Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
4. 6. 2015,
8.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kevin Kampl Borussia Dortmund slovenska nogometna reprezentanca Jürgen Klopp

Četrtek, 4. 6. 2015, 8.42

7 let, 12 mesecev

Slovenski as mu je dal roko in ga objel, nato sta se poslovila

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko se je slovenski reprezentant Kevin Kampl pozimi iz Salzburga preselil v Nemčijo, je postal najdražji novinec Borussie v zimskem prestopnem roku. V Dortmundu je izkusil šest lepih mesecev.

Rumeno-črni so zanj plačali 12 milijonov evrov, karizmatični trener Jürgen Klopp pa je v njem prepoznal kandidata, ki bi lahko popestril zvezno vrsto Borussie Dortmund in ji pomagal do dviga na lestvici. Čeprav je spomladi nastopal s spremenljivim uspehom in zaman čakal na strelski prvenec v dresu Borussie, je lahko zadovoljen, saj so si Dortmundčani zagotovili nastop v Evropi. V prihodnji sezoni želi Slovenec, rojen v Nemčiji, narediti še korak naprej. "Že prej sem vedel, da pri Borussii ne bom mogel igrati na vsaki tekmi. Imam soigralce, ki so bili za nekaj milijonov dražji od mene, zato se je bilo treba dobro znajti," je Kevin Kampl opozoril na močno konkurenco v zvezni vrsti, ki so jo pogosto razjedale zdravstvene težave in trenerju Kloppu onemogočale, da bi lahko resneje napovedal naskok na najvišja mesta.

"Ko sem bil zdrav, sem igral na skoraj vsaki tekmi od začetka. To je bilo lepih šest mesecev. Najpomembneje je, da sem se dobro prilagodil, čeprav je za nami nelagodno obdobje. Ko sem prišel, smo bili predzadnji, zdaj pa smo le prišli k sebi," priznava vedno nasmejani 24-letnik, ki prisega na nenavadno svetlolaso pričesko, s katero je kmalu zaslovel med navijači slovenske izbrane vrste.

Polovica leta, namenjena učenju

Zadnjo tekmo Borussie Dortmund v tej sezoni, ko se je v Berlinu potegovala za pokalno lovoriko proti Wolfsburgu, je moral izpustiti, saj je na polfinalni tekmi v Münchnu prejel rdeči karton. "Wolfsburg je v finalu zasluženo zmagal. Dobro smo igrali le prvih 20 minut, ko smo zapravili priložnost za vodstvo z 2:0, nato pa smo padli v igri. Žal mi je, da nisem mogel igrati v finalu," pravi in dodaja, da si je na tribuni Olimpijskega štadiona v Berlinu grizel nohte, ko je spremljal poraz soigralcev proti nenasitnim volkovom, ki so v tej sezoni v bundesligi zaostali le za prvakom Bayernom.

Kako je Kampl zadovoljen s polovico sezone, ki jo je odigral v dresu Borussie? "To je bila polovica leta, namenjena učenju. Lahko povem, da sem se dobro znašel. Z vsemi igralci se dobro razumem. Ni tako preprosto, če prideš v Nemčijo iz tako majhne države, kot je Avstrija, in se želiš hitro znajti. Meni je uspelo. Dobro se počutim in sem zelo zadovoljen," je z nasmehom ocenil drugo polovico sezone, ki jo je odigral v Nemčiji.

Če je v Avstriji izstopal v prvenstvu in spadal med najboljše posameznike, je v Dortmundu spoznal, da pod isto streho igra ogromno velemojstrov in da za vse ne bo prostora v udarni enajsterici. Zato je bil po koncu sezone še toliko bolj zadovoljen, da je, ko je bil stoodstotno pripravljen, večinoma dobival priložnost od začetka.

Vseeno mu je, kje bo igral

Borussia se je po koncu sezone poslovila od dolgoletnega trenerja Kloppa, ki je v zadnjih sedmih letih prerodil dortmundski klub, z njim doma osvojil kar nekaj lovorik, ni pa bil daleč niti od velikanskega uspeha, zmage v ligi prvakov. Karizmatični Nemec z očali, ki je nedavno sporočil, da si bo za leto dni odpočil od nogometa, se je po tekmi v Berlinu še zadnjič poslovil od varovancev. "Vsak mu je še enkrat dal roko in ga objel. Že dolgo vemo, da bo odšel, tako da smo se na to že pripravili. Ko vidiš, kako ga imajo navijači radi in kako je v tem trenutku težko zanj in celoten klub, ti res ni vseeno. A življenje gre naprej, tudi za trenerja Kloppa se bo našlo nekaj novega. To bo dober klub, bodite prepričani," je Kampl prepričan, da bo njegov nekdanji trener čez leto dni prevzel enega izmed evropskih velikanov.

Kevin se bo po reprezentančni akciji z Anglijo in krajšem oddihu vrnil v Dortmund, kjer bo v novi sezoni ukaze delil Thomas Tuchel, nekdanji strateg Mainza, kjer se je pred leti proslavil tudi Klopp. Tuchel je v ponedeljek opravil prvi delovni dan v rumeno-črnem taboru, Kampla pa veseli, da je igralec po njegovem okusu. "To je zame dobro, mi je pa vseeno, kje igram. Želim le igrati in ujeti standardno mesto v prvi postavi," ne skriva ambicij nogometaš iz Solingena, ki je na dresu ponosen na številko 23.

Ne spreglejte