Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
15. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Rajko Rotman slovenska nogometna reprezentanca Göztepe NK Maribor NK Maribor Srečko Katanec Tomaž Kavčič Lionel Messi Lionel Messi

Petek, 15. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Rajko Rotman

Slovenski reprezentant, ki uživa med fanatičnimi Turki

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Rajko Rotman z Götzepejem piše lepo zgodbo v najmočnejši turški nogometni ligi, ki je vse boljša. V njej v zadnjem času igra veliko zvenečih imen evropskega nogometa. Da je zelo konkurenčna, je letos dokazal tudi Bešiktaš v ligi prvakov. Osemindvajsetletni reprezentant Slovenije v obalnem velemestu Izmir uživa in se veseli sodelovanja z novim selektorjem Tomažem Kavčičem. Srečku Katancu bo večno hvaležen.

Rajko Rotman v Turčiji uživa. | Foto: Gotzepe.org.tr Rajko Rotman v Turčiji uživa. Foto: Gotzepe.org.tr Götzepe, ustanovljen daljnega leta 1925, je bil pred pol stoletja eden izmed boljših v Turčiji in tudi prvi od turških klubov, ki so prišli v polfinale kakšnega izmed evropskih pokalov. V sezoni 1968/69 se je uvrstil med najboljše štiri v pokalu velesejemskih mest, ki ga danes poznamo pod imenom liga Europa.

Danes je to klub, ki se pobira po hudem padcu. V elitno turško nogometno tekmovanje se je s to sezono vrnil prvič po kar 15 letih, vmes je padel celo tako nizko, da je pred desetimi leti igral na amaterski ravni. Za zdaj gre Götzepeju odlično in prav nič ni videti, da bi se lahko kmalu vrnil v nižjo ligo.

Po 15 odigranih tekmah je na šestem mestu z enakim številom točk kot četrtouvrščeni Bešiktaš, ki je letos jeseni navduševal v ligi prvakov. Po nizu treh zmag v zadnjih treh tekmah je evforija med njegovimi navijači, ki jih tudi zavoljo stare slave v večmilijonskem Izmirju na zahodni obali države ne manjka, velika.

V Götzepe je prišel letos poleti:

Pri zadnji je svoj prvi gol v majici kluba, ki ga je okrepil poleti, dočakal slovenski reprezentant, ki je nezamenljiv v postavi Götzepeja.

"Da, res uživam v nogometu. Igramo lepo, tudi sam se počutim dobro. Potreboval sem nekaj časa, saj sem prišel v nov klub, a zdaj sem se že privadil in vse je tako, kot si lahko le želim," je povedal Rajko Rotman, ki je v turški superligi, kot se imenuje tamkajšnje najmočnejše tekmovanje, odigral 14 od 15 tekem v tej sezoni. Na 13 je igral od prve minute.

Svoj prvi gol je zabil v slogu rutiniranega napadalca

"Poleti je prišlo veliko novih nogometašev, menjal se je tudi trener, tako da smo potrebovali nekaj časa, a zdaj smo se uigrali, imamo dobro ekipo, rezultati so stekli. Pred začetkom sezone je bil cilj, da obstanemo v ligi. Zdaj so apetiti verjetno višji, a o ciljih se v klubu ne pogovarjamo. Želimo čim več zmagovati in bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," pravi Mariborčan.

"V sistemu 4-2-3-1 sem eden izmed dveh vezistov. Najprej poskrbiva za obrambo, občasno kaj narediva tudi v napadu. Izmenjujeva se. Dobro sodelujeva, zelo sem zadovoljen," je še povedal marljivi vezist, čigar prednostna naloga je delo v obrambi. Kljub temu je pri zmagi s 3:2 nad Malatyasporjem v zadnjem krogu poskrbel za gol v slogu rutiniranega napadalca.

"To je bil trenutek navdiha. Odločil sem se v trenutku in izšlo se je res lepo. Seveda sem vesel. Gola se ne brani noben nogometaš," je povedal slovenski reprezentant, ki v Götzepeju uživa.

Prvi gol Rajka Rotmana v majici Götzepeja:

"Klub je zelo dobro organiziran, imamo ogromno navijačev, dosegamo dobre rezultate. Življenje v Izmirju je lepo. To je mesto zase, podobno kot Istanbul. Ne moreta se primerjati z nobenim drugim. Je povsem evropsko, na voljo je vse. Počutim se res dobro," pravi Rotman, ki v Izmirju živi sam v stanovanju in se v prostem času najraje druži s soigralci.

Prišel je v enega izmed priljubljenejših klubov v državi

Ko se sprehodi med ljudmi, ga pogosto kdo ustavi. "Götzepe spada med tri, štiri najbolj priljubljene klube v Turčiji, kjer tako ali tako vlada nogometni navijaški fanatizem. Naš domači štadion je vedno nabito poln, veliko navijačev nas spremlja tudi na gostovanjih. Povsod po mestu so izobešene klubske zastave, ljudje živijo skupaj s klubom. Zdaj, ko imamo dobre rezultate, je lepo. Kamorkoli prideš, so ljudje zadovoljni. Če so rezultati slabši, je verjetno drugače. K sreči tega sam še nisem doživel," se je o navijačih, ki prisegajo na oranžno rumene barve Götzepeja, razgovoril izkušeni slovenski vezist.

Götzepe tekme igra na štadionu, ki sicer sprejme samo 12 tisoč ljudi, a bo v prihodnosti drugače. "To sploh ni naš štadion, imamo ga v najemu. Klub gradi nov štadion za 30 tisoč gledalcev. Nanj naj bi se preselili čez leto, leto in pol," je pojasnil.

Liga, polna zvezd

Robin van Persie v Turčiji igra že tretje leto. | Foto: Getty Images Robin van Persie v Turčiji igra že tretje leto. Foto: Getty Images Turška liga je polna nekdanjih velikih zvezdnikov evropskega nogometa. Za Bešiktaš igrajo nekdanji dolgoletni branilec Real Madrida in evropski prvak s Portugalsko Pepe, še en dolgoletni portugalski reprezentant in nekdanji član Interja, Chelseja, Barcelone in Porta Ricardo Quaresma, nekdanji nizozemski reprezentant Ryan Babel, dolgoletni čilski reprezentant in nekdanji nogometaš Interja Gary Medel in tudi španski reprezentant Alvaro Negredo, ki je včasih zabijal gole za Sevillo, Valencio in Manchester City.

Pri Fenerbahčeju še vedno navdušuje najboljši strelec v zgodovini nizozemske reprezentance, ki je včasih zabijal gole pri Manchester Unitedu in Arsenalu Robin van Persie. Ob njem igrajo tudi Slovak Martin Škrtel, dolgoletni član Liverpoola, nekdanji španski reprezentant ter član Tottenhama in Valencie Roberto Soldado, in Mauricio Isla, ki že vrsto let igra za Čile.

Pri tretjem velikanu turškega nogometa Galatasarayju najdemo nekdanjega francoskega reprezentanta Bafetimbija Gomisa, nekdanjega dolgoletnega nizozemskega reprezentanta Nigela de Jonga, urugvajskega vratarja Fernanda Muslero in nekdanjega zvezdnika Valencie, Alžirca Sofiana Feghoulija.

Zelo zveneča imena igrajo tudi za Antalyaspor. Njegovi člani so rekorder Kameruna, ki je evropske naslove prinašal Interju in Barceloni, Samuel Eto'o, nekdanji francoski reprezentant, nekoč zvezdnik Manchester Cityja in Arsenala, problematični Samir Nasri, in nekdanji član Milana in PSG Jeremy Menez.

Potreboval je čas, da se je privadil

V Turčiji je že četrto leto. Iz velenjskega Rudarja je poleti 2014 prišel v Istanbul Basaksehir. V prvi sezoni je pri njem redno igral, v drugi je prav tako zbral kar nekaj nastopov, a ni bil več član začetne enajsterice. V tretji v prvi polovici sezone sploh ni dobil priložnosti za igro, zato se je odločil, da v drugi polovici odide drugam.

Basaksehir ga je posodil v Kayserispor, pri katerem se je odlično znašel in opozoril nase. Poleti je prestopil tja, kjer je zdaj. Z Götzepejem je podpisal dveletno pogodbo.

Za svoj prvi turški klub Istanbul Basaksehir je igral dve leti in pol. | Foto: Getty Images Za svoj prvi turški klub Istanbul Basaksehir je igral dve leti in pol. Foto: Getty Images

"Ko sem prišel v Turčijo iz Velenja, je bil to zame velik preskok. Moral sem se privaditi. Če sem iskren, v prvem letu nisem igral tako, kot sem si želel, a so mi v klubu zaupali. Igral sem redno, zbral sem lepo število tekem. Tudi v drugi je bilo tako, a sem na igrišče prihajal predvsem s klopi. Potem je v klub prišel Emre Belozoglu, ki je velik zvezdnik. Igral je na mojem položaju, zato nisem dobival priložnosti. Nato sem odšel v Kayserispor in redno igral, dosegali smo dobre rezultate. To je bilo zame super. Zdaj spet redno in tudi dobro igram. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnosti," se je o obdobju, ki ga je za zdaj preživel v eni izmed boljših evropskih lig, razgovoril nogometaš, ki je do zdaj v najboljši turški ligi zbral 67 nastopov in zabil dva gola.

V Basaksehirju je užival v zvezdniški družbi

Z Emrejem je igral leto in pol. | Foto: Getty Images Z Emrejem je igral leto in pol. Foto: Getty Images Pri Basaksehirju je imel Rotman zvezdniško družbo. V Istanbulu se je Mariborčanu že poleti 2015 pridružil Emre Belozoglu. Največji zvezdnik turškega nogometa zadnjega desetletja, ki ga je legendarni Brazilec Pele uvrstil na seznam najboljših 100 nogometašev vseh časov.

"O njem imam zelo dobro mnenje. Je velik zvezdnik, ki v Turčiji skoraj ne more narediti koraka, ne da bi ga ustavljali in cukali za rokav, a je zelo preprost človek. Nisem si mislil, da so takšni zvezdniki tako preprosti. Vedno je na voljo za pomoč. Sva prijatelja, še danes sva v stikih. Ko sem odšel v Izmir, mi je takoj rekel, da ga lahko pokličem, če kaj potrebujem, saj pozna vse in ima tam tudi nekaj restavracij. Še danes mi čestita, pošlje sporočilo, ko zmagamo. O njem vse najlepše," je o nekdanjem asu Interja, Galatasarayja in madridskega Atletica, ki je s Turčijo leta 2002 osvojil bron na svetovnem prvenstvu, povedal Rotman, ki si je pri Basaksehirju krajši čas garderobo delil še z enim zvezdnikom.

Njegov član je od začetka letošnjega leta tudi Emmanuel Adebayor. Nekdanji golgeter Monaca, Arsenala in Manchester Cityja iz Toga.

Da ima Basaksehir danes zasedbo zelo zvenečih imen, po novem skrbi tudi nekdanji francoski reprezentant, nekoč prav tako član Arsenala in Manchester Cityja Gaël Clichy, ki je v klub prišel letos poleti.

Težko je bilo iz Slovenije priti pred 30 tisoč glasnih navijačev

V tem času je izkusil marsikaj, tudi derbije proti velikanom tamkajšnjega nogometa Galatasarayju, Bešiktašu in Fenerbahčeju pred 30 tisoč in več navijači.

V slovenski prvi ligi je šele malo pred 23. rojstnim dnevom debitiral v majici Rudarja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V slovenski prvi ligi je šele malo pred 23. rojstnim dnevom debitiral v majici Rudarja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Na začetku mi ni bilo najlažje, saj sem prišel iz slovenske lige in nenadoma stopil na tako velike štadione, pred tako veliko število ljudi. Imel sem malo treme, a je hitro steklo. Zdaj veliko raje in bolje igram, če so štadioni polni in je navijanje glasno. Je pa tukaj res zelo glasno, to je treba doživeti," je izkušnjo s turškimi navijači, ki veljajo za ene od bolj vročekrvnih na svetu, opisal nekdanji član mlajših selekcij Maribora, ki ga je zapustil pri 16 letih in odšel v Aluminij.

Tam je naredil prve korake na članski ravni, zanj v prvi in drugi ligi igral tri leta in pol, potem je leta 2011 prišel v Rudar. V Velenju je ostal tri leta in pol, potem je sledila selitev v prvo turško ligo. Precej prav gotovo tudi po zaslugi Srečka Katanca, ki se je spomnil nanj.

Junija 2014, po koncu sezone in tik pred začetkom svetovnega prvenstva v Braziliji, se je namreč prvič znašel na seznamu reprezentance in na odmevnih prijateljskih tekmah proti zvezdniškima Urugvaju in Argentini na veliko presenečenje igral od prve do zadnje minute.

Nase je opozoril dokaj pozno

Rotman je v članski konkurenci leta 2008 v drugi ligi za Aluminij debitiral, ko je bil star 18 let. V drugoligaški konkurenci je v treh letih in pol za Kidričane odigral 68 tekem in dosegel sedem golov.

Leta 2011 je prestopil v Rudar. Za Velenjčane je v treh letih in pol zbral 111 nastopov v prvi ligi in zabil 11 golov.

V Turčiji je za Basaksehir v dveh letih in pol zbral 54 nastopov v vseh tekmovanjih in dosegel en gol. Enega je v pol leta v 18 nastopih pristavil pri Kayserisporju. Enkrat se je v dozdajšnjih 14 nastopih med strelce vpisal tudi pri Götzepeju.

Pod Srečkom Katancem je pri 25 letih dočakal priložnost v reprezentanci. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Pod Srečkom Katancem je pri 25 letih dočakal priložnost v reprezentanci. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Srečku Katancu bo večno hvaležen

"Da, to vedno govorim. Brez Katanca in njegovega zaupanja danes ne bi bil tu, kjer sem. Večno mu bom hvaležen. Zavedam se, da mi je reprezentanca pomagala na poti v tujino. To mi je jasno. Tudi zaradi tega sem se zanj, ko sem igral, trudil po najboljših močeh. Zame je naredil ogromno. Tudi po zadnji tekmi proti Škotski sem se mu zahvalil za vse," je povedal nogometaš, ki se dogajanja izpred treh let in pol dobro spominja.

"Za seboj sem imel dobro sezono, z Rudarjem smo bili pod vodstvom Jerneja Javornika tretji, a vpoklica nisem pričakoval. Ko sem ga prejel, sem bil zelo zadovoljen že s tem, da sem sploh zraven. Niti pomisliti nisem upal, da bom igral v prvi postavi. Toda delal sem dobro in dan pred tekmo z Urugvajem je selektor prišel do mene in me vprašal, ali sem pripravljen. Imel sem tremo, težko sem zaspal in potem naslednji dan zaigral na polnem štadionu, pred 60 tisoč ljudmi. Trema je trajala pred tekmo. Ko se je začelo, je steklo. Odigral sem dobro, potem sem priložnost dobil še na drugi tekmi," se je južnoameriške turneje, gostovanj v Motevideu in La Plati, spomnil Rotman.

Ko je pred sabo gledal Lionela Messija, ni mogel verjeti

V dvoboju z Lionelom Messijem. | Foto: Getty Images V dvoboju z Lionelom Messijem. Foto: Getty Images Takrat, še kot člana Rudarja, ga je doletela tudi velika čast. Zaigral je proti enemu izmed najboljših, če ne celo najboljšemu nogometašu vseh časov, Lionelu Messiju.

"Joj, to je bilo res posebno doživetje. Zdelo se mi je, kot da ni resničen. Kot da bi ga nekdo narisal. Kot da ne bi šlo za pravega človeka. Vseskozi ga gledaš po televiziji in bereš o njem, potem pa nenadoma igraš proti njemu. Spomnim se, kako je bilo, ko je prvič dobil žogo. Napadel sem ga, da bi mu jo odvzel. Ko je šel v levo, ga nenadoma ni bilo več. Hitro mi je dal vedeti, kakšna razlika je med nama," je mojstra Barcelone in Argentine opeval vezist, ki je do zdaj odigral 12 tekem v reprezentanci.

Bo v reprezentanci postal nezamenljiv?

Po debiju, ki ga je dočakal pri 25 letih, je zaigral še na tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 proti Estoniji in po porazu z 0:1 izpadel iz prve postave. Tako je bilo vse do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018, ko je zadnje tri tekme nekdanjega selektorja vselej igral od prve minute.

Če se bo Kevin Kampl vrnil, bosta morda skupaj tvorila pomemben dvojec na sredini igrišča. | Foto: Vid Ponikvar Če se bo Kevin Kampl vrnil, bosta morda skupaj tvorila pomemben dvojec na sredini igrišča. Foto: Vid Ponikvar

Po novem bo upal, da bo čim več priložnosti dobil pod vodstvom Tomaža Kavčiča. Njegov prihod na selektorsko klop ga veseli.

"Je zelo dober trener, dobro nas pozna. Mislim, da je pravilna in logična izbira. Veseli me, ker je rekel, da je cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo. Mislim, da smo ga sposobni doseči. Imamo dobro ekipo. Če ne bi imeli takega cilja, potem nima smisla, da igramo. Ali ga lahko izpolnimo ali ne, se bo pa tako ali tako videlo na igrišču," visoke cilje pozdravlja Rotman, ki bi lahko bil pomemben košček mozaika novega selektorja, ki prav tako prisega na igralni sistem 4-2-3-1, v katerem se v dvojcu osrednjih vezistov zdi kot idealen partner graditelju igre, nekoliko bolj v napad usmerjenemu Kevinu Kamplu, ki se vrača v reprezentanco.

Kot otrok je sanjal, da bi odigral vsaj eno tekmo za Maribor

Za Maribor navija od majhnega. | Foto: Vid Ponikvar Za Maribor navija od majhnega. Foto: Vid Ponikvar Maribor, pri katerem je naredil prve nogometne korake, je še vedno klub, za katerega navija. "Maribor je moje mesto, Maribor je moj klub. Živel sem blizu štadiona in že kot otrok hodil na tekme. To je klub, ki ga bom vedno nosil v srcu," je povedal Rotman in razkril veliko željo, ki jo je imel kot otrok.

"Vedno sem si želel, da bi zaigral zanj. Sanjal sem o tem, a potem se stvari žal niso poklopile. Zgodaj sem odšel, saj sem videl, da tam ne bo šlo. Nekoč bi rad igral za Maribor. Kdaj, ne vem. Morda pred koncem nogometne poti, morda že prej. Nikoli se ne ve," je navijače vijoličastih zagotovo vsaj malo razveselil izkušeni reprezentant, ki verjame, da bo Maribor tudi v tej sezoni prvak.

"Spremljam ga in sem navdušen nad tem, kaj Mariboru uspeva v Evropi. To je največji in najboljši klub v Sloveniji in vedno bo tako. Mislim, da bo spet prvak. Ima dobro, izkušeno ekipo. Zanj igrajo nogometaši, ki imajo za sabo veliko težkih tekem," je napovedal.

Ne spreglejte