Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
8. 10. 2017,
20.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec

Nedelja, 8. 10. 2017, 20.54

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Škotska

Srečko Katanec za slovo razžalostil številne Škote

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je v zadnji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Stožicah z 2:2 remizirala proti Škotom, kar pomeni, da sta obe reprezentanci ostali brez nastopa na nogometnem spektaklu, ki bo prihodnje poletje v Rusiji. Srečko Katanec se je poslovil od selektorske klopi.

Pred tekmo, na kateri se je slišalo predvsem približno tri tisoč glasnih škotskih navijačev, ki so v dneh pred tekmo okupirali ulice Ljubljane in se prikupili Slovencem, je na zelenico štadiona v Stožicah stopil predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Ne zato, da bi razkril ime novega selektorja, ampak zato, da je Boštjanu Cesarju predal priložnostno darilo za njegov 100. nastop v dresu Slovenije. Kapetan, ki je kot prvi slovenski nogometaš dosegel častitljiv jubilej, je dobil glasen aplavz. Po tem, ko je v zahvalo pomahal proti vsem tribunam, se je postavil na igrišče in začel poveljevati slovenski enajsterici.

Tri spremembe v primerjavi z Londonom

V postavi Slovenije so se v primerjavi s četrtkovo tekmo v Londonu zgodile tri spremembe. Kaznovanega Reneja Krhina je pričakovano nadomestil Jasmin Kurtić. Namesto Romana Bezjaka je na desni strani zvezne vrste oziroma napada priložnost spet dočakal mladi Jan Repas. V napadu je tokrat namesto Andraža Šporarja od prve minute zaigral Tim Matavž.

Slovenija vs Škotska nogomet repka | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je začela bolje in pritisnila na Škote

Na igrišču je Slovenija od prve minute napadla nasprotnikov gol in – ne glede na to, da ji je dodatne kvalifikacije omogočal le še pravi nogometni čudež – Škotom dala jasno vedeti, da bo zaigrala na vso moč. Že po 47 sekundah igre se je Josip Iličić domiselno otresel dveh nasprotnikovih branilcev in udaril proti golu, a ni bil najbolj natančen.

V sedmi minuti je Matavž prišel do strela z roba kazenskega prostora in dodobra ogrel dlani škotskega kapetana Craiga Gordona v vratih gostov. Slovenija je pritiskala visoko in Škotom ni dajala možnosti, da razvijejo igro, medtem ko je sama na sredini igrišča dobro nadzorovala potek igre in dajala vtis, da je boljši tekmec. To je potrjevala tudi statistika.

Škoti so prvič na slovenska vrata merili šele v 18. minuti. Poskus Chrisa Martina, strelca Škotov na prvi tekmi v Glasgowu (1:0), je bil lahek zalogaj za Jana Oblaka.

Potem so prišle minute Slovencev, ki so nanizali nekaj akcij pred nasprotnikovim golom. Najprej je v 19. minuti po kotu z glavo meril Miha Mevlja, a so Škoti njegov strel blokirali. Že minuto zatem je do strela prišel Benjamin Verbič, ki je bil tokrat zelo nevaren po levi strani slovenskega napada, a so Škoti žogo ustavili.

Prva prava priložnost in že takoj vodstvo Škotov

Jan Oblak je bil dvakrat premagan. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Jan Oblak je bil dvakrat premagan. Foto: Morgan Kristan / Sportida Nato nekaj časa ni bilo razburljivejših akcij, a so Slovenci še naprej dajali vtis, da so boljši. V 33. minuti sta sledila hladna prha za slovenske navijače in delirij na tribuni, na kateri so bili nastanjeni Škoti. Srečno je v kazenskem prostoru na levi strani do visoke žoge prišel Leigh Griffiths in udaril iz prve v daljši vratarjev kot.

Oblak ni ubranil strela in žoga je končala v njegovi mreži. Škoti so vodili z 1:0. Napadalec Celtica pa je dokazal, da mu gre v zadnjem času v reprezentančnem dresu dobro. Na zadnjih petih tekmah je dosegel štiri gole in prispeval še tri podaje.

Skoraj istočasno je iz Slovaške prišla novica o vodstvu Slovakov proti Malti in jasno je postalo, da je upanja na morebitni čudež verjetno dokončno konec.

Do izteka polčasa večjih priložnosti ni bilo, v 44. minuti je sicer poskusil spet zelo dobro razpoloženi Iličić, a je zadel zunanji del mreže škotskih vrat in spremembe rezultata ni bilo. Škoti so na polčas odšli z vodstvom.

Srečko Katanec je z menjavama zadel v polno

Srečko Katanec je potegnil prave poteze. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Srečko Katanec je potegnil prave poteze. Foto: Morgan Kristan / Sportida Na začetku druga dela igre je Srečko Katanec opravil kar dve menjavi. Na desni strani slovenske obrambe je namesto Aljaža Strune priložnost dobil ofenzivno veliko bolj dejavni Nejc Skubic. Z desno stranjo slovenskega napada selektor očitno ni bil zadovoljen, saj je zamenjal tudi Repasa in na igrišče postavil Bezjaka.

Tudi drugi polčas so začeli bolje Slovenci. Najprej je v 51. minuti strel od daleč poskusil Rotman. Vratar Škotov je imel veliko dela, da ga je ustavil. Le minuto zatem je prosti strel na desni strani izsilil Iličić in ga izvajal sam. Poslal je predložek pred gol, pred katerim se je med dvema Škotoma odlično znašel Bezjak in poravnal na 1:1.

Isti nogometaš bi že malo zatem lahko poskrbel za popoln preobrat. V 55. minuti je do žoge v kazenskem prostoru prišel Matavž in poskusil. Žoga se je odbila na noge Bezjaka, ta je imel stoodstotno priložnost, a se je Gordon izkazal z odlično obrambo.

Roman Bezjak je postal velik junak

Slovenski junak je bil tokrat Roman Bezjak. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenski junak je bil tokrat Roman Bezjak. Foto: Morgan Kristan / Sportida Več sreče je imel napadalec Darmstadta v 72. minuti. Takrat je Slovenija unovčila svojo premoč in prišla do popolnega preobrata. Po kotu Iličića z desne strani je do žoge prišel kapetan Cesar in jo lepo odložil do Mevlje. Ta je podal nazaj do Bezjaka, a je ta udaril mirno in natančno. Slovenija je prišla do preobrata z 2:1. Selektor Katanec je ob igrišču poskakoval od veselja, medtem ko je predsednik države Borut Pahor na tribuni ponosno vihral s slovensko zastavo.

Srečko Katanec je za konec poskrbel za solze Škotov

Do konca tekme so bili Slovenci še naprej boljši nasprotnik, a v 88. minuti so Škoti prišli do gola za izenačenje. Darren Fletcher je poslal žogo v kazenski prostor Slovenije, v katerem se je dobro znašel Robert Snoodgrass in s premetenim strelom poskrbel za izenačenje.

Do konca tekme so Škoti pritisnili za popoln preobrat in kmalu bi jim le nekaj trenutkov po izenačenju po poizkusu Mata Phillipsa skoraj uspelo, a je Oblak žogo s skrajnimi močmi odbil v kot. Do konca tekme smo videli še rdeč karton jubilanta Cesarja, ta je le malo pred tem prejel rumeni karton, živčnosti ni manjkalo, a izid se ni več spremenil.

Slovenija je ostala še brez enega velikega tekmovanja. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija je ostala še brez enega velikega tekmovanja. Foto: Vid Ponikvar

Škoti so po zadnjem sodnikovem žvižgu še pogledali proti klopi in upali na čudež, a ga niso dočakali. Slovaška je doma brez težav, s 3:0, odpravila Malto in si izborila priložnost za svetovno prvenstvo, a bo morala še počakati na razplet v ostalih skupinah. Slovenija kvalifikacije končuje na četrtem mestu skupine F.

Selektor Katanec se tako z remijem poslavlja od klopi Slovenije, saj je že po tekmi v Londonu najavil, da se po koncu kvalifikacij poslavlja od zdajšnje vloge. Za konec je poskrbel, da so Škoti ostali brez možnosti za nastop na prvem velikem tekmovanju po skoraj 20 letih. Tam jih namreč ni bilo že od leta 1998, ko so sodelovali na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Slovenija : Škotska 2:2 (0:1)

Štadion Stožice v Ljubljani, gledalcev 11.123. Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska). Pomočnika: Mathias Klasenius, Daniel Wärnmark. Četrti sodnik: Andreas Ekberg (Švedska).

Strelci: 0:1 Griffiths 33., 1:1 Bezjak 52., 2:1 Bezjak 72., 2:2 Snodgrass 88.

Slovenija: Oblak; Jokić, Cesar, Mevlja, Struna (od 46. Skubic); Kurtić, Rotman; Verbič, Iličić, Repas (od 46. Bezjak); Matavž (od 89. Vetrih). Selektor: Srečko Katanec.

Škotska: Gordon; Berra, Mulgrew, Robertson, Tierney (od 80. S. Fletcher); McArthur (od 79. Snodgrass), D. Fletcher, Bannan; Martin (od 53. Anya), Griffiths, Phillips. Selektor: Gordon Strachan.

Rumeni kartoni: Tierney 4. (Škotska), Rotman 57. (Slovenija), McArthur 65. (Škotska), Cesar 91. (Slovenija), Verbič 91. (Slovenija), Berra 91. (Škotska).

Rdeči karton: Cesar 92. (Slovenija).
Ne spreglejte