škotsko, ki je na 2:2 izenačila ob koncu tekme. "Spet se je ponovilo, kar se nam dogaja že nekaj časa. Če v zadnjih desetih minutah ne bi prejemali golov, bi bili zdaj kdo ve kje, a tudi to je nogomet. Malo pade zbranost, malo je problem fizika in si tam, kjer si. Fantom lahko za današnjo predstavo samo čestitam. Bili smo boljši, morali bi zmagati, a pač nismo. Proti Angliji smo igrali zelo dobro, tokrat tudi. S praktično enim treningom smo dve tekmi odigrali zelo dostojno," je še dejal 54-letni Ljubljančan, ki spada med največja imena slovenskega nogometa.

Kdo naj bo novi selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • Matjaž Kek
    34,23 %
    2071 glasov
  • Darko Milanič
    1,90 %
    115 glasov
  • Tomaž Kavčič
    28,48 %
    1723 glasov
  • Ante Šimundža
    2,76 %
    167 glasov
  • Luka Elsner
    4,08 %
    247 glasov
  • Simon Rožman
    3,49 %
    211 glasov
  • Trener iz tujine
    20,78 %
    1257 glasov
  • Nihče od naštetih
    4,28 %
    259 glasov
Oddanih 6050 glasov
Ne spreglejte