Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
22.20

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,92

2

Natisni članek

legionarji slovenski nogometaši na delu v tujini Matjaž Kek Slaviša Stojanović Luka Elsner

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 22.20

5 let, 8 mesecev

Slovenski nogometaši in trenerji na delu v tujini

Bezjak junak na Poljskem, Jokiću gre odlično v Rusiji #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,92

2

Matjaž Kek | Matjaž Kek je na klopi Rijeke že skoraj pet let in pol. | Foto Grega Valančič / Sportida

Matjaž Kek je na klopi Rijeke že skoraj pet let in pol.

Foto: Grega Valančič / Sportida

Vedno več slovenskih nogometašev, ki si služijo kruh v tujini, se poteguje za prvenstvene točke, na delu pa so tudi trije trenerji. Matjaž Kek je z Reko na Hrvaškem po visoki zmagi nad Interjem (4:0) skočil na prvo mesto, Slaviša Stojanović je na klopi Levskega v Bolgariji debitiral z zmago, Luka Elsner pa v drugi belgijski ligi s porazom. Benjamin Verbič je odločil največji derbi ukrajinskega prvenstva v korist Dinama, Roman Bezjak pa je bil junak Jagiellonie. Bojan Jokić je v Rusiji skočil na tretje mesto.

Poker Keka, Stojanović debitiral z zmago

Slovenski nogometni trener in nekdanji selektor Matjaž Kek, ki na vročem stolčku Reke vztraja že več kot pet let in na Hrvaškem podira rekorde, je v petek na domači Rujevici v 2. krogu hrvaškega prvenstva napolnil mrežo zadnjeuvrščenemu Interju iz Zaprešića, ki je še drugič zapored v tej sezoni izgubil z 0:4.

Kek je ohranil prednost dveh točk pred največjim tekmecem zagrebškim Dinamom, ki je v petek brez Petra Stojanovića nadigral Istro (3:0). Pred Hajdukom, s katerim se bo v jadranskem derbiju pomeril prihodnji konec tedna, ima že pet točk prednosti, saj so Splitčani v nedeljo le remizirali z Lokomotivo (1:1). V nedeljo je Osijek premagal Rudeš s 3:2, zmagoviti zadetek pa je dosegel nekdanji napadalec Olimpije Ezekiel Henty. V hrvaškem prvenstvu se je izkazal tudi nekdanji napadalec Maribora Jean-Philippe Mendy, ki je Slavenu do remija pri Gorici (3:3) pomagal z dvema goloma.

Slovensko nogometno izbrano vrsto je pred leti vodil tudi Slaviša Stojanović. Ljubljančan, ki ima bogate izkušnje z vodenjem tujih klubov, saj je pred tem deloval tudi v Srbiji, Belgiji, Latviji in na Kitajskem, je pred kratkim sklenil sodelovanje z bolgarskim velikanom Levskim iz Sofije. Prvič ga je vodil v nedeljo, ko je Levski v 3. krogu bolgarskega prvenstva gostoval pri moštvu Botev Vratsa, ki v tej sezoni še ni osvojil točke in je pri dnu razpredelnice. Levski je upravičil vlogo favorita, zmagal z 2:0, s sedmimi točkami pa je na drugem mestu.

Petek je bil poseben dan v nogometni karieri za Luko Elsnerja. Mladi slovenski strateg, ki je v Sloveniji vodil Domžale in Olimpijo, lani pa je bil trener ciprskega Pafosa, je prvič vodil belgijskega drugoligaša Royal Union Saint-Gilloise. Klub iz Bruslja, ki je v prejšnji sezoni v drugi belgijski ligi osvojil šesto mesto, ima bogato preteklost. Pred drugo svetovno vojno je bil kar 11-krat belgijski prvak. V petek je odprl sezono na gostovanju pri Lommelu, kjer je ostal brez točk (0:1). Elsner je prvič vodil klub le dan po praznovanju 36. rojstnega dneva.

Jan Oblak, ki ga nekateri angleški mediji povezujejo z morebitno selitvijo v London k Chelseaju, se bo 15. avgusta v Estoniji pomeril z Realom za evropski superpokal. | Foto: Getty Images Jan Oblak, ki ga nekateri angleški mediji povezujejo z morebitno selitvijo v London k Chelseaju, se bo 15. avgusta v Estoniji pomeril z Realom za evropski superpokal. Foto: Getty Images

Vratarji:

Vid Belec: Sampdoria bo v novo sezono vstopila 12. avgusta na pokalnem srečanju, teden dni pozneje pa se bo v uvodnem krogu serie A v Genovi pomerila s Fiorentino.

Jan Koprivec: Pafos bo začel novo sezono ciprskega prvenstva 25. avgusta, ko bo gostoval pri Aeku v Larnaki.

Matic Kotnik: Grško prvenstvo se bo predvidoma začelo konec meseca, Panionios pa bo do takrat odigral kar nekaj prijateljskih tekem.

Jan Oblak: 25-letni slovenski vratar se z Atleticom pripravlja na pestro sezono, v katero bo vstopil z evropsko superpokalno tekmo, ko se bo 15. avgusta v Talinu udaril z evropskim prvakom Realom. Pet dni pozneje bo v uvodnem krogu španskega prvenstva gostoval pri Valencii.

Miha Mevlja je z Zenitom po zmagi nad Arsenalom zadržal vodilni položaj v ruskem prvenstvu, dolgoletni kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar pa je opravil operativni poseg na desnem kolenu in bo moral prisilno počivati vsaj tri tedne. | Foto: Vid Ponikvar Miha Mevlja je z Zenitom po zmagi nad Arsenalom zadržal vodilni položaj v ruskem prvenstvu, dolgoletni kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar pa je opravil operativni poseg na desnem kolenu in bo moral prisilno počivati vsaj tri tedne. Foto: Vid Ponikvar

Branilci:

Kenan Bajrić: Slovan iz Bratislave je v nedeljo v gosteh premagal Zemplin Michalovce z 2:1 in nadaljeval zmagoviti niz v domačem prvenstvu. Z devetimi točkami je na prvem mestu. Ljubljančan je odigral vso tekmo.

Jure Balkovec: Slovenski branilec se je po finančnem propadu Barija pridružil Veroni, ki je v prejšnji sezoni izpadla iz serie A in se bo poskušala ekspresno vrniti med najboljše. Trener Verone je Fabio Grosso, ki je sodeloval z nekdanjim branilcem Domžal že pri Bariju. Verona je v nedeljo v 1. krogu italijanskega pokala izločila tretjeligaša Juve Stabio. Zmagala je s 4:1, Balkovec pa je spremljal dvoboj s klopi za rezervne igralce.

Miha Blažič: Ferencvaroš je v soboto v 3. krogu madžarskega prvenstva doma premagal Szombathelyi (3:1) in zadržal vodilni položaj. Nekdanji branilec Kopra in Domžal je odigral vso tekmo.

Matija Boben: Rostov je v nedeljo v 2. krogu ruskega prvenstva gostoval pri moskovskem velikanu CSKA in zmagal z 1:0. Primorec ni kandidiral za srečanje.

Bojan Jokić: kapetan Slovenije je v 2. krogu ruskega prvenstva v ponedeljek premagal Anžija (3:0). Kranjčan, ki je v četrtek z zgodovinskim zadetkom v Domžalah, prvim, odkar nastopa Ufa v evropskem tekmovanju, omogočil klubu napredovanje v 3. krog kvalifikacij za evropsko ligo, je odigral 90 minut, nato pa ga je trener tik pred koncem srečanja zamenjal. Ufa je poskočila na tretje mesto.

Luka Krajnc: Frosinone bo v novo sezono vstopil 12. avgusta v pokalnem tekmovanju, 20. avgusta pa bo v prvem krogu serie A gostoval pri Iličićevi Atalanti.

Miha Mevlja: Zenit je v soboto v St. Peterburgu v 2. krogu ruskega prvenstva z 1:0 premagal Arsenal iz Tule in zadržal vodilni položaj. Primorec je odigral vso tekmo.

Nemanja Mitrović: Jagiellonia Bialystok je v nedeljo v 3. krogu poljskega prvenstva premagala Wislo iz Krakova. Ljubljančan je dvoboj spremljal s klopi (1:0).

Aljaž Struna: Palermo je v nedeljo v uvodnem krogu italijanskega pokalnega tekmovanja po izvajanju kazenskih strelov premagal tretjeligaški klub Vicenza Virtus. Pirančan ni kandidiral za tekmo.

Nejc Skubic: Konyaspor bo v novo sezono turškega prvenstva vstopil 12. avgusta, ko bo doma pričakal BB Erzurumspor.

Benjamin Verbič jo je na štadionu, ki je letos gostil finale lige prvakov, zagodel ukrajinskemu prvaku. | Foto: Vid Ponikvar Benjamin Verbič jo je na štadionu, ki je letos gostil finale lige prvakov, zagodel ukrajinskemu prvaku. Foto: Vid Ponikvar

Vezisti:

Domen Črnigoj: Lugano je v soboto v 3. krogu švicarskega prvenstva gostoval pri Luzernu in doživel poraz (2:4). Primorec je vstopil v igro v 56. minuti.

Josip Iličić: Atalanta bo v novo sezono italijanskega prvenstva vstopila 20. avgusta, ko se bo doma pomerila z novopečenim prvoligašem Frosinonejem. V Evropi blesti tudi brez Kranjčana. Na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo je na gostovanju pri Sarajevu zmagala kar z 8:0.

Kevin Kampl: RB Leipzig bo 19. avgusta v prvem krogu nemškega pokalnega tekmovanja gostoval pri Viktorii v Kölnu.

Rene Krhin: Nantes bo začel novo sezono 11. avgusta, ko bo v uvodnem krogu francoskega prvenstva doma pričakal Monaco.

Jasmin Kurtić: Spal bo v novo sezono vstopil 19. avgusta na gostovanju pri Bologni.

Žan Majer: Rostov je v nedeljo v 2. krogu ruskega prvenstva gostoval pri moskovskem velikanu CSKA in zmagal z 1:0. Štajerec ni kandidiral za tekmo. Rostov na lestvici zaostaja le za Zenitom.

Rajko Rotman: Kayserispor se bo v uvodnem krogu turškega prvenstva 13. avgusta udaril z Antalyasporom.

Leo Štulac: Parma bo prvič v novi sezoni dejavna 12. avgusta v italijanskem pokalu, teden dni pozneje pa jo čaka dvoboj uvodnega kroga serie A proti Udineseju.

Zmagoviti zadetek Benjamina Verbiča za zmago Dinama z 1:0:

 

Benjamin Verbič: Dinamo Kijev je v petek v velikem derbiju ukrajinskega prvenstva na olimpijskem štadionu v Kijevu premagal prvaka Šahtarja iz Donecka (1:0). Dinamo je s tem v 3. krogu prvenstva ušel največjemu tekmecu na tri točke prednosti. Dvoboj je odločil Vojničan, ki je zadel v polno v 64. minuti, ko je po strelu z glavo premagal neodločnega vratarja Šahtarja Andrija Pjatova. To je bil strelski prvenec nekdanjega nogometaša Celja in Köbenhavna v tej sezoni.

Miha Zajc: drugoligaški prvak Empoli bo 12. avgusta zaigral v italijanskem pokalu, 19. avgusta pa se bo pred domačimi gledalci udaril za prvoligaške točke proti Cagliariju. 

Kevin Kampl si polni tekmovalni ritem v Evropi, sezono v Nemčiji pa bo začel 19. avgusta. Robert Berić bi lahko v Franciji zamenjal klubsko okolje. | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Kevin Kampl si polni tekmovalni ritem v Evropi, sezono v Nemčiji pa bo začel 19. avgusta. Robert Berić bi lahko v Franciji zamenjal klubsko okolje. Foto: Žiga Zupan/ Sportida

Napadalci:

Robert Berić: slovenski reprezentančni napadalec se je znašel v nemilosti trenerja St. Etienna, tako da bi lahko v kratkem zamenjal klub. Zanj se zanima francoski prvoligaš Guingamp. St. Etienne se bo v uvodnem krogu francoskega prvenstva (11. avgusta) pomeril prav z Guingampom.

Zadetek Romana Bezjaka pri 2:13:

Roman Bezjak: Jagiellonia Bialystok je v nedeljo v 3. krogu poljskega prvenstva doma premagala Wislo iz Krakova (1:0). Edini zadetek na tekmi je dosegel Bezjak, velika poletna želja ljubljanske Olimpije, ki bo očitno ostal na Poljskem. To je njegov prvi gol v tej sezoni.

Tim Matavž: Vitesse se bo 12. avgusta v uvodnem krogu nizozemskega prvenstva pomeril z Groningenom. Tako se Primorcu obeta srečanje proti nekdanjemu klubu, s katerim je opozoril nase v domovini tulipanov. Matavž je dobro strelsko formo potrdil z zadetkoma na obeh evropskih tekmah proti Viitorolu.

Andraž Šporar: Slovan iz Bratislave je v nedeljo v gosteh premagal Zemplin Michalovce z 2:1 in nadaljeval zmagoviti niz v domačem prvenstvu. Z devetimi točkami je na prvem mestu. Ljubljančan, ki je v izjemni strelski formi, saj je v tej sezoni odigral šest tekem in se med strelce vpisal kar osemkrat, tokrat ni kandidiral za tekmo. V četrtek ga čaka pomembna evropska preizkušanja, "sosedski" derbi v kvalifikacijah za evropsko ligo proti dunajskemu Rapidu.

Na seznamu so nogometaši, ki so se znašli na prvem reprezentančnem seznamu novega selektorja Tomaža Kavčiča za prijateljski tekmi proti Avstriji v Celovcu in Belorusiji v Ljubljani marca letos oziroma nogometaši, ki so bili na zadnjem reprezentančnem seznamu konec maja za gostovanje proti Črni gori v Podgorici.

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town)

Anglija, 1. liga

Sezona se bo začela 11. avgusta.

 

Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck)

Avstrija, 1. liga

Wacker : Sturm Gradec 2:3

Igral je vso tekmo.

Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 1. liga Wacker : Sturm Gradec 2:3 Ni kandidiral za tekmo.
Alen Ožbolt (Hartberg) Avstrija, 1. liga Hartberg : Admira Wacker Mödling 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (Hartberg) Avstrija, 1. liga Hartberg : Admira Wacker Mödling 0:1 Odigral je vso tekmo in v 83. minuti prejel rumeni karton.
Žan Pelko (Austria Celovec) Avstrija, 2. liga Blau-Weiss Linz : Austria Klagenfurt 3:1 Branil je vso tekmo.

Nicolas Rajsel (Oostende)

Belgija, 1. liga 

Anderlecht : Oostende 5:2

Ni igral, ostal je na klopi.

Željko Filipović (Dinamo Brest)

Belorusija, 1. liga

Naslednja prvenstvena tekma bo 18. avgusta.

 

Ernest Grvala (GOŠK Gabela) BiH, 1. liga GOŠK Gabela : Zvijezda 09 2:2 Ni igral, ostal je na klopi.

Emil Velić (Mladost Doboj)

BiH, 1. liga

Mladost Doboj : Tuzla City 0:1

Branil je vso tekmo.

Miha Vidmar (GOŠK Gabela) BiH, 1. liga GOŠK Gabela : Zvijezda 09 2:2 V igro je v vstopil v 66. minuti.

Andraž Struna (Anorthosis Famagusta)

Ciper, 1. liga

Sezona se bo začela 25. avgusta.

 

Saša Aleksander Živec (Omonia Nikozija) Ciper, 1. liga Sezona se bo začela 25. avgusta.  

Damjan Vuklišević (Slovan Liberec)

Češka, 1. liga

Slovan Liberec : Teplice 2:2

Ni kandidiral za tekmo.

Aleš Mertelj (MFK Karvina) Češka, 1. liga Karvina : Mlada Boleslava 3:4 Igral je vso tekmo.

Gregor Sikošek (Bröndby)

Danska, 1. liga 

Bröndby : Nordsjaelland 2:0

 

Ni kandidiral za tekmo.

Filip Valenčič (HJK Helsinki)

Finska, 1. liga

HJK : RoPS 2:2

Ni kandidiral za tekmo.

Denis Petrić (Guingamp)

Francija, 1. liga

Sezona se bo začela 11. avgusta.

 

Jan Repas (Caen)

Francija, 1. liga

Sezona se bo začela 12. avgusta.

 

Milan Kocić (Panionios) Grčija, 1. liga Sezona se bo začela konec meseca.  

Matic Kotnik (Panionios)

Grčija, 1. liga

Sezona se bo začela konec meseca.

 

Marko Nunić (Larissa) Grčija, 1. liga Sezona se bo začela konec meseca.  

Erik Janža (Osijek)

Hrvaška, 1. liga

Osijek : Rudeš 3:2

Ni igral, sedel je na klopi.

Petar Stojanović (Dinamo Zagreb)

Hrvaška, 1. liga

Dinamo Zagreb : Istra 1961 3:0

Ni kandidiral za tekmo.

Rene Mihelič (Chennaiyin) Indija, 1. liga    
Matej Poplatnik (Kerala Blasters) Indija, 1. liga    
Valter Birsa (Chievo) Italija, 1. liga Sezona se bo začela 12. avgusta.  

Boštjan Cesar (Chievo)

Italija, 1. liga

Sezona se bo začela 12. avgusta. Zaradi operacije kolena bo odsoten vsaj tri tedne.

 

Samir Handanović (Inter)

Italija, 1. liga

Sezona se bo začela 19. avgusta.

 

Rok Vodišek (Genoa) Italija, 1. liga Sezona se bo začela 12. avgusta.  

Siniša Anđelković (Venezia)

Italijanski pokal, 1. krog

Venezia : Südtirol 0:1

Odigral je vso tekmo.

Enej Jelenič (Carpi)

Italijanski pokal, 1. krog

Carpi : Ternana 0:2

Odigral je vso tekmo.

Maks Barišić (Catania)

Italijanski pokal, 1. krog

Foggia : Catania 1:3

Odigral je vso tekmo.

Adnan Golubović (Catanzaro) Italija, 3. liga    
Til Mavretič (Monopoli) Italijanski pokal, 1. krog Cittadella : Monopoli 1:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Matevž Vidovšek (Reggina) Italija, 3. liga    
Urban Žibert (Juve Stabia) Italijanski pokal, 1. krog Verona : Juve Stabia 4:1 Ni igral.

Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds)

Japonska, 1. liga

Urawa : V-Varen Nagasaki 0:0

NI kandidiral za tekmo.

Nejc Pečnik (Tochigi) Japonska, 2. liga Tochigi : Gifu 4:1 Ni igral, ostal je na klopi.

Dejan Trajkovski (Akademija Puškaš)

Madžarska, 1. liga

Puškaš : MTK 1:2

Odigral je vso tekmo in v 89. minuti prejel rumeni karton.

Ivica Guberac (Floriana) Malta, 1. liga Sezona se bo začela 17. avgusta.  

Nik Omladič (Greuther Fürth)

Nemčija, 2. liga

Greuther Fürth : Sandhausen 3:1

Igral je vso tekmo.

Jovan Vidović (Meppen)

Nemčija, 3. liga

Meppen : Osnabrück 0:2

Igral je vso tekmo in v 57. minuti prejel rumeni karton.

Etien Velikonja (Willem II)

Nizozemska, 1. liga

Sezona se bo začela 11. avgusta.

 

Haris Vučkić (Twente)

Nizozemska, 2. liga

Sezona se bo začela 17. avgusta.

 

Slobodan Vuk (Tromsö)

Norveška, 1. liga

Tromsö : Haugesund 1:2

Ni kandidiral za tekmo.

Damjan Bohar (Zaglebie Lubin) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Zaglebie Lubin 2:1 Odigral je 69 minut.

Goran Cvijanović (Arka Gdynia)

Poljska, 1. liga 

Cracovia Krakov : Arka Gdynia 0:0

V igro je vstopil v 83. minuti.

Uroš Korun (Piast Gliwice)

Poljska, 1. liga 

Piast Gliwice : Zaglebie Lubin 2:1

Ni igral, ostal je na klopi.

Dejan Lazarević (Jagiellonia Bialystok)

Poljska, 1. liga 

Jagiellonia Bialystok : Wisla Krakov 1:0

Ni kandidiral za tekmo.

Matej Palčič (Wisla Krakov)

Poljska, 1. liga 

Jagiellonia Bialystok : Wisla Krakov 1:0

Ni kandidiral za tekmo.

Dejan Vokić (Zaglebie Sosnowiec) Poljska, 1. liga Zaglebie Sosnowiec : Pogon Szczecin 3:0 Odigral je 53 minut.

Žiga Škoflek (Stal Mielec)

Poljska, 2. liga

Warta Poznan : Stal Mielec 1:0

Ni kandidiral za nastop.

Dalibor Volaš (GKS Katowice)

Poljska, 2. liga

GKS Katowice : Tychy 71 1:1

Ni igral.

Gregor Balažic (Ural)

Rusija, 1. liga

Ural : Krasnodar 1:2

Igral je vso tekmo.

Jaka Bijol (CSKA Moskva) Rusija, 1. liga CSKA Moskva : Rostov 0:1 Odigral je vso tekmo in v 65. minuti prejel rumeni karton.

Denis Popović (Orenburg)

Rusija, 1. liga

Krilja Sovetov : Orenburg 0:3

Odigral je 53 minut in prispeval podajo za tretji zadetek.

Miral Samardžić (Anži Mahačkala) Rusija, 1. liga Ufa : Anži 3:0 Ni kandidiral za tekmo.

Matej Pučko (Oviedo)

Španija, 2. liga

Sezona se bo začela 19. avgusta.

 

Kenan Fatkić (Thun)

Švica, 1. liga

St. Gallen : Thun 3:2

Odigral je 32 minut.

Nejc Mevlja (Schaffhausen)

Švica, 2. liga

Schaffhausen : Vaduz 4:1

Odigral je vso tekmo in v 61. minuti prejel rumeni karton.

Danijel Šturm (Chiasso) Švica, 2. liga Lausanne : Chiasso 5:1 Ni kandidiral za tekmo.

Matic Fink (Rizespor)

Turčija, 1. liga

Sezona se bo začela 11. avgusta.

 

Boban Jović (Bursaspor) Turčija, 1. liga Sezona se bo začela 11. avgusta.  

Antonio Delamea Mlinar (New England Revolution)

Liga MLS

Orlando City : New England Revolution 3:3

Igral je vso tekmo.

Ne spreglejte