Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 3. 2015,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

San Marino slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 27. 3. 2015, 8.50

8 let

Sloveniji grozijo delavci v tovarnah, butikih in pisarnah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši San Marina so na kvalifikacijsko tekmo v Ljubljano pripotovali nezadovoljni. Zveza ni prisluhnila zahtevam, ki so jih izpostavili med stavko. O njih bo več govora po vrnitvi iz Slovenije.

Velika večina reprezentantov San Marina igra v amaterskih klubih, posejanih po majhni državici, le dva reprezentanta pa sta člana (pol)profesionalnega kluba. To je San Marino Calcio, ki tekmuje v eni izmed treh italijanskih tretjih lig. Nastopa v skupini B, kjer pa mu grozi izpad, saj je na zadnjem mestu. Preostali reprezentanti San Marina igrajo v amaterskih klubih, posejanih po majhni državici, ki ni preveč nora na nogomet. Z nogometnimi čevlji si ne služijo denarja, ampak raje hodijo v službe. Ko se udeležujejo mednarodnih tekem, se morajo o tem pravočasno dogovoriti s svojimi nadrejenimi, da jim odobrijo izostanek. Zaradi premajhnih dnevnic in pravic, ki bi jih bili radi deležni v času igranja za domovino, so dvignili glas. Prek Andyja Selve, kapetana in najboljšega strelca San Marina vseh časov, so jasno in glasno povedali, da tako ne gre naprej.

Predsednik zveze: Moramo ostati pozorni

Odločili so se za opozorilno stavko, ki pa so jo vendarle prekinili, saj bi imelo to, če ne bi odšli na tekmo v Slovenijo, ogromne posledice, najverjetneje tudi izključitev z največjih nogometnih tekmovanj. Giorgio Crescentini, predsednik Nogometne zveze San Marina, je naznanil, da se bo z igralci o težavah posvetoval po dvoboju v Ljubljani. ''Čaka nas zahtevna tekma. Pred nami je močan tekmec, ki nam je v preteklosti že zadal veliko težav. Moramo biti pozorni, obrambno nastrojeni in se poskušati izkazati,'' je povedal v pogovoru za italijanski časnik La Republica.

San Marino se je s tem, ko je prekinil stavko in pripotoval v Slovenijo, izognil strogi kazni Evropske nogometne zveze (Uefe). Izognil se je prvi sramoti, njegovi reprezentanti pa se bodo poskušali zvečer v Stožicah izogniti še drugi, saj jih čaka zelo motiviran tekmec. V tem kvalifikacijskem ciklusu sta jim največ zadetkov dali Anglija (pet, 5:0 na Wembleyju) in Švica (štiri, 4:0 v Serravalleju), koliko jih bo na deževen petek dosegla Katančeva četa?

Selektor je pravi človek na pravem mestu

Najboljši slovenski nogometaši si služijo kruh v nekaterih izmed boljših evropskih klubov ter prejemajo plače, o katerih lahko amaterji San Marina le sanjajo. O tem, kakšna reprezentanca je prispela v Slovenijo, dovolj priča že pogled na nekatere poklice prvokategornikov San Marina, med katerimi najdemo tudi prodajalca v trgovini s keramiko, prodajalca v butiku z oblačili, odvetnika, vodjo gostinskega obrata, delavca v tovarni, uradnika, študenta ...

Najverjetneje bo zaigrala podobna enajsterica, ki je 15. novembra 2014 nepripravljeno ujela Estonijo in doma osvojila zgodovinsko točko (0:0). Ni se zgolj branila, ampak na vrata gostov iz Baltika usmerila ducat strelov (Estonci so jih 16).

''To je bil velik trenutek za nas ter znak za napredek našega nogometa. Čestital bi selektorju Pierangelu Manzaroliju, ker je velik delavec, poln strasti in dobro pripravlja ekipo, tako da je pravi človek na pravem mestu,'' je dejal Crescentini.

San Marino je proti Estoniji remiziral po zaporednih 61 porazih v kvalifikacijah. Namesto branilca Marca Muraccinija, ki si je med pripravami zvil gleženj, je za dvoboj v Ljubljani v konkurenco vskočil mladi napadalec Fabio Ramon Tomassini.

Reprezentanca, ki spada v skupino največjih evropskih nogometnih palčkov, je v četrtek opravila uradni trening na štadionu v Stožicah, kjer bi se lahko danes zbralo več kot deset tisoč gledalcev.

Ne spreglejte