Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
21.25

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

2

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 21.25

6 let, 2 meseca

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Nekdanji veliki up slovenskega nogometa zaigral po skoraj devetih mesecih

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

2

Robert Berić | Foto Reuters

Foto: Reuters

V soboto je Jan Oblak v Španiji zaklenil vrata in se približal Barceloni. Na Hrvaškem je Rijeka Matjaža Keka drugi del sezone začela z visoko zmago in evrogolom Matica Črnica. Dan poprej se je med strelce v Franciji vpisal Robert Berić. V ponedeljek sta prvič v dresu Jagiellonie zaigrala Roman Bezjak in Dejan Lazarević. Prvi je zaigral prvič po selitvi iz Nemčje, drugi pa je odigral prvo uradno tekmo po devetih mesecih odsotnosti!

Slovenska trenerja, ki delata v tujini:

Matjaž Kek: po skoraj dveh mesecih zimskega premora je Rijeka v soboto prvič v letošnjem letu nastopila v domačem prvenstvu in navdušila. S 4:0 je pred domačimi navijači premagala Istro. Enega izmed treh golov je dosegel občasni slovenski reprezentant Matic Črnic, ki je poskrbel za mojstrovino, kakršne ne vidimo vsak dan.

Kek je sicer prav ta teden v klub pripeljal zvenečo okrepitev, do konca sezone je pogodbo z Rijeko podpisal nekdanji zvezdnik evropskega nogometa Bolgar Valerij Bojinov, a nekdanji napadalec Fiorentine, Juventusa in Manchester Cityja še ni registriran, zato tokrat še ni smel nastopiti.

Mojstrski gol Matica Črnica za 3:0:

Slaviša Stojanović: latvijsko prvenstvo miruje. Lani je nekdanji slovenski selektor Rigo v prvenstvu popeljal do tretjega mesta in preboja v Evropo, v pokalnem tekmovanju pa je izgubil v finalu. Najverjetneje bo Rigo vodil tudi v prihodnji sezoni, ki se začne marca.

Slovenski reprezentanti v tujini:

Jan Oblak še naprej navdušuje v Španiji med vratnicama madridskega Atletica. | Foto: Reuters Jan Oblak še naprej navdušuje v Španiji med vratnicama madridskega Atletica. Foto: Reuters

Vratarji:

Vid Belec: na morebitni debi v vrstah Sampdorie, h kateri je prišel januarja iz Beneventa, bo moral še počakati, saj še vedno nima pravice nastopa zaradi rdečega kartona, ki ga je dobil ob svojem zadnjem nastopu v majici nekdanjega kluba. Sampdoria je v prvi italijanski ligi v nedeljo doma z 2:0 odpravila Hellas Verono.

Jan Koprivec: po neverjetnih enajstih prvenstvenih tekmah brez zmage je Pafos v prvi ciprski ligi sredi le dočakal poln izkupiček in se v torek znesel nad Arisom, ki ga je v gosteh premagal kar s 6:0. V nedeljo je bil spet na delu in v prvenstvu izgubil na nesrečen način. Pred domačimi navijači je s slovenskim vratarjem med vratnicama izgubil proti Apoelu z 2:3, potem ko so gostje zmagoviti gol dosegli v 93. minut.

Jan Oblak: z Atleticom je v soboto v prvi španski ligi zmagal v gosteh pri zadnjeuvrščeni Malagi z 1:0. Še 15. v tej sezoni in tretjič v nizu (gola zdaj ni prejel 287 minut zapored) je ohranil nedotaknjeno mrežo v domačem prvenstvu, v katerem je do zdaj na 23 tekmah prejel le devet golov in je na dobri poti, da popravi svoj (izenačen) rekord v najmočnejšem španskem nogometnem razredu, ko je v sezoni 2015/16 na 38 tekmah prejel le 18 golov.

Tokrat na poti drugouvrščenega Atletica do tretje prvenstvene zmage v nizu ni imel prav veliko dela. Domači nogometaši so v njegova vrata streljali trikrat, enkrat zelo nevarno, a se je Škofjeločan izkazal s sijajno obrambo in poskrbel, da spet ne manjka pohval na njegov račun.

Obramba Jana Oblaka na tekmi proti Malagi:


Aljaž Struna se s Palermom poteguje za uvrstitev v prvo italijansko ligo. V ponedeljek zaradi kartonov ni pomagal soigralcem, ki so doma ostali brez točk proti Foggii (1:2). | Foto: Getty Images Aljaž Struna se s Palermom poteguje za uvrstitev v prvo italijansko ligo. V ponedeljek zaradi kartonov ni pomagal soigralcem, ki so doma ostali brez točk proti Foggii (1:2). Foto: Getty Images

Branilci:

Boštjan Cesar: pri Chievu, ki je v nedeljo še na deseti zaporedni prvenstveni tekmi v prvi italijanski ligi ostal brez zmage in proti Genoi izgubil z 0:1, spet ni dobil priložnosti za igro. Vso tekmo je presedel na klopi.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution se po rednem delu lige MLS, ki ga je bilo konec v drugi polovici lanskega oktobra, ni uvrstil v končnico. Prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS, je lahko s prvo sezono v ZDA vseeno zelo zadovoljen. Navijači njegovega kluba so ga izbrali za najboljšega posameznika sezone. Nova sezona severnoameriške profesionalne lige se bo začela v začetku marca.

Bojan Jokić: rusko prvenstvo se bo nadaljevalo v začetku marca. Ufa bo tako v nedeljo, 4. marca, v 21. krogu gostila moskovski Dinamo.

Miha Mevlja: jesenski del sezone v ruski premier ligi je z Zenitom končal na drugem mestu. Zbral je osem prvenstvenih nastopov. Elitna ruska liga se bo nadaljevala v začetku marca.

Aljaž Struna: Palermo, ki se bori za uvrstitev v prvo ligo in je trenutno na tretjem mestu drugoligaške lestvice, je v ponedeljek presenetljivo izgubil doma proti Foggii (1:2). Pirančan zaradi kazni kartonov ni kandidiral za tekmo.

Miral Samardžić: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Anžijem Mahačkalo končal na 15., predzadnjem mestu. Zbral je deset prvenstvenih nastopov in zabil en gol. Elitna ruska liga se bo nadaljevala v začetku marca.

Nejc Skubic: Konyaspor je v prvi turški ligi po petih tekmah brez zmage v nedeljo z 2:1 v gosteh odpravil Alanyaspor in prišel do pomembnih treh točk. Tokrat slovenskega bočnega branilca, ki je s šestimi goli celo najboljši strelec Konyasporja, ni bilo v kadru gostov, saj ima težave s poškodbo.

Valter Birsa in Boštjan Cesar s Chievom v Italiji na novo zmago upata že celo večnost. | Foto: Getty Images Valter Birsa in Boštjan Cesar s Chievom v Italiji na novo zmago upata že celo večnost. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: pri nedeljski domači tekmi Chieva proti Genoi v prvi italijanski ligi, ki so jo Verončani izgubili z 0:1, je igral 76 minut. Ko je odšel z igrišča, je bil na semaforju še izid 0:0.

Rene Krhin: Nantes je v nedeljo v prvi francoski ligi remiziral z 2:2 pred domačimi navijači proti Lillu. Slovenski vezist tokrat ni dobil priložnosti za igro. Vso tekmo je presedel na klopi.

Jasmin Kurtić: tudi na četrtem nastopu za Spal, v katerega je prišel januarja, ni zmagal. Nasprotno, v soboto je v prvi italijanski ligi pred domačimi navijači doživel hud poraz proti Milanu, izgubil je z 0:4. Slovenski vezist je tudi tokrat igral od prve do zadnje minute.

Jan Repas: s svojim klubskim statusom je lahko že pošteno zaskrbljen. V soboto spet ni igral za Caen, ki je v prvi francoski ligi z 0:0 remiziral v gosteh pri Guingampu. V zadnjih sedmih prvenstvenih tekmah je le enkrat dobil priložnost za igro, pa še takrat je igral vsega šest minut. Tudi tokrat je obsedel na klopi Caena. 

Rajko Rotman: po treh tekmah, na katerih ni dobil priložnosti za igro, se je vrnil v prvo postavo Götzepeja, ki je v soboto doma remiziral z Osmanlisporjem s 3:3. Igral je od prve do zadnje minute.

Benjamin Verbič: s kijevskim Dinamom, v katerega je za štiri milijone evrov prišel pozimi, je v sklepnem delu priprav na drugi del sezone, v katerem bo velikan ukrajinskega nogometa na vrhu prvenstvene lestvice lovil Šahtar Doneck. Ukrajinsko prvenstvo se bo nadaljevalo prihodnji konec tedna.

Josip Iličić je v zadnjem času v zelo dobri formi v dresu italijanskega prvoligaša Atalante. | Foto: Getty Images Josip Iličić je v zadnjem času v zelo dobri formi v dresu italijanskega prvoligaša Atalante. Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: po prihodu k poljskemu prvoligašu Jagiellonio Bialystok, pri katerem je naletel na rojaka Nemanjo Mitrovića in Dejana Lazarevića, je v novem dresu debitiral v ponedeljek. V gosteh je v dvoboju 22. kroga poljskega prvenstva premagal Piast Gliwice z 2:0. V igro je vstopil v 72. minuti, ko je bil postavljen že končni rezultat. Jagiellnia se je na lestvici povzpela na drugo mesto. Za vodilno Legio iz Varšave zaostaja dve točki.

Josip Iličić: bil je med najbolj razpoloženimi nogometaši Atalante, ki je v soboto remizirala z 1:1 v gosteh pri Crotoneju, a se mu ni uspelo vpisati med strelce, čeprav je bil nevaren. Igral je od prve do zadnje minute.

Tim Matavž: po tem, ko so mu ta teden potrdili kazen štirih tekem suspenza in je prvo tekmo Vitesseja že izpustil (četrtkov poraz proti ADO Den Haagu), ga ni bilo zraven niti v nedeljo, ko je Vitesse v prvi nizozemski ligi doma s 3:1 premagal Feyenoord. Na igrišča se bo lahko primorski napadalec, ki je z devetimi goli najboljši strelec svojega moštva, vrnil 4. marca, ko ga s soigralci čaka domača tekma proti slovitemu Ajaxu.

Andraž Šporar: z novim klubom, slovaškim prvoligašem Slovanom iz Bratislave, h kateremu je malo za njim januarja prestopil tudi nekdanji soigralec iz Olimpije Kenan Bajrić, je v sklepnem delu priprav na drugi del sezone, ki se bo na Slovaškem nadaljevala prihodnji konec tedna.

Na seznamu so nogometaši, ki so se znašli na zadnjem reprezentančnem seznamu zdaj že nekdanjega selektorja Srečka Katanca za tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Škotski v Ljubljani 8. oktobra lani. Novega selektorja Tomaža Kavčiča prva tekma čaka 23. marca, in sicer prijateljska tekma proti Avstriji v Celovcu.

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Gol Roberta Berića proti Marseillu:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Huddersfield Town : Bournemouth 4:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj še okreva po poškodbi.
Timi Elšnik (Swindon Town) Anglija, 4. liga Swindon Town : Mansfield 1:0 Igral je vso tekmo.
Džengis Čavušević (Adelaide United) Avstralija, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 17. februarja.  
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga Austria Dunaj : LASK 1:3 Igral je od 85. minute.
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 23. februarja.  
Alen Ožbolt (Hartberg) Avstrija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 23. februarja  
Nicolas Rajsel (Oostende) Belgija, 1. liga Oostende : Anderlecht 2:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Darko Zec (Radnik Bijeljina) BiH, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos : Apoel 2:3 Igral je vso tekmo.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Ermis : Nea Salamis 2:1 Igral je od 77. minute.
Andraž Struna (Anorthosis) Ciper, 1. liga Olympiakos Nikozija : Anorthosis 0:3 V dresu Anorthosisa je debitiral z odliko in odigral vseh 90 minut.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Damjan Vuklišević (Slovan Liberec) Češka, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Silkeborg : Aalborg 3:2 Igral je vso tekmo.
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga Nova sezona se bo začela 17. februarja.  
Robert Berić (St. Etienne) Francija, 1. liga Saint Etienne : Marseille 2:2 Na igrišče je prišel v 71. minuti in štiri minute pozneje postavil končni izid. To je njegov drugi gol v prvi francoski ligi, odkar se je sredi januarja vrnil v njo.
Denis Petrić (Guingamp) Francija, 1. liga Guingamp : Caen 0:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Nancy : Quevilly Rouen 1:2 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Auxerre : Nimes 0:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Matic Kotnik (Panionios) Grčija, 1. liga Panionios : Lamia 1:0 Igral je vso tekmo.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Rijeka : Istra 4:0 Igral je od 52. minute in v 56. minuti poskrbel za mojstrski gol, ko je zadel za 3:0.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Osijek : Dinamo 2:4 Igral je vso tekmo in prejel rumen karton.
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Inter : Bologna 2:1 Igral je vso tekmo.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Spezia : Venezia 1:1 Igral je vso tekmo.
Jure Balkovec (Bari) Italija, 2. liga Bari : Frosinone 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Erik Gliha (Avellino) Italija, 2. liga Avellino : Cesena 1:1 Ni igral. ni ga bilo niti na klopi.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Carpi : Cremonese 1:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Bari : Frosinone 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Spezia : Venezia 1:1 Igral je vso tekmo.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Ascoli : Empoli 1:2 Pri novi zmagi Empolija, ki vodi v drugi ligi, je prispeval podajo za prvi gol gostov. To je bila že njegova šesta podaja na zadnjih petih tekmah. Skupaj jih je v tej sezoni zbral že kar devet. Igral je do 82. minute.
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Sambenedettese : Reggiana 0:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Maks Barišić (Catania) Italija, 3. liga Catania : Cosenza 2:2 Igral je 78 minut in v 31. minuti zadel za 1:2.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Z novo prvenstveno sezono bo začel 24. februarja.  
Nejc Pečnik (Tochigi) Japonska, 2. liga Z novo prvenstveno sezono bo začel 25. februarja.  
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 24. februarja.   
Denis Klinar (Puškaš) Madžarska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 24. februarja.   
Dejan Trajkovski (Puškaš) Madžarska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 24. februarja.  
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga RB Leipzig : Augsburg 2:0 Igral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Eintracht Frankfurt : Köln 4:2 Ni igral, sedel je na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga St. Pauli : Nürnberg 0:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Greuther Fürth : Dynamo Dresden 1:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Jovan Vidović (Meppen) Nemčija, 3. liga Zwickau : Meppen 0:1 Igral je vso tekmo.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Heracles : Willem II 1:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Ajax : Twente 2:1 Igral je vso tekmo.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga Jong Utrecht : RKC Waalwijk 5:2 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Z novo prvenstveno sezono bo začel 11. marca.  
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Plock : Gornik Zabrze 4:2 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Termalica : Korona Kielce 0:3 Igral je 84. minut in podal za drugi zadetek gostov.
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Cracovia Krakov : Slask Vroclav 2:1 Ni igral, sedel je na klopi.
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Cracovia Krakov : Slask Vroclav 2:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Jagiellonia Bialystok 0:2 Igral je vso tekmo.
Dejan Lazarević (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Jagiellonia Bialystok 0:2 V igro je vstopil v 69. minuti in zaigral prvič po 21. maju 2017, ko je bil še član turškega Karabuksporja.
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Jagiellonia Bialystok 0:2 Igral je vso tekmo.
Matej Palčič (Wisla Krakov) Poljska, 1. liga Lechia Gdansk : Wisla Krakov 1:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Jagiellonia Bialystok 0:2 Ni igral, sedel je na klopi.
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Miha Goropevšek (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Matej Podlogar (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Matija Boben (Rostov) Rusija,1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 4. marca.  
Kenan Bajrić (Slovan Bratislava) Slovaška, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Cadiz : Oviedo 2:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Andrej Kotnik (Formentera) Španija, 3. liga Alcoyano : Formentera 0:0  
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lugano : Sion 1:0 Igral je 86 minut.
Elvis Bratanović (Xamax) Švica, 2. liga Xamax : Aarau 3:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Kenan Fatkić (Chiasso) Švica, 2. liga Chiasso : Will 0:1 Igral je 75 minut.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Schaffhausen : Servette 0:1 Igral je vso tekmo.
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Schaffhausen : Servette 0:1 Igral je vso tekmo in prejel rumen karton.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Galatasaray : Antalyaspor 3:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Ne spreglejte