Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
22.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

4

Natisni članek

legionarji Srečko Katanec Matjaž Kek Jan Oblak Jan Oblak Valter Birsa Boštjan Cesar Roman Bezjak Josip Iličić Kevin Kampl Rene Krhin Robert Berić

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 22.50

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Matjažu Keku je spet uspelo! Evforija na Reki ne pojenja.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

4

Matjaž Kek Rijeka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Matjaž Kek je z Rijeko na prvi letošnji tekmi zmagal s 3:2 v Osijeku. Slovenski trener je na vrhu lestvice z Rečani ohranil šest točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem in ostaja na dobri poti, da na Reko prinese prvi naslov hrvaškega prvaka v zgodovini kluba. Rajko Rotman se je vpisal med strelce v Turčiji.

Slovenski trener na klopi Rijeke Matjaž Kek je sijajno začel leto 2017 in prestal enega izmed težjih preizkusov. Z Rečani je v nedeljo gostoval pri tretjeuvrščenem Osijeku in upal, da bo ohranil prednost šestih točk na vrhu prvenstvene razpredelnice hrvaške lige pred Dinamom. Zagrebčani so v soboto zmagali in se s tekmo več približali na tri točke.

Po prvem polčasu tekme, na kateri sta v drugem polčasu nastopila tudi slovenska reprezentanta Roman Bezjak in Matic Črnic, je Rijeki kazalo slabo. Čeprav je z golom nekdanjega švicarskega reprezentanta Maria Gavranovića po 18 minutah vodila, je na polčas odšla z zaostankom z 1:2 in navijači Rečanov so se bali, da bodo njihovi ljubljenci sploh prvič v tej sezoni izgubili.

V drugem delu igre je Rijeka z dvema goloma Franka Andrijaševića pripravila preobrat in zmagala s 3:2. Nekdanji nogometaš Dinama in splitskega Hajduka je naprej zadel v 56. in potem še v 85. minuti ter Rijeki na prvem nastopu na uradnih tekmah v letošnjem letu prinesel pomembno zmago.

Rečani zdaj v vseh tekmovanjih v tej sezoni niso izgubili že kar 26 tekem zapored.

Slovenski reprezentanti:

Jan Oblak bo moral še nekoliko počakati na vrnitev na nogometne zelenice. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak bo moral še nekoliko počakati na vrnitev na nogometne zelenice. Foto: Guliverimage/Getty Images Vratarji:

Jan Oblak: Najboljši slovenski nogometaš je ta teden začel trenirati po dolgotrajni poškodbi rame, zaradi katere ne igra od sredine decembra lani, a pri sobotni zmagi Madridčanov s 4:1 v gosteh pri Sporting Gijonu še ni nastopil.

Vid Belec: Carpi je v soboto v drugi italijanski ligi z 2:1 premagal Brescio. Slovenski vratar je branil vso tekmo.

Jan Koprivec: Anorthosis je v nedeljo v ciprskem prvenstvu doma premagal Ethnikos Achno s 4:2. Izkušeni slovenski vratar je tudi tokrat branil vso tekmo. 

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v nedeljo v italijanskem prvenstvu doma izgubil z 1:3 proti Napoliju. Kapetan slovenske reprezentance tokrat ni igral. Sedel je na klopi Verončanov.

Bojan Jokić: Izkušeni slovenski branilec je, čeprav smo že v drugi polovici februarja, še naprej brez kluba, saj je končal sodelovanje s španskim prvoligašem Villarrealom.

Boban Jović: Bursaspor je bil v turškem prvenstvu na delu že v petek, ko je z 0:2 izgubil v gosteh pri Kayserisporju. Nekdanji kapetan Olimpije zaradi kazni ni igral, saj je v prejšnjem krogu prejel rdeči karton.

Miha Mevlja (levo) bo po golu, ki ga je v ligi Europa za ruski Rostov dosegel med tednom, tokrat počival. | Foto: Reuters Miha Mevlja (levo) bo po golu, ki ga je v ligi Europa za ruski Rostov dosegel med tednom, tokrat počival. Foto: Reuters Miha Mevlja: Z Rostovom je v četrtek navdušil na prvi tekmi šestnajstine finala in premagal praško Sparto s 4:0. Prvi gol na tekmi je zabil prav slovenski branilec, ki se je prvič, odkar je prišel v Rusijo, vpisal med strelce. Priložnosti, da bi ta konec tedna zadel še enkrat, ne bo imel. Ruski prvoligaši so namreč še vedno na zimskem premoru. Rostov je po 17 odigranih tekmah v prvenstvu na sedmem mestu. Rusko prvenstvo se bo nadaljevalo 3. marca.

Antonio Mlinar Delamea: Nekdanji kapetan Olimpije se je pozimi odločil, da bo Ljubljano zamenjal za ZDA. Zdaj je branilec kluba profesionalne lige MLS New England Revolution iz Bostona, ki domače tekme igra na znamenitem štadionu Foxborough. Nova sezona tamkajšnjega elitnega nogometnega tekmovanja se bo začela 4. marca.

Miral Samardžić: Akhisar Belediyespor je v turškem prvenstvu v nedeljo gostoval na vročem štadionu Bešiktaša in izgubil z 1:3. Jeseničan je igral vso tekmo in tako debitiral v dresu kluba, v katerega je s Kitajske prišel pozimi.

Gregor Sikošek: Mladi Posavec se je v zimskem prestopnem roku iz Kopra preselil na Dansko, kjer ga je kupil trenutno drugouvrščeni Brondby. Spomladanski del prvenstva se je zanj začel na najboljši mogoči način. Z nedeljskim gostovanjem pri vodilnem Köbenhavnu. Odigral je 90 minut in svojemu klubu pred 27 tisoč gledalci v vročem vzdušju pomagal do remija brez zadetkov. Debi je opravil z odliko in se v statistiko vpisal z rumenim kartonom.

Takšno je bilo vzdušje na derbiju v Köbenhavnu:

Nejc Skubic: Konyaspor je v prvi turški ligi v nedeljo izgubil z 0:2 pri Genclerbirligiju. Nekdanji član Domžal je igral vso tekmo.

Aljaž Struna: Carpi je v soboto v drugi italijanski ligi z 2:1 premagal Brescio. Tudi s pomočjo Pirančana, ki je igral vso tekmo.

Dejan Trajkovski: Twente je v prvi nizozemski ligi v soboto doma z 1:0 premagal Heerenveen. Mariborčan je igral od 64. minute.

Matic Črnic je na klopi začel tudi tokratno tekmo Rijeke, a v drugem polčasu dobil priložnost za igro. | Foto: Vid Ponikvar Matic Črnic je na klopi začel tudi tokratno tekmo Rijeke, a v drugem polčasu dobil priložnost za igro. Foto: Vid Ponikvar

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v nedeljo v italijanskem prvenstvu izgubil proti Napoliju v Veroni z 1:3. Izkušeni primorski krilni napadalec je igral vso tekmo, a tokrat ni dopolnil zelo dobre statistične bere, ki jo ima v tej sezoni (štirje goli in sedem podaj v prvenstvu).

Matic Črnic: Čeprav je v pripravljalnem obdobju igral redno in tudi dobro, je na klopi, podobno kot večino tekem v prvem delu sezone, začel tudi tokratno tekmo Rijeke, ki je na prvi tekmi drugega dela hrvaškega prvenstva v nedeljo gostovala pri do tega kroga tretjeuvrščenemu Osijeku. Rijeka je zmagala s 3:2, nekdanji nogometaš Domžal in Maribora pa je na igrišče prišel v 72. minuti, ko je bil izid na semaforju 2:2. Do konca tekme se je v statistiko vpisal z rumenim kartonom.

Josip Iličić: Po dveh tekmah, na katerih ni dobil priložnosti, je v nedeljo na derbiju italijanskega prvenstva proti Milanu za Fiorentino igral v prvi postavi, a bil ob koncu tekme nezadovoljen. S soigralci je izgubil z 1:2. Na igrišču je prebil 81 minut. Ko je odšel na klop, je bil na semaforju že končni rezultat.

Kevin Kampl: Bayer Leverkusen je bil v nemškem prvenstvu na delu že v petek zvečer, ko je v Augsburgu zmagal s 3:1. Slovenski vezist je igral od prve do zadnje minute in imel v sodnikovem podaljšku priložnost za gol, a se je vratar domače ekipe izkazal.

Kevin Kampl je bil v Augsburgu v petek zvečer blizu novega zadetka v majici Bayerja Leverkusna. | Foto: Getty Images Kevin Kampl je bil v Augsburgu v petek zvečer blizu novega zadetka v majici Bayerja Leverkusna. Foto: Getty Images

Jasmin Kurtić: Atalanta je v soboto v italijanskem prvenstvu doma premagala Crotone z 1:0. Belokranjec je tudi tokrat igral vso tekmo. Nogometaši iz Bergama so v izjemni formi. V zadnjih petih prvenstvenih tekmah so zbrali kar 13 točk.

Rene Krhin: Granada, ki je dolgo časa čakala na sploh prvo zmago v prvi španski ligi, je bila na delu že v petek in je doma odpravila Betis s 4:1. To je bila že njena druga zmaga v zadnjih treh krogih, po kateri se je močno približala mestom, ki ob koncu sezone zagotavljajo obstanek. Trenutno je predzadnja. Pri pomembni zmagi Mariborčan ni sodeloval, saj se je pred dnevi poškodoval. 

Nik Omladič: Pred časom vodilni nemški drugoligaš Eintracht Braunschweig je očitno v krizi. V petek je v prvenstvu doma le remiziral proti Erzgebirge Aueju z 1:1. To je bila že peta tekma Eintrachta brez zmage v nizu, zato ne čudi, da je zdrsnil na tretje mesto. To ob koncu sezone vodi v dodatne kvalifikacije za elitno nemško ligo. Omladič je bil tudi tokrat v začetni enajsterici Eintrachta, a je ob polčasu odšel z igrišča. Ko je igral, je njegova ekipa vodila z 1:0.

Benjamin Verbič: Čeprav je imel težave s poškodbo, je na nedeljskem derbiju danskega prvenstva med Köbenhavnom in Bröndbyjem, ki se je končal brez zadetkov, igral. Na igrišče je vstopil v 81. minuti.

Miha Zajc: Empoli je v prvi italijanski ligi v soboto gostil rimski Lazio in izgubil z 1:2. Nekdanji nogometaš Olimpije, ki je v Italijo prišel pozimi, je na prejšnjih treh tekmah vselej dobil priložnost za igro v drugem polčasu. Tokrat je obsedel na klopi za rezervne nogometaše.

Robert Berić, ki je v četrtek zaigral na Old Traffordu, je zaigral tudi v nedeljo v francoskem prvenstvu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Robert Berić, ki je v četrtek zaigral na Old Traffordu, je zaigral tudi v nedeljo v francoskem prvenstvu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Napadalci:

Robert Berić: Po dveh mesecih se je med tednom vrnil po poškodbi kolena in v ligi Europa zaigral ob koncu tekme v Manchestru, kjer je United Saint Etienne s tremi goli Zlatana Ibrahimovića premagal s 3:0. V nedeljo je za Saint Etienne zaigral še v prvenstvu. Pri porazu v gosteh pri Montpellieru z 1:2 je v igro vstopil v 74. minuti, ko je bil na semaforju že izpisan končni izid.

Roman Bezjak: Potem ko se v Nemčiji ni obnesel in v Darmstadtu v zadnjem času ni igral, se je pred dnevi vrnil v Rijeko, od koder je odšel poleti. Na začetku sezone je v njenem dresu blestel in bil s sedmimi goli celo prvi strelec hrvaškega prvenstva. Zdaj se je vrnil in že takoj na prvi tekmi dobil priložnost za igro. Rečani so v nedeljo na prvi tekmi drugega dela hrvaškega prvenstva premagali Osijek v gosteh s 3:2. Ob polčasu so zaostajali z 1:2, prav takrat pa je na igrišče prišel izkušeni slovenski napadalec in na njem ostal do konca tekme. To je bil njegov prvi nastop po decembru lani.

Andraž Šporar: Basel je v prvi švicarski ligi, v kateri vodi s kar 14 točkami naskoka pred najbližjim zasledovalcem, v nedeljo doma s 4:3 odpravil Laussane Sport. Nekdanji kapetan Olimpije, ki je imel v zadnjem času nemalo težav s poškodbami, je bil na zadnjih dveh tekmah v prvi postavi Basla, a prvega gola, na katerega čaka že več kot eno leto, tudi tokrat ni dosegel, saj ni igral. Zbolel je in pristal v postelji.

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za lanski novembrski tekmi proti Malti in Poljski, ter Kevin Kampl, Roman Bezjak, Robert Berić in Aljaž Struna, ki jih nazadnje sicer ni bilo zraven zaradi poškodb in kazni, a so v zadnjem obdobju standardni reprezentanti.

Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, pokal FA Huddersfield Town : Manchester City 0:0 Igral je vseh 90 minut.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Derby County - Burton Albion, torek 20.45  
Haris Vučkić (Newcastle United) Anglija, 2. liga Newcastle United : Aston Villa 2:0 Ni kandidiral za tekmo.
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Mattersburg : Wolfsberger 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga Zimski premor traja do 24. februarja.  
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Zimski premor traja do 24. februarja.  
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Mechelen : Lokeren 3:0 Igral je 90 minut, prejel rumeni karton in prispeval podajo za zadnji gol Mechelena.
Nicolas Rajsel (Union St. Gilloise) Belgija, 2. liga Union St. Gilloise : Tubize 2:0 Igral je vso tekmo.
Dino Martinović (Lokomotiva Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Vereya : Lokomotiva Plovdiv 0:1 V igro je vstopil v 85. minuti in minuto pozneje prejel rumeni karton.
Marko Jakolić (Montana) Bolgarija, 1. liga Neftohimik : Montana 2:0 Igral je v prvem polčasu.
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga Apollon : Karmiotissa 3:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Erik Janža (Viktoria Plzen) Češka, 1. liga Viktoria Plzen : Pribram 1:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Filip Valenčič (PS Kemi) Finski pokal Kemi : OPS 0:0 Igral je 67 minut.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Angers : Nancy 1:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Dinamo Zagreb : Slaven Belupo 1:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Dinamo Zagreb : Slaven Belupo 1:0 Igral je vso tekmo.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Juventus : Palermo 4:1 Igral je vso tekmo.
Samir Handanović (Inter Milan) Italija, 1. liga Bologna : Inter 0:1 Igral je vso tekmo.
Jan Mlakar (Fiorentina) Italija, 1. liga Milan : Fiorentina 2:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Atalanta : Crotone 1:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Pisa : Frosinone 0:0 Igral je vso tekmo.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Carpi : Brescia 2:1 Igral je v prvem polčasu.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Prvenstvo se bo začelo 25. februarja.  
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Prvenstvo se bo začelo 25. februarja.  
Matic Maruško (Kaisar) Kazahstan, 1. liga Prvenstvo se bo začelo 8. marca.  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Ta konec tedna ni tekem.  
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga Ta konec tedna ni tekem.  
Martin Milec (Roda) Nizozemska, 1. liga Roda : Go Ahead Eagles 1:0 Igral je vso tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Köln : Schalke 1:1 Ni igral, sedel je na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga 1860 München : Nürnberg 2:0 Ni kandidiral za tekmo.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga 1860 München : Nürnberg, 2:0 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Werder Bremen II : Paderborn 1:0 Igral je vso tekmo.
Slobodan Vuk (Tromso) Norveška, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 1. aprila.  
Denis Popović (Wisla Krakov) Poljska, 1. liga Slask Vroclav : Wisla Krakov 1:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Lech Poznan 0:3 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Piast Gliwice : Lech Poznan 0:3 Igral je v drugem polčasu.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 5. marca.  
Dejan Djermanović (Miedz Legnica) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 25. februarja.  
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 5. marca.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 5. marca.  
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Sporting Lizbona : Rio Ave 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 3. marca.  
Aljaž Krefl (Spartak Subotica) Srbija, 1. liga Spartak Subotica : Vojvodina 1:4 Ni igral. Sedel je na klopi.
Andraž Struna (Hearts) Škotska, 1. liga Hearts : Inverness 1:1 Igral je 90 minut.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Vaduz : Lugano 1:1 Igral je vso tekmo.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Wil : Zürich 0:4 Igral je od 66. minute.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Servette : Schauffhausen 3:2 Igral je vso tekmo.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1- liga
Rizespor : Galatasaray 1:1
 
Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Antalyaspor : Karabükspor 1:0 Igral je vso tekmo.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Antalyaspor : Karabükspor 1:0 Igral je 56 minut.
Rajko Rotman (Kayserispor) Turčija, 1. liga Kayserispor : Bursaspor 2:0 Igral je vso tekmo in v 79. minuti postavil končni izid.
Etien Velikonja (Genclerbirligi) Turčija, 1. liga Genclerbirligi : Konyaspor 2:0 Igral je od 86. minute.
Dejan Kelhar (Sivasspor) Turčija, 2. liga Denizlispoe : Sivasspor 2:3 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 25. februarja.  
Ne spreglejte