Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 9. 2013,
8.13

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 11. 9. 2013, 8.13

8 let, 2 meseca

Slovenija v Brazilijo prek Bolgarije oziroma Hrvaške?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je z zmago nad Ciprom ohranila teoretične možnosti za prvo, veliko večje pa za drugo mesto v skupini. Mora nadaljevati z zmagami in čakati na spodrsljaj Islandije. To pa žal še ni vse ...

Slovenija je dva kroga pred zaključkom kvalifikacij v skupini E na tretjem mestu. Do drugega, ki pelje v dodatne kvalifikacije (v primeru, če ga ne bi osvojila kot najslabše drugouvrščena reprezentanca v vseh skupinah) za SP 2014, jo loči le točka razlike, do prvega pa šest. Zato je odvisna od razpleta dvobojev, na katerih bodo imeli glavno besedo tekmeci.

Slovenija si še lahko priigra prvo mesto in neposredno udeležbo na svetovno prvenstvo v Braziliji. A moralo bi se poklopiti toliko stvari, da je možnost skoraj neverjetna. Potreben bi bil ogromen čudež. Švica bi morala najprej izgubiti v Albaniji, nato pa še pred domačimi gledalci (v Bernu) s Slovenijo. In to za nameček zelo prepričljivo, saj ima v tem trenutku veliko boljšo razliko v zadetkih od Slovenije. Švica ima +9, Slovenija pa le +1, to pa je v primeru, če bosta ekipi kvalifikacije zaključili z enakim številom osvojenih točk, tudi prvi kriterij za izbor boljšega. Če bi torej Slovenija dobila zadnji tekmi (doma z Norveško in v gosteh pri Švici), bi se lahko po točkah izenačila s Švico. Obe bi imeli 18 točk, zato bi o prvem odločala boljša razlika v zadetkih. Morala pa bi pomagati tudi Islandija in na zadnjih dveh srečanjih osvojiti največ štiri točke. Težava je v tem, ker igra Islandija najprej doma s Ciprom, ki se je izkazal za najslabšega v skupini, štiri dni pozneje pa gostuje na Norveškem. Če bi Katančeva četa 11. oktobra v Mariboru premagala "vikinge", bi jih že odstranila s seznama neposrednih tekmecev za drugo mesto. V tem primeru pa bi Norvežani morda na zadnji tekmi solidarno obdarovali Islandijo, saj bodo skupinski del zaključili ravno s tekmo s ''severnimi'' kolegi v Oslu.

Slovenija si lahko drugo mesto priigra še na nekaj načinov. Ena od možnosti je tudi, da si lahko doma z Norveško privošči tudi remi, nato pa v gosteh odpravi Švico. Tako bi zbrala 16 točk, druga pa bi bila v primeru, če Islandija doma s Ciprom in v gosteh z Norveško ne bi osvojila več kot tri točke, hkrati pa imela boljše razlike v zadetkih od Slovenije (zdaj ima +1). Albanija tudi ne bi smela v končnici kvalifikacij dvakrat visoko zmagati. Je pa vprašanje, če bi to preprečilo Sloveniji vlogo najslabše drugouvrščene ekipe.

Ena od možnosti zajema celo festival remijev. Tako bi lahko Slovenija osvojila drugo mesto celo s 14 točkami. Po tekmah z Norveško in Švico bi bila bogatejša za dve točki, a bi morala Islandija nujno izgubiti doma s Ciprom, nato pa remizirati še v gosteh z Norveško. In ponovno ne bi smela Albanija osvojiti več kot tri točke (oziroma štiri v primeru ene zmage z najbolj tesno razliko). Scenarijev je tako še veliko, Slovenija pa se zaveda, da se v boju za drugo mesto ne more zanesti le na svoje rezultate, ampak ostaja odvisna od razpleta preostalih.

Žal pa Slovenijo v boju za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji obkrožajo dodatne neugodnosti. Naloga, kako zagotoviti, da Katančevi izbranci ne bi predstavljali najslabše drugouvrščene reprezentance izmed vseh, je izjemno zapletena. Islandiji v tem pogledu kaže bistveno boljše, če pa bi bila na njenem mestu Slovenija, bi bila trenutno s šestimi točkami iz šestih nastopov zadnja. Za zdaj. Ob predpostavki, da bi oktobra premagala tako Norveško kot Švico, bi v posebnem točkovanju med drugouvrščenimi ekipami skupin, ki bo podal osem udeleženk dodatnih kvalifikacij, na koncu zbrala 12 točk. Šest osvojenih na tekmah z zadnjeuvrščenim Ciprom se žal ne bi štelo, saj je takšno pravilo pri omenjenem točkovanju. Krog kandidatk iz drugih skupin, ki bi lahko zbrale 12 točk ali manj, se oža iz meseca v mesec. Ostaja še nekaj upanja, ki ga predstavljamo v naslednjih vrsticah.

Bolgarija se spogleduje z naslovom najslabše drugouvrščene ekipe

Zanimiva je skupina B, v kateri se za drugo mesto poleg Bolgarije potegujejo še Armenija, Češka in Danska. Bolgari so v najboljšem položaju, oktobra pa bodo gostovali v Armeniji, nato pa še doma pričakali Češko. Če bi osvojili največ štiri točke, bi zelo pomagali Sloveniji, ki bi lahko na krilih oktobrskih šestih točk le ujela vlak dodatnih kvalifikacij. Seveda, če bi ji to v skupini E dopustila trenutno drugouvrščena Islandija. Ne bi pa smela Bolgarije prehiteti Danska, ki ji je tik za petami. Bolgarija ima po osmih krogih 13, Danska pa 12 točk. Skandinavci igrajo oktobra doma z Italijo, ki si je že zagotovila nastop v Braziliji, nato pa v gosteh pri skromni Malti. Zato bi morali z vsaj enim spodrsljajem pomagati Slovenci tudi Danci.

Ponuja se tudi možnost, da bi na koncu najslabše drugouvrščena ekipa postala Hrvaška iz skupine A. Če bi jo oktobra sredi Zagreba premagala razigrana Belgija (in s tem potrdila prvo mesto in brazilsko vozovnico), nato pa v Glasgowu še vedno bolj prepričljiva Škotska (po Zagrebu se je s polnim izplenom izkazala tudi v Skopju), bi ostali Hrvati v točkovanju za play-off le pri 11 točkah. Slovenija bi jo z dvema zaključnima zmagama prehitela.

Podobnih možnosti, ki pa bi potrebovale kopico naključij, je še nekaj ... Upanje torej ostaja, najprej pa bo treba opraviti svoj del naloge, osvojiti vse možne točke do konca kvalifikacij, potem pa upati, da bi svoje pristavila boginja sreče. Morda pa bi lahko dobre vile priskočile na pomoč še enkrat ...

Ne spreglejte