Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
16.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

7

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Euro 2020 Nogometna zveza Slovenije Srečko Katanec Radenko Mijatović

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 16.21

6 let, 6 mesecev

Radenko Mijatović o novem selektorju

Predsednik NZS: Srečko Katanec je imel jasno postavljene cilje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

7

Aleksander Čeferin, Radenko Mijatović, Srečko Katanec | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Čaka me zahtevna in odgovorna naloga. Če ne bi bila, bi se s tem ukvarjali praktično vsi," je dejal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, ki išče novega selektorja. Kandidatov po odhodu Srečka Katanca ne manjka, a o njih noče razpredati v medijih. Nov selektor bo znan še letos. Zagotovo.

Slovenska reprezentanca je v nedeljo opravila zadnje dejanje v letu 2017. Slovenija je po remiju 2:2 s Škotsko končala skupinski del na četrtem mestu. Tako blizu, a tudi tako daleč od drugega mesta, ki bi lahko ponudilo vozovnico za nastop v dodatnih kvalifikacijah. Po tekmi se je Srečko Katanec poslovil od selektorskega položaja.

Novi selektor bo znan do novega leta

"Njegov naslednik bo znan do konca koledarskega leta. Zadevo moramo rešiti kar se da hitro, a brez vsakršne ihte, hitenja. Ni nobene potrebe za kaj takšnega. V tem letu reprezentanca ne bo odigrala nobene tekme več. Novi selektor bo prvič vodil ekipo na prijateljski tekmi v spomladanskem delu urnika," je sporočil predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, na katerega se po odhodu Katanca obrača domača nogometna javnost.

Kako uspešni so bili selektorji v obdobju samostojne Slovenije?

Slovenski selektor Tekme Zmage Remiji Porazi Gol razlika Povprečje točk
Bojan Prašnikar 25 8 6 11 31:40 1,200
Zdenko Verdenik 32 10 8 14 40:44 1,187
Branko Oblak 23 6 7 10 20:32 1,087
Matjaž Kek 49 20 9 20 61:45 1,408
Slaviša Stojanović 9 2 2 5 13:17 0,888
Srečko Katanec 89 34 23 32 113:102 1,404

Predsednik je tisti, ki bo predlagal kandidata, o katerem bo nato glasoval izvršni odbor NZS in odločil o tem, ali bo lahko prevzel odgovorni položaj.

Pogodba Srečka Katanca z NZS se bo iztekla konec novembra. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pogodba Srečka Katanca z NZS se bo iztekla konec novembra. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Pred tem se bomo posvetovali tudi s stroko, nato pa bomo ocenili, kateri so najprimernejši kandidati. Z nekaterimi se bomo pogovarjali, ugotovili, kakšne so možnosti, in na podlagi tega izbrali tiste, s katerimi bomo lahko končali zadevo," verjame, da bo novi selektor izbran do konca koledarskega leta. Tako bi bil že lahko predstavljen tudi na tradicionalnem novoletnem srečanju NZS na Brdu pri Kranju.

O imenih noče razpredati

Tomaž Kavčič je primeren kandidat za vodenje reprezentance v očeh Katanca. | Foto: Vid Ponikvar Tomaž Kavčič je primeren kandidat za vodenje reprezentance v očeh Katanca. Foto: Vid Ponikvar Pred njim je ena najtežjih nalog, odkar je pred slabim letom nasledil Aleksandra Čeferina in postal najvplivnejši mož slovenskega nogometa. "Čaka me zahtevna in odgovorna naloga. Če ne bi bila, bi se s tem ukvarjali praktično vsi," je spomnil na znano trditev, kako v Sloveniji živi dva milijona različnih selektorjev, ki jih je zelo težko zadovoljiti.

"To ni preprosto delo. O imenih vseeno ne bi govoril, lahko le povem, da je nekaj primernih kandidatov, s katerimi se bomo pogovarjali," je odgovoril diplomatsko.

Ni hotel javno razpredati o možnostih Tomaža Kavčiča, nekdanjega selektorja mlade izbrane vrste, v kateri je ta sodeloval z mnogimi zdaj že uveljavljenimi slovenskimi reprezentanti. Tudi z Janom Oblakom ali na primer Kevinom Kamplom, ki se je v zadnjem ciklusu nekoliko oddaljil od reprezentance.

O Kamplu bo svoje povedal novi selektor

Bo Kevin Kampl še oblekel slovenski dres? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bo Kevin Kampl še oblekel slovenski dres? Foto: Žiga Zupan/Sportida Kaj je povedal o Kamplu, ki igra za RB Leipzig, za slovensko reprezentanco pa ne? "Ni predsednik tisti, ki bo izbiral kandidate za reprezentanco. Ko bo znan novi selektor, bomo vedeli, kako in kaj. Če bo imel novi selektor Kampla v mislih, bomo z njim opravili pogovor. Ni pa predsednik zveze tisti, ki bi koga črtal s seznama. Kampl mora sam pri sebi razčistiti, kaj mu pomeni igranje za reprezentanco," je poudaril.

V zadnjih mesecih, sploh v obdobju, ko Kampla zaradi takšnih in drugačnih razlogov ni bilo v reprezentanci, z njim ni bil v stiku. Bi pa lahko bil kaj kmalu, ko bo znan novi selektor Slovenije.

Ne izključuje možnosti, da bi Slovenijo vodil tujec

Med kandidati se omenja tudi trener Rijeke Matjaž Kek, ki je leta 2010 vodil Slovenijo na SP. | Foto: Vid Ponikvar Med kandidati se omenja tudi trener Rijeke Matjaž Kek, ki je leta 2010 vodil Slovenijo na SP. Foto: Vid Ponikvar Bo šla NZS po stopinjah stanovskih panožnih zvez in delo s člansko ekipo ponudila tujemu strokovnjaku? V košarki, rokometu in odbojki so tuji selektorji poskrbeli za zgodovinske uspehe na največjih tekmovanjih. Bi lahko napočil trenutek za novost tudi v najbolj priljubljeni moštveni igri na svetu, kjer so Slovenijo v 25 letih vodili le domači strokovnjaki?

"Tujec? Ne izključujemo te možnosti, a je treba upoštevati to, kateri od tujcev bi bil pripravljen voditi slovensko reprezentanco v okviru obstoječih finančnih zmožnosti. Ne izključujem prav nobene možnosti." Zatrdil je tudi, da ima NZS uravnotežen proračun in da finančno poslovanje ni odvisno od nagrad, prigaranih za uvrstitev na veliko tekmovanje. Tako finančni proračun kljub četrtemu zaporednemu "neuspehu" v kvalifikacijah (EP 2012, SP 2014, EP 2016 in SP 2018) in novi zamujeni priložnosti za druženje z najboljšimi ne bo ogrožen.

Morda so bile določene zadeve razumljene narobe

Vodstvo NZS je Srečku Katancu predstavilo cilj, da se uvrsti na drugo mesto in nastopi v dodatnih kvalifikacijah. | Foto: Vid Ponikvar Vodstvo NZS je Srečku Katancu predstavilo cilj, da se uvrsti na drugo mesto in nastopi v dodatnih kvalifikacijah. Foto: Vid Ponikvar Pred srečanjem z Anglijo je Katanec, ki je formalno še selektor, saj mu donosna pogodba z NZS poteče konec novembra, opozoril na pomanjkanje konkretnega cilja, ki bi ga postavilo vodstvo krovne zveze. Predsednika Mijatovića so njegove besede začudile.

"Ne vem, kaj je želel povedati. Morda so bile določene zadeve razumljene narobe. Ko sem prevzel položaj predsednika, smo Katancu dokaj jasno povedali, da je cilj uvrstitev v dodatne kvalifikacije. S selektorjem smo se strinjali, da je cilj na neki način dosegljiv. Žal nam je na nekaterih tekmah zmanjkalo nekaj sreče, a je Katanec pripravil veliko delo za naslednika, saj je opravil menjavo generacij. V tem pogledu je bil znotraj tega ciklusa cilj dosežen," je dejal in pogledal proti novi priložnosti, pokalu narodov in kvalifikacijam za EP 2020, na katerih bo podobno kot lani v Franciji nastopilo 24 udeležencev.

Kaj prinaša pokal narodov?

Verjame, da se bo Sloveniji tokrat posrečilo in bo po desetih letih nastopila na velikem tekmovanju. "Reprezentanca bi si lahko v naslednjem ciklusu glede na format tekmovanja, dveh tekmovanj, po daljšem času zagotovila nastop. V pokalu narodov bo seznam udeležencev znan po koncu dodatnih kvalifikacij. Kot kaže, bomo uvrščeni v skupino C. V njej bo 15 udeležencev, ki se jih bo razdelilo v štiri skupine. Končni zmagovalec bo zaigral na Euru 2020. To je lepa priložnost," se je strinjal Mijatović, ki se bo tako prihodnje leto podpisal pod zgodovinsko dejanje, saj se bo slovenska reprezentanca prvič predstavila v novoustanovljenem pokalu narodov ravno v času njegovega predsednikovanja. Vprašanje je le še, s kom bo sodeloval v vlogi selektorja. Odgovor bo znan do konca leta.

Kdo naj bo novi selektor slovenske nogometne reprezentance?

  • Matjaž Kek
    34,23 %
    2071 glasov
  • Darko Milanič
    1,90 %
    115 glasov
  • Tomaž Kavčič
    28,48 %
    1723 glasov
  • Ante Šimundža
    2,76 %
    167 glasov
  • Luka Elsner
    4,08 %
    247 glasov
  • Simon Rožman
    3,49 %
    211 glasov
  • Trener iz tujine
    20,78 %
    1257 glasov
  • Nihče od naštetih
    4,28 %
    259 glasov
Oddanih 6050 glasov
Ne spreglejte