Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2024,
23.20

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Real Madrid Girona FC Barcelona špansko prvenstvo

Nedelja, 26. 5. 2024, 23.20

2 tedna, 6 dni

Špansko prvenstvo, zadnji, 38. krog

Xavi s solzami v očeh, v Madridu solze zaradi Kroosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
FC Barcelona Xavi | Čeprav ni zamere, pa ob slovesu od Barcelone Xavi komaj zadržuje solze. | Foto Guliverimage

Čeprav ni zamere, pa ob slovesu od Barcelone Xavi komaj zadržuje solze.

Foto: Guliverimage

Igra se zadnji, 38. krog la lige. Prvak Real Madrid je v soboto zvečer gostil Betis (0:0). To je bila zadnja domača tekma Tonija Kroosa za Real. Zato je bilo zelo čustveno. Drugouvrščena Barcelona je na zadnji tekmi v nedeljo z 2:1 slavila v Sevilli. Pred njo je trener Xavi odkrito spregovoril o svojem slovesu od blaugrane. Edini Slovenec v španski prvi ligi, vratar Jan Oblak, je s tretjim Atletico Madridom z 2:0 premagal Real Sociedad.

Jan Oblak
Sportal Polom Oblakovega Atletica, Norvežan dal Realu kar štiri zadetke

Jan Oblak je oddelal sezono z Atleticom, po nekaj dneh počitka ga čaka začetek misije Euro 2024. | Foto: Reuters Jan Oblak je oddelal sezono z Atleticom, po nekaj dneh počitka ga čaka začetek misije Euro 2024. Foto: Reuters Na prvih sedmih mestih, ki vodijo v Evropo, se v zadnjem krogu ni moglo nič več spremeniti. Prav tako je bilo že pred tem jasno, da se v segundo selijo Cadiz, Granada in Almeria.

Jan Oblak in soigralci so na zadnji tekmi sezone z 2:0 v gosteh premagali Real Sociedad. Že ob polčasu so vodili, saj je v deveti minuti zadel Samuel Lino. V sodnikovem dodatku drugega polčasa je 24. zmago prvenstva potrdil Reinildo Mandava. Atleti so tako la ligo končali na četrtem mestu s 76 točkami (824 zmag, štirje remiji in deset porazov). Dali so 70 golov, prejeli pa so jih 43.

Sedem golov Girone, Dovbik najboljši strelec sezone

Artem Dovbik je zabil tri gole, skupno 24 v sezoni. | Foto: Guliverimage Artem Dovbik je zabil tri gole, skupno 24 v sezoni. Foto: Guliverimage Morda zadnji krog res ne šteje več veliko, vendar so ga nogometaši tretjeuvrščene Girone vzeli zelo zares. Granado so nadigrali s kar 7:0. No, štelo je za njihovega najboljšega strelca Artema Dovbika, ki se poteguje za naziv najboljšega strelca lige. Dosegel je hat-trick in tako skočil nazaj na prvo mesto. Zabil je 24 golov, enega več kot Alexander Sorloth. Ta je Dovbika prehitel v prejšnjem krogu, ko je dal kar štiri gole. Sorloth na sobotni tekmi med Villarrealom in Osasuno (1:1) ni zadel.

Ob slovesu od Kroosa remi Reala

Toni Kroos odhaja iz Madrida. | Foto: Reuters Toni Kroos odhaja iz Madrida. Foto: Reuters Real Madrid je la ligo sklenil z remijem 0:0 na domačem stadionu proti Betisu, od belega dresa pa se je poslovil nemški reprezentant Toni Kroos. Pripravili so mu čustveno slovo, po tekmi so ga soigralci metali v zrak. Jude Bellingham je svojo prvo sezono v belem dresu končal z 19 ligaškimi goli, kar pomeni, da je na tretjem mestu lestvice strelcev. Prvega junija Real Madrid sicer še čaka zadnje dejanje sezone, finale lige prvakov, ko bo igral z Borussio iz Dortmunda.

Navijači so se na Santiagu Bernabeuu poslovili od Tonija Kroosa, ki je odigral zadnjo domačo tekmo za Real Madrid. | Foto: Reuters Navijači so se na Santiagu Bernabeuu poslovili od Tonija Kroosa, ki je odigral zadnjo domačo tekmo za Real Madrid. Foto: Reuters

Xavi
Sportal Nov preobrat: Xavi odpuščen. Prihaja Flick.

Xavi brez zamere: Nekega dne bi se rad vrnil

Xavi bo v nedeljo še zadnjič vodil Barcelono. | Foto: Guliverimage Xavi bo v nedeljo še zadnjič vodil Barcelono. Foto: Guliverimage V petek je nogo dobil trener Barcelone Xavi Hernandez. Pozimi je sicer sam odstopil, pred enim mesecem pa ga je vodstvo kluba prepričalo, da ostane. In si je premislil. A zdaj si je premislil predsednik kluba Joan Laporta. Zamere ni, je na sobotni novinarski konferenci dejal Xavi. "Spoštujem predsednikovo odločitev, da me odpusti. On odloča. Vedno bom navijač Barcelone in bom podpiral klub." Dodaja, da je ponosen na opravljeno delo v zadnjih dveh letih in pol. "Nekega dne bi se rad vrnil v Barcelono. Barcelona je klub mojega življenja. To sem vedno govoril. Ne zapiram si vrat. Nekega dne se morda vrnem."

Barcelono je v nedeljo vodil do zmage z 2:1. v Sevilli.

Špansko prvenstvo, zadnji, 38. krog:

Petek, 24. maj:

Sobota, 25. maj:

Nedelja, 26. maj:

Lestvica:

Najboljši strelci:

24 – Dovbik (Girona)
23 – Sörloth (Villarreal)
19 – Bellingham (Real Madrid), Lewandowski (Barcelona)
17 – Budimir (Osasuna), 
16 – Griezmann (Atletico), En Nesyri (Sevilla)
15 – Mayoral (Getafe), Morata (Atletico), Vinicius Jr. (Real Madrid)
14 – Guruzeta (Athletic)
13 – Duro (Valencia), Larsen (Celta)

Vincent Kompany
Sportal Po Barceloni novega trenerja našel tudi Bayern
Ne spreglejte