Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 4. 2014,
21.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Balažic Ukrajina

Sreda, 23. 4. 2014, 21.59

8 let

Soigralce na Krimu pričakali zamaskirani vojaki in ruska valuta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gregor Balažic je slovenski nogometaš, ki si služi kruh v Ukrajini. V nedeljo bi moral gostovati v Simferopolu, srčiki Krima, a je gostovanje zaradi kazni izpustil. Kaj so mu povedali soigralci?

Branilec, ki se v zadnjem obdobju pogosto udeležuje reprezentančnih priprav, je edini slovenski nogometni legionar v ukrajinskem prvenstvu. Liga je močna, v njej prednjači bogati Šahtar Donjeck, njegov veliki tekmec Dinamo Kijev je padel v manjšo krizo, blizu sta tudi jesenski prvak Metalist Harkiv in Dnipro iz Dnipropetrovska, ki sta imela veliko za povedati (ter pokazati) tudi v Evropi. Karpaty iz Lviva, kjer si služi kruh Gregor Balažic, je v spodnjem delu lestvice, a na varnem, kar zadeva obstanek.

Dodatni vizumi niso potrebni, potni listi zadoščajo

V nedeljo je z 1:0 padla zadnjeuvrščena Tavriya. Tekma je bila odigrana pred maloštevilnim občinstvom v Simferopolu, enem največjih mest polotoka Krim, ki se v zadnjih mesecih zaradi znanih rusko-ukrajinskih zapletov vseskozi pojavlja na svetovnih naslovnicah. Kakšno je življenje na delu Ukrajine, znanem po številnih turističnih mestih, kjer že nekaj časa veljajo ruski zakoni? To nam je skušal opisati 26-letni Prekmurec, ki je o tem povprašal soigralce, ko so se vrnili z gostovanja proti Tavrii.

"Zanimivo je, da je pri vstopu na Krim postavljena ukrajinsko-ruska meja. Zamaskirani ruski vojaki pregledujejo vsako vozilo, prav tako ljudi. Dodatnih vizumov ne potrebuješ, za zdaj so potrebni le potni listi. V mestu Simferopol visijo ruske zastave," je dejal branilec, ki je srečanje s Tavriyo (prvim ukrajinskim prvakom v času državne samostojnosti) preskočil zaradi kazni, saj je tekmo poprej prejel rdeči karton.

Krimu zavladal ruski rubelj

Ker je zračni promet na Krimu omejen, se je morala nogometna odprava iz Lviva, mesta v bližini Poljske, ki je nekdaj pripadal mogočni Avstroogrski, na drugo stran "Ukrajine" podati z avtobusom. "Prej smo na Krim vedno potovali z letalom. Let je trajal uro in pol, zdaj pa so soigralci z avtobusom potovali 18 ur. Ko so prišli v mesto, niso čutili nikakršnih pritiskov. Bilo je mirno, so pa opazili veliko ruskih zastav. Prav tako so opazili, da so na Krimu začeli uporabljati rusko valuto," je izpostavil Balažic. Tako je Krimu zavladal rubelj.

Kakšna pa bo prihodnost dveh ukrajinskih prvoligašev, ki prihajata s Krima in se želita priključiti Rusiji? "O tem je bilo že marsikaj povedano, a do pravega zaključka še niso prišli. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale v prihodnjih mesecih," pravi slovenski legionar. S tem vprašanjem si glavo beli tudi Evropska nogometna zveza (Uefa), ki je ostro proti temu, da bi se kluba preselila pod skupno zastavo ruskih tekmovanj, tako da obetajo še burni pogovori.

V Donjecku je naletel na zabarikadiran center

Političen položaj v državi še ni miren, napetost se še čuti, kar poudarjajo tudi vsakodnevne reportaže iz Ukrajine. Kako pa je v Lvivu? "Tam je vse po starem. Ni napetosti. Žena Lili je ob meni, imava svoj ritem in nimava nobenih težav pri tem, ko se druživa z domačini. Ni čutiti napetosti. Domačini pravzaprav dokaj neradi govorijo o tem, kaj se dogaja na Krimu."

Kako pa je na vzhodu Ukrajine, ki je znan po večjem naravnem bogastvu? V Donbasu, katerega središče je Donjeck, se je poročalo o številnih zapletih. "Na poti iz hotela proti štadionu smo v središču mesta naleteli na zabarikadiran center, kjer so visele ruske zastave ter napisi "To je Rusija" in podobno. Pri tem pa nismo naleteli na nobene težave. Brez težav smo se odpravili na pot v Donjeck in nazaj. To, kar se prikazuje po televiziji, je zelo napihnjeno," meni kapetan Karpatyja, ki je pri Šahtarju gostoval 5. aprila.

Ponudbe Šahtarja ne bi odklonil

Donjeck je pomemben tudi zaradi tega, ker ima zelo bogat klub, ki je v zadnjih letih najboljši v Ukrajini. Pomembno vlogo igra tudi v Evropi. Šahtar pa naj bi si želel tudi Balažica, ki igra v Ukrajini od leta 2011 in so ga imeli priložnost že večkrat spoznati. Poleti bi se lahko zgodil pristop. Bi slovenski reprezentant glede na zadnje nemire v krajih na vzhodu Ukrajine, kjer ne manjka Rusov, sprejel ponudbo?

"Življenje v teh mestih poteka normalno. Dobro, prihodnost je v tem trenutku malce negotova, a mislim, da ni razloga za preplah. Take ponudbe se nikakor ne odkloni, saj vsi vemo, o kakšnem klubu je govora. A skrb za dogovor ima moj zastopnik, zato si sam s tem ne belim glave. Kmalu bo znano kaj več, verjamem pa, da se bodo stvari dobro uredile," je bil skrivnosten, a tudi počaščen, ker se omenja možnost prestopa k ukrajinskemu velikanu.

Ne spreglejte