Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
9.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca škotska nogometna reprezentanca Euro 2020 Atletico Madrid kvalifikacije za SP 2018 Boštjan Cesar Srečko Katanec Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 9.13

6 let, 7 mesecev

Prvi slovenski zvezdnik po koncu kvalifikacij za SP 2018

Jan Oblak razkril veliko željo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Jan Oblak Slovenija Škotska | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca ima v svojih vrstah nogometaša svetovnega kova, ki ga poznajo na vseh celinah. To je Jan Oblak, vratar madridskega Atletica, ki bi rad s Slovenijo zaigral na velikem tekmovanju. Vse sile bo usmeril na naslednje tekmovanje, saj želi nastopiti na Euru 2020. Opozoril je, kaj bo treba popraviti, če se bo želela Slovenija družiti z najboljšimi.

Slovenija je kvalifikacije za SP 2018 sklenila z domačim remijem s Škotsko (2:2) in v skupini F zaostala za Anglijo, Slovaško in Škotsko.

Prvi čuvaj mreže slovenske izbrane vrste Jan Oblak je v kvalifikacijah za SP 2018 s Slovenijo osvojil četrto mesto. Na desetih tekmah je prejel le sedem zadetkov, v oči pa bode podatek, da se je njegova mreža največkrat zatresla na začetku in koncu ciklusa.

Kvalifikacije je začel z neprepričljivim remijem v Litvi (2:2), z enakim rezultatom pa se je v sklepnem dejanju ciklusa v Stožicah razšel s Škotsko (2:2) in ji preprečil napredovanje. Vmes je na osmih tekmah dobil le tri zadetke, prav vse na gostovanju, in to v zadnjih minutah srečanj. Vsakič, tako na Škotskem kot na Slovaškem in v Angliji, je Slovenija ostala kratka z 0:1.

Vsaka profesionalna ekipa te kaznuje za take stvari

Proti Škotom je prejel prva zadetka v tem kvalifikacijskem ciklusu na domačih tekmah. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Proti Škotom je prejel prva zadetka v tem kvalifikacijskem ciklusu na domačih tekmah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Proti Škotski in Slovaški si v gosteh niti nismo zaslužili točk, saj nismo odigrali dobrih tekem. Če bi vseeno zdržali še teh nekaj minut, bi imeli več točk in bi bili po vsej verjetnosti drugi v skupini. Proti Angliji pa je bila druga zgodba. Tam smo želeli zmagati, a smo prejeli gol v zadnji minuti. To pa zato, ker smo želeli tri točke. Vedel smo, da jih potrebujemo. Danes se je proti Škotski spet pripetila manjša nezbranost. Vsaka ekipa, ki igra profesionalni nogomet, te kaznuje za take stvari," je dejal 24-letni Škofjeločan.

Po dvoboju na Wembleyju se je naposlušal tako pohval, zlasti iz tabora navijačev Liverpoola, kot tudi kritik, ker se je po njegovi netočni podaji začela akcija angleške reprezentance, po kateri je Harry Kane dosegel zmagoviti gol.

Tri dni pozneje se je proti Škotski spogledoval z zmago vse do 89. minute, ko je v polno zadel rezervist Robert Snodgrass (2:2) in poskrbel, da se je Slovenija od kvalifikacijskega ciklusa poslovila brez zmage.

"To je bila posebna tekma. Možnosti za drugo mesto in nastop v dodatnih kvalifikacijah so od sobote dalje postale skoraj nične. Tega smo se zavedali, a smo v tekmo vstopili z željo za zmago. Če ne drugega, da bi zmagali pred domačim občinstvom in mu za konec pokazali dobro tekmo. In seveda, da bi zmagali za selektorja, ker je bila to njegova tekma," mu je žal, da Slovenija ni zadržala vodstva, ki ga je z dvema zadetkoma zagotovil rezervist Roman Bezjak.

Katanec bo presrečen, če se uvrstijo na veliko tekmovanje

Upal je, da bi zmagal za gledalce in selektorja v odhodu, Srečka Katanca. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Upal je, da bi zmagal za gledalce in selektorja v odhodu, Srečka Katanca. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žal mu je bilo tako zaradi selektorja Katanca kot tudi kapetana Boštjana Cesarja, ki je odigral jubilejno stoto tekmo v državnem dresu.

"Selektor nam je pred tekmo povedal, da bo to njegova zadnja tekma, če se ne uvrstimo v dodatne kvalifikacije. Malce smo igrali tudi zanj. Želeli smo, da bi drugo obdobje na slovenskem selektorskem stolčku končal z zmago. Žal se ni izšlo. Smo pa imeli s selektorjem dober odnos. Po koncu tekme nam je vsem zaželel srečo. Verjamem, da bo eden najsrečnejših ljudi, če se bomo v prihodnjih kvalifikacijah uvrstili na veliko tekmovanje."

To je velika želja nekdanjega vratarja Olimpije in Benfice, ki ve, kaj bo pod taktirko novega selektorja treba popraviti.

Škoti so za njegov hrbet spravili dve žogi. Skupno so ga v kvalifikacijskem ciklusu premagali trikrat. Dvakrat so zadeli v polno Litovci, po enkrat pa Angleži in Slovaki. | Foto: Vid Ponikvar Škoti so za njegov hrbet spravili dve žogi. Skupno so ga v kvalifikacijskem ciklusu premagali trikrat. Dvakrat so zadeli v polno Litovci, po enkrat pa Angleži in Slovaki. Foto: Vid Ponikvar

"Drugi polčas proti Škotski je bil kar soliden. Če bi tako igrali na več tekmah, bi nam mogoče celo uspelo. Ne vem, zakaj v gosteh igramo slabše. To je težko vprašanje. Veliko ekip in reprezentanc v večini primerov doma igra povsem drugače kot v gosteh. Gostujoče ekipe, ki pridejo v Ljubljano, drugače vstopajo v tekmo. Potem nam je malce lažje. Te igre bo treba prenesti na gostovanja. Le tako lahko razmišljamo o velikem tekmovanju," je začuden nad skromnimi rezultati Slovenije na gostovanjih, ki štejejo za točke.

V gosteh prikazati takšne igre kot doma

Naslednji cilj je preboj na EP 2020. | Foto: Vid Ponikvar Naslednji cilj je preboj na EP 2020. Foto: Vid Ponikvar Naslednje veliko tekmovanje bo evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2020 gostilo 13 držav, zadnji izločilni boji za najvišja mesta pa bodo v Londonu. Bi se lahko Slovenija uvrstila med 24 potnikov in po desetih letih prekinila obdobje nenastopanja na največjih tekmovanjih?

"V prihodnost zrem z optimizmom. Imamo dobro ekipo, dobre fante, ki na vsaki akciji dajejo vse od sebe. Verjamem v to, da se lahko uvrstimo na veliko tekmovanje. Že nekaj smo časa skupaj, tako da bomo imeli v prihodnjih kvalifikacijah možnosti za uvrstitev. To je moja velika želja," je razkril vratar enega najboljših španskih klubov, s katerim redno nastopa med evropsko smetano in se poteguje za najvišja mesta.

"Smo dovolj kakovostni. Če bomo v gosteh pokazali takšne igre, kot smo jih doma, bi se bilo mogoče uvrstiti na Euro 2020," je prepričan vratar, pred katerim so še številna dokazovanja, saj pri 24 letih spada med mlajše v zdaj že nekdanji Katančevi četi.

Prihodnje leto ga čaka novost, začetek pokala narodov, leta 2019 pa še kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Morda dolgoletno željo izpolni že takrat. Prepričan je, da bi bil v tem primeru Katanec srečen kot malokdo.
Ne spreglejte