Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2024,
11.55

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

angleško prvenstvo Premier League Liverpool Jürgen Klopp

Petek, 26. 1. 2024, 11.55

3 mesece

Jürgen Klopp zapušča klop Liverpoola

Šok na Otoku: Nemec zapušča Liverpool

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Liverpool Jürgen Klopp | Jürgen Klopp se je na trenerski stolček Liverpoola usedel leta 2015. | Foto Reuters

Jürgen Klopp se je na trenerski stolček Liverpoola usedel leta 2015.

Foto: Reuters

Jürgen Klopp je naznanil svojo odločitev, da bo po koncu trenutne sezone odstopil z mesta trenerja Liverpoola, so sporočili iz angleškega kluba. Nemec je lastnike kluba že obvestil, da po koncu sezone 2023/24 odhaja.

Potem ko je Jürgen Klopp Liverpool v sredo zvečer popeljal do finala angleškega ligaškega pokala na Wembley, je 56-letni strateg najavil, da bo ekipo vodil samo še do konca sezone 2023/24, preden bo končal svojo veličastno oseminpolletno vladavino na čelu Liverpoola, kjer je klub pod njegovim vodstvom do danes osvojil šest velikih trofej.

Ob potrditvi svoje odločitve za Liverpoolfc.com je Klopp orisal razloge za to in tudi odločitev, da naznani svoj odhod, pri čemer je posebej poudaril potrebo po jasnosti ob prvi priložnosti, da se ustvarijo pogoji za pravočasen prehod. "Razumem, da je v tem trenutku za veliko ljudi to velik šok, a lahko razložim – ali vsaj poskusim razložiti. Všeč mi je absolutno vse na tem klubu, vse v tem mestu, vse na naših navijačih, obožujem ekipo, obožujem osebje. Rad imam vse. A to je odločitev, ki sem jo moral sprejeti. Gre za to, da mi, kako naj rečem, zmanjkuje energije. Že dlje časa sem vedel, da bom moral enkrat to narediti. Vem, da tega dela ne morem opravljati znova in znova in znova in znova. Po letih, ki smo jih preživeli skupaj, in po vseh stvareh, ki smo jih prestali, je raslo spoštovanje do tega kluba, do navijačev in najmanj, kar vam dolgujem, je resnica – in to je resnica," je v izjavi za javnost povedal Nemec, ki je ob tem zatrdil, da njegova odločitev ni plod kakršnihkoli zdravstvenih težav. "Zdrav sem, no, kolikor je človek v mojih letih lahko zdrav," se je pošalil Klopp.

Klopp bo trener Liverpoola le še do konca sezone. | Foto: Reuters Klopp bo trener Liverpoola le še do konca sezone. Foto: Reuters

Vodstvu kluba sporočil že novembra

"V idealnem svetu ne bi nikomur ničesar rekel do konca sezone, osvojil vse, kar se osvojiti da, in se nato poslovil. To ni mogoče. V svetu, v katerem živimo, takšnih stvari ni mogoče zamolčati. Morda je presenečenje, da smo to skrivnost lahko ohranili do zdaj," je še povedal nemški strokovnjak. Kot je dejal, je že novembra odločitev pojasnil klubu. "Ko smo se začeli pogovarjati o potencialnih okrepitvah, o poletnih pripravah, se mi je porodila misel, češ, ni rečeno, da bom še tu. Tako da sem razmišljal že dlje časa o tem."

Klopp je ob naznanitvi slovesa poslal tudi sporočilo navijačem Redsov: "Res bi rad, da sprejmete mojo odločitev. To bi bilo lepo. Ne poslušajte govoric, ne igrajmo se igric. Vedno sem si želel le prave podpore za svoje igralce in ekipo, ne zame. Dovolj časa bo še za naše slovo. Zdaj se osredotočimo na naše delo. Gremo na delo. Javnost in preostali svet se bosta zdaj zagotovo smejala moji odločitvi in nas skušala zmesti. Mi smo Liverpool in skupaj smo prestali marsikaj. In vi ste prestali še hujše stvari pred mojim prihodom. Iz tega črpajmo moč in naredimo še eno stvar, ki se je bomo v prihodnosti, ko bomo pogledali v preteklost, lahko veselili in jo podoživljali. Hvala."

"Ne bom nikoli treniral drugega kluba v Angliji"

Ozrl se je tudi b prihodnost. "Če bi me vprašali, ali bom še kdaj delal kot trener, bi v tem trenutku dejal, da ne. Ampak ne vem, kako bo, nisem še bil v tem položaju. Zagotovo pa vem, da ne bom nikoli treniral drugega kluba v Angliji. To je stoodstotno. Prevelika sta ljubezen in spoštovanje do Liverpoola," je poudaril Klopp. "Ali bom še delal? Seveda, poznam se, ne morem le posedati. Nekaj bom že našel. Toda kluba ali reprezentance vsaj eno leto ne bom vodil. To je to," je zaključil.

Nemški trener je Liverpol prevzel leta 2015 in je s klubom iz Merseysida osvojil praktično vse, kar se je osvojiti dalo, angleško premier ligo, ligo prvakov, pokal FA, angleški ligaški pokal, postal je tudi svetovni klubski prvak. Liverpool je sicer trenutno vodilna ekipa angleškega prvenstva, čaka jo tudi nastop v finalu angleškega ligaškega pokala, osmina finala lige Europa, v konkurenci pa ostaja tudi v angleškem pokalnem tekmovanju. Pred prihodom v Liverpool je kot trener vodil še Borussio Dortmund (2008-2015), pred tem pa Mainz (2001-2008).

Preberite še:

Nathan Ake Manchester City Tottenham
Sportal Cityju v izdihljajih le uspelo, napredovala tudi Liverpool in Man United
Liverpool
Sportal Brez presenečenja, v finalu angleškega pokala Liverpool in Chelsea
Darwin Nunez
Sportal Vodilni Liverpool napolnil mrežo češnjicam, petarda Arsenala
Ne spreglejte