Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2017,
1.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

8

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca škotska nogometna reprezentanca Boštjan Cesar Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018

Sreda, 11. 10. 2017, 1.22

6 let, 6 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA SP 2018, 10. (ZADNJI) KROG

Portugalci zanesljivo v Rusijo, razočarani Robben ne bo več igral za Nizozemsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

8

Portugalska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Konec je skupinskega dela evropskih kvalifikacij za nastop na SP 2018. Kot zmagovalki skupin sta si zadnji nastop v Rusiji zagotovili Francija in Portugalska. Galski petelini so prvo mesto v skupini A potrdili z zmago nad Belorusijo (2:1), Portugalci pa so pred domačimi gledalci z 2:0 ugnali Švico in jo poslali v dodatne kvalifikacije.

V torek je bil sklenjen redni del kvalifikacij za SP 2018. Znanih je vseh devet zmagovalk skupin, kot zadnji sta si vstopnico na SP zagotovili Francija in Portugalska. Slednja je pred domačimi gledalci zanesljivo ugnala (2:0) neposredno tekmico Švico in jo poslala v dodatne kvalifikacije.

Francozi so prvo mesto potrdili z zmago nad Belorusijo (2:1), na koncu pa se je izkazalo, da bi lahko tudi izgubili, saj so Nizozemci, ki so lovili čudež, premagali Švede "le" z 2:0. Tulipani bi morali zmagati s sedmimi zadetki razlike ali več, kar pomeni, da bo nogometna velesila vnovič izpustila veliko tekmovanje.

Arjen Robben je zabil dva gola in se poslovil

Arjen Robben ima dovolj. | Foto: Reuters Arjen Robben ima dovolj. Foto: Reuters Junak sicer pirove zmage Nizozemske nad Švedi je bil izkušeni napadalec münchenskega Bayerna Arjen Robben. Zabil je oba gola za Nizozemce. Dosegel je 36. in 37. gol v reprezentančnem dresu. Po tekmi je sporočil, da ima pri 33 letih po 14 letih neprekinjenega igranja v reprezentančem dresu dovolj.

Reprezentanco zapušča po 96 nastopih.

Z njo je bil svetovni podprvak na svetovnem prvenstvu 2010 in tretji na svetovnem prvenstvu 2014.

Na zadnje evropsko prvenstvo se z njo ni uvrstil, na mundial, ki bo prihodnje leto v Rusiji, prav tako ne.

Kdo bo svetovno prvenstvo lovil v dodatnih kvalifikacijah:

Boben 1: Švica, Italija, Hrvaška, Danska
Boben 2: Severna Irska, Švedska, Irska, Grčija

Žreb parov dodatnih kvalifikacij bo 17. oktobra v Zürichu, prve tekme bodo 9. do 11. novembra, povratne pa od 12. do 14. novembra.

Veselje hrvaških nogometašev po zmagi v Kijevu. | Foto: Reuters Veselje hrvaških nogometašev po zmagi v Kijevu. Foto: Reuters

Hrvaška si je zagotovila popravni izpit za SP 2018

Po tem, ko so kvalifikacije v skupini I pod vodstvom Anteja Čačića začeli sijajno, so Hrvati nanizali nekaj neuspehov in se po petkovem domačem remiju proti skromni Finski znašli v zelo neugodnem položaju. V vrhu tamkajšnje nogometne zveze so se takoj odzvali in nekdanjega trenerja Maribora Čačića odslovili in za novega selektorja imenovali Zlatka Dalića. Trener, ki se je do zdaj dokazoval predvsem v azijskem nogometu, je bil pred težko nalogo, saj je za dodatne kvalifikacije moral zmagati v Ukrajini, a se je izkazal.

Hrvaška je bila sicer večji del tekme slabši nasprotnik od Ukrajine, ki jo s klopi vodi legendarni Andrij Ševčenko, a nato je v zadnji tretjini tekme zabila dva gola in se rešila. Oba gola za Hrvate je dosegel Andrej Kramarić. Napadalec, ki je mednarodno uveljavitev doživel po tem, ko je navduševal v Rijeki Matjaža Keka.

Hrvati bi se lahko v Rusijo v primeru spodrsljaja Islandije proti Kosovu uvrstili neposredno, a se to ni zgodilo. Islandci, ki so bili hit zadnjega evropskega prvenstva, z debitantom v kvalifikacijah za velika tekmovanja niso imeli težav.

Veliko veselje Srbov v Beogradu. | Foto: Reuters Veliko veselje Srbov v Beogradu. Foto: Reuters

Srbija je že v Rusiji, tam zagotovo ne bo Garetha Bala

V skupini F so Srbi v Beogradu premagali Gruzijo in se neposredno uvrstili na svetovno prvenstvo. Irska je zmagala v Walesu in se razvrstila na drugo mesto v skupini. Gareth Bale, zvezdnik madridskega Reala, tako ne bo videl naslednjega svetovnega prvenstva.

V skupini G je bilo vse znano že pred zadnjim krogom. Španija je prva, Italija odhaja v dodatne kvalifikacije.

Znanih že 19 udeležencev SP 2018

V Rusiji bodo poleg gostiteljice nastopili še Anglija, Belgija, Brazilija, Egipt, Francija, Iran, Islandija, Japonska, Južna Koreja, Kostarika, Mehika, Nemčija, Nigerija, Poljska, Portugalska, Savdska Arabija, Srbija in Španija.

Srečko Katanec se je po petih letih od slovenske reprezentance poslovil z remijem. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec se je po petih letih od slovenske reprezentance poslovil z remijem. Foto: Vid Ponikvar

Katanec za konec razžalostil Škote, Slovaki ostali praznih rok

V nedeljo je Slovenija v skupini F v Stožicah z 2:2 remizirala proti Škotski in razžalostila številne Škote, ki na nastop na velikem tekmovanju čakajo že od leta 1998. To je bila zadnja tekma Srečka Katanca v vlogi selektorja Slovenije. Anglija je že pred zadnjim krogom osvojila prvo mesto.

Slovaška je doma premagala Malto in zasedla drugo mesto, a nato veliko razočaranje doživela v torek, ko je bilo dokončno jasno, da so najslabša drugouvrščena ekipa. Slovaki bi se v dodatne kvalifikacije uvrstili le, če bi Grčija izgubila proti Gibraltarju in bi Bih premagala Estonijo.


Po tekmi Slovenija : Škotska:


Aktualna svetovna prvakinja in zmagovalka pokala konfederacij Nemčija je bila najboljša v skupini C, kvalifikacije pa je končala brez izgubljene točke. Deset tekem, deset zmag. Zadnji je padel Azerbajdžan. V dodatne kvalifikacije se je uvrstila Severna Irska, ki je izgubila na Norveškem, a tekma ni imela nobene teže.

Poljaki so z zmago proti Črni gori le še potrdili prvo mesto v skupini E in prejeli vozovnico za veliko tekmovanje, Dance pa čaka popravni izpit v play-offu.

Skupina F:

Lestvica:
1. Anglija* 10 tekem - 26 točk

2. Slovaška 10 - 18
3. Škotska 10 - 18
4. Slovenija 10 - 15
5. Litva 10 - 6
6. Malta 10 - 1


Skupina C:

Lestvica:
1. Nemčija* 10 - 30
2. Severna Irska** 10 - 19
3. Češka 10 - 15
4. Norveška 10 - 13
5. Azerbajdžan 10 - 10
6. San Marino 10 - 0 


Skupina D:

Lestvica:
1. Srbija* 10 - 21
2.
Irska** 10 - 19
3. Wales 10 - 17
4. Avstrija 10 - 15
5. Gruzija 10 - 5
6. Moldavija 10 - 2


Skupina G:

Lestvica:
1. Španija* 10 - 28
2. Italija** 10 - 23
3. Albanija 10 - 13
4. Izrael 10 - 12
5. Makedonija 10 - 11
6. Liechtenstein 10 - 0 


Skupina I:

Lestvica:
1. Islandija* 10 - 22
2. Hrvaška** 10 - 20
3. Ukrajina 10 - 17
4. Turčija 10 - 15
5. Finska 10 - 9
6. Kosovo 10 - 1


Skupina E:

Lestvica:
1. Poljska* 10 - 25
2. Danska** 10 - 20
3. Črna gora 10 - 16
4. Romunija 10 - 13
5. Armenija 10 - 7
6. Kazahstan 10 - 3


Skupina A:

Lestvica:
1. Francija* 10 – 23
2. Švedska** 10 – 19 
3. Nizozemska 10 – 19
4. Bolgarija 10 – 13
5. Belorusija 10 – 6
6. Luksemburg 10 - 5


Skupina B:

Lestvica:
1. Portugalska* 10 – 27
2. Švica** 10 – 27
3. Madžarska 10 – 13
4. Ferski otoki 10 – 9
5. Latvija 10 – 7
6. Andora 10 - 4


Skupina H:

Lestvica:
1. Belgija* 10 – 28
2. Grčija 10 – 19
3. Bosna in Hercegovina 10 – 17
4. Estonija 10 – 11
5. Ciper 10 – 10
6. Gibraltar 10 - 0

* že na svetovnem prvenstvu
** v dodatnih kvalifikacijah

SLOVENIJA : ŠKOTSKA 2:2 (0:1)

Konec tekme: Sodnik je odpiskal konec tekme, ki se je končala z rezultatom 2:2.

92': Boštjan Cesar je v dobri minuti prejel dva rumena kartona, torej tudi rdečega, in je moral zapustiti igrišče.

88': GOL ... Škotom je uspelo izenačiti, Oblaka je premagal Robert Snodgrass. Zdaj Škoti za drugo mesto v skupini potrebujejo še en zadetek. Sodnik je tekmo podaljšal za štiri minute. Toliko je še upanja za Škote.

72': GOOOOOOL... Bezjak je udaril še drugič in Slovenijo popeljal v vodstvo z 2:1. Izkoristil je zmedo v kazenskem prostoru in s plasirano žogo zadel v levi kot nasprotnikovega gola. 


52': GOOOOL ... Po lepem predložku Josipa Iličića s prostega strela je Roman Bezjak, ki je v igro vstopil v 46. minuti, z glavo premagal Škotskega vratarja.

Polčas: Slovenska reprezentanca na odmor odhaja z golom zaostanka, ob tem pa je s Slovaške prišla tudi slaba novica, da je Adam Nemec zadel proti Malti. Ob tem rezultatu Sloveniji ne pomaga niti čudež.

32': GOL ... Škoti so povedli v Stožicah. Z leve strani je z natančnim strelom Oblaka premagal Leigh Griffiths.

15': Prvih 15 minut je minilo brez resnih priložnosti. Slovenci so v tekmo sicer krenili odločno.

5': Prvi rumeni karton na tekmi je sodnik pokazal Škotom. Prejel ga je Kieran Tierney.

Začetek tekme: Začela se je zadnja tekma slovenske nogometne reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Za Slovenijo so začeli Oblak; Jokić, Cesar, Mevlja, Struna; Kurtić, Rotman; Verbič, Iličić, Repas; Matavž.

Odštevamo minute do tekme: Selektor Srečko Katanec je napovedal, da bo to njegova zadnja tekma na vročem stolčku. V tem ciklusu na domačih srečanjih ni prejel niti enega zadetka. Če bo ohranil tradicijo, se Škotom kljub pomoči bučnih navijačev - v Ljubljano jih je prišlo kar šest tisoč - ne bi posrečil načrt, saj jim lahko prehitijo Slovaki, ki imajo na papirju najlažje delo. Doma bodo obračunali s skromno Malto.


Postava Slovenije je znana. V sistemu 4-2-3-1 so se zgodile tri spremembe. V vratih seveda ostaja Jan Oblak, od leve proti desni bodo v obrambi, tako kot v Londonu, igrali Bojan Jokić, Boštjan Cesar, Miha Mevlja in Aljaž Struna. Sredinska vezista bosta Rajko Rotman in Jasmin Kurtić. Reprezentant z največ minutami igre pod vodstvom Katanca v njegovem drugem bo pričakovano nadomestil kaznovanega Reneja Krhina.

Na klop se bo usedel tudi Roman Bezjak, ki je na Wembleyju igral na desni strani. Namesto njega bo priložnost, podobno kot na tekmi proti Litvi, dočakal mladi Jan Repas. Na levi ostaja Benjamin Verbič. Na mestu ofenzivnega vezista je seveda nedotakljiv najboljši slovenski reprezentant v teh kvalifikacijah Josip Iličić.

Do spremembe je prišlo tudi v napadu. Namesto Andraža Šporarja bo od prve minute zaigral Tim Matavž, ki na začetku nove sezone blesti v nizozemski prvi ligi.

 

Ne spreglejte