Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018 Miha Mevlja Aljaž Struna Jan Oblak Jan Oblak Jan Repas Rajko Rotman Roman Bezjak Tomaž Kavčič

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 12.30

6 let, 6 mesecev

Nogometaši o odhodu Srečka Katanca

Čustveno slovo igralcev od Katanca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca išče novega selektorja. Srečko Katanec se je po remiju s Škotsko (2:2), s katerim je sklenil kvalifikacijski ciklus za SP 2018, poslovil od igralcev. V slačilnici je bilo čustveno, slovenski reprezentanti, ki so ga zelo spoštovali, mu želijo v prihodnjih izzivih veliko sreče.

Slovenija je v sklepnem dejanju kvalifikacij za SP 2018 pokvarila načrte Škotski in ji v Stožicah, kjer se je zbralo dobrih 11 tisoč gledalcev, preprečila preboj v dodatne kvalifikacije. Najboljši slovenski nogometaši po izboru Srečka Katanca so se že spogledovali z zmago, nato pa so Otočani v predzadnji minuti izenačili in postavili končni rezultat.

Mevlja se mu je zahvalil iz srca

Slovenija je v drugem polčasu preobrnila zaostanek z 0:1 v vodstvo z 2:1, na koncu pa osvojila točko. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija je v drugem polčasu preobrnila zaostanek z 0:1 v vodstvo z 2:1, na koncu pa osvojila točko. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Škoda. Zaradi selektorja smo želeli zmagati. Meni je ponudil priložnost, da se dokažem na najvišji sceni. Zahvaljujem se mu iz srca in mu želim veliko sreče na nadaljnji življenjski poti," se je Miha Mevlja zahvalil Katancu za izkazano zaupanje, ki mu je pomagalo pri uresničitvi višjih klubskih ciljev. Iz Bukarešte se je odpravil v Rostov, letos pa se preselil k bogatemu Zenitu v Sankt Peterburg.

Selektor Katanec je njegovo zgodbo predstavil javnosti kot vzorni primer, kaj se lahko naredi, če se uberejo pravilni koraki. "Dokazal sem, da te postopno delo s potrpežljivostjo in delavnostjo lahko brez poškodb pripelje daleč," poudarja 27-letni bradati branilec, ki je letos postal pomemben obrambni steber izbrane vrste.


Po dvoboju med Slovenijo in Škotsko (2:2):


Bezjak o sodelovanju s Kekom: Bil bi plus, a ...

Roman Bezjak je uničil škotske sanje o nastopu na SP 2018. | Foto: Vid Ponikvar Roman Bezjak je uničil škotske sanje o nastopu na SP 2018. Foto: Vid Ponikvar Da je bilo v slačilnici čustveno, ko se je Katanec po tekmi s Škotsko poslovil od izbrancev, je potrdil tudi Roman Bezjak. Dvakratni strelec, ki je Otočanom preprečil nastop v play-offu, je imel s Katancem dober odnos. Tako dober, da mu je selektor ponudil priložnost, čeprav je v tej sezoni brez tekmovalne forme, saj sploh ne igra za klub (Darmstadt).

"Bilo je čustveno. S selektorjem smo preživeli lepe čase. Zdaj ima druge zadeve, ki jih mora urediti. Želim mu vse najboljše," je dejal 28-letni Korošec, ki mu je vseeno, kdo bo novi selektor slovenske izbrane vrste.

"Kdo je selektor, sploh ni pomembno. Pomembno je, da se s strokovnim vodstvom naredi dobro vzdušje," meni nekdanji nogometaš Rijeke. Spomladi se je s Kekovo zasedbo veselil zgodovinskega naslova hrvaškega prvaka in sodeloval z Matjažem Kekom, enim izmed kandidatov za selektorski položaj, ki se pojavlja v javnosti po odhodu Katanca. "Bil bi plus, ker sva že sodelovala in se dobro poznava. A ponavljam, vseeno je, kdo bo selektor. Kdorkoli bo, bo moral narediti dobro vzdušje, nato pa bomo skušali doseči cilje."

Struna izpostavil moč Katanca

Aljaž Struna zelo spoštuje Srečka Katanca. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aljaž Struna zelo spoštuje Srečka Katanca. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Obdobje, ki ga je na selektorskem položaju po letu 2013 preživel Katanec, je zaznamovalo tudi kariero Aljaža Strune. Debitiral je za reprezentanco, na zadnjih tekmah proti Otočanom pa se znašel v udarni enajsterici.

"Rad bi se zahvalil Srečku Katancu. Zelo ga spoštujem, sam je imel veliko moči, da se je šel to zgodbo z nami. Vemo, kaj se je dogajalo okrog njega. Vedno se je dala krivda na selektorja, a smo tukaj tudi mi, igralci. Zaželel bi mu srečo. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost," je dejal 27-letni Pirančan, ki ni skrival, da so po tekmi v slačilnici na plan prišla čustva. "Selektor se je zahvalil nam, mi njemu. Bilo je zelo čustveno."

Dobra popotnica za naprej

Slovenija je po besedah Rajka Rotmana v kvalifikacijah za SP 2018 doživljala vzpone in padce. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija je po besedah Rajka Rotmana v kvalifikacijah za SP 2018 doživljala vzpone in padce. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida O selektorju Katancu ima dobro mnenje tudi Rajko Rotman. "V tem ciklusu je opravil pozitivno delo. Za vse smo se mu hoteli zahvalili z zmago, a se nam žal ni izšlo. Je bil pa lahko kar zadovoljen s pristopom in borbenostjo," je dejal 28-letni Mariborčan, ki v zadnjih letih razkazuje svoje nogometno znanje v Turčiji. Ni veliko manjkalo, pa bi lahko novembra nadaljeval reprezentančno zgodbo v dodatnih kvalifikacijah.

"Če potegnemo črto, ni veliko manjkalo. Na nekaterih tekmah nam je padla zbranost, sreča ni bila na naši strani. To je v nogometu zelo pomembno. Smo pa dokazali, da se lahko kosamo z dobrimi ekipami. To je dobra popotnica za naprej," je pravkar končan kvalifikacijski ciklus opisal kot obdobje, polno vzponov in padcev.

Bil je korekten do vseh

Jan Repas je v slovenski reprezentanci debitiral pri 20 letih. | Foto: Vid Ponikvar Jan Repas je v slovenski reprezentanci debitiral pri 20 letih. Foto: Vid Ponikvar Eden od številnih novincev, ki so si priigrali priložnost v drugem Katančevem selektorskem obdobju, je Jan Repas. Mladi Domžalčan se je v kratkem času iz standardnega prvokategornika Domžal prelevil v standardnega reprezentanta, ki opozarja nase v močnem francoskem prvenstvu.

"Katanca ne poznam tako dobro kot preostali, saj sem bil prisoten le na dveh zborih. Je pa delo opravljal dobro, do mene je bil korekten, prav tako do preostalih igralcev," mu je namenil pohvalo 20-letni nogometaš Caena.

Z zdaj že nekdanjim selektorjem je imel dober odnos tudi njegov soimenjak, ki navdušuje v vratih.

"Po koncu tekme nam je vsem zaželel srečo. Verjamem, da bo eden najsrečnejših ljudi, če se bomo v prihodnjih kvalifikacijah uvrstili na veliko tekmovanje," je po zadnji tekmi v kvalifikacijah za SP 2018 dejal 24-letni Jan Oblak, ki si želi s Slovenijo zaigrati na velikem tekmovanju. Naredil bo vse, da izpolni željo že čez nekaj let in sodeluje na Euru 2020. Takrat bo sodeloval z drugim selektorjem.

Srečko Katanec bi najraje selektorsko štafeto predal pomočniku Tomažu Kavčiču. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec bi najraje selektorsko štafeto predal pomočniku Tomažu Kavčiču. Foto: Vid Ponikvar

Katanec je napovedal, da kot zelo primernega kandidata vidi dozdajšnjega pomočnika Tomaža Kavčiča. O njegovi usodi bo odločalo vodstvo krovne zveze. Odločitev bo sprejeta do konca leta.

Ne spreglejte