Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Španija Brazilija

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

8 let

Španci se prvič predstavljajo kot svetovni prvaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španska reprezentanca si lasti tako naziv svetovnega kot evropskega prvaka, tudi v Braziliji pa bodo Španci med favoriti.

Španski reprezentančni nogomet se desetletja ni mogel primerjati z dosežki klubov. Po četrtem mestu na svetovnem prvenstvu leta 1950 v Braziliji ter naslovu evropskih prvakov leta 1964 in podprvakov leta 1984 je Španija z najboljšo generacijo vzpon vendarle začela leta 2008. Takrat je drugič postala evropska prvakinja, to pa ponovila leta 2012 v Ukrajini in na Poljskem. Vmes so leta 2010 Španci postali še svetovni prvaki in tako imajo vse mogoče najbolj žlahtne lovorike.

Največ omemb si zato zasluži generacija nogometašev, ki je bila vzgojena pri Barceloni. Nosilci igre španske reprezentance so bili dolgo in so še člani katalonskega kluba, ki je v prejšnjih letih dominiral na klubskem področju. Prvi je izvrstno špansko reprezentanco začel sestavljati že umrli Luis Aragones. Na tistem prvenstvu je od trenutnih reprezentantov že igrala večina, najbolj je izstopal Xavi, ki je bil izbran za najboljšega nogometaša turnirja.

Španija je dve leti pozneje prvič postala svetovna prvakinja, takrat je reprezentanco že vodil Vicente del Bosque, dve leti pozneje pa so ubranili evropski naslov prvaka. V Braziliji bodo prvič branili naslov svetovnega prvaka.

Pr Špancih je že vrsto let med vratnicama nezamenljivi Iker Casillas, čeprav pri Real Madridu, s katerim je osvojil deseti naslov evropskega prvaka, ni igral ves čas. Casillas je bil na prejšnjem prvenstvu v JAR izbran za najboljšega čuvaja mreže. Obrambno vrsto tvorijo Gerard Pique in Sergio Ramos kot osrednja branilca, na bočnih položajih pa Jordi Alba, Cesar Azpilicueta in Juanfran.

Najbolj standardna je sredina igrišča, kjer prevladujejo nogometaši Barcelone. Xavi, Andres Iniesta in Sergio Busquets imajo največkrat pomoč v Xabiju Alonsu. Najbolj standarden osrednji napadalec na prejšnjih turnirjih je bil David Villa, ki pa ni v najboljši formi, zato bo imel najbrž malce prednosti Fernando Torres ali pa bodo Španci igrali z lažno devetico, saj imajo precej krilnih napadalcev. Najresnejša kandidata za začetno postavo sta še David Silva in Juan Mata.

Ne spreglejte