SiolNET. Sportal Nogomet
2,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kaj pravi matematika?

Usoda Slovenije po sanjskem scenariju v rokah Hrvaške

2,53

termometer

Jan Oblak
Jan Oblak si želi s Slovenijo nastopiti na velikem tekmovanju. Bi se mu lahko želja uresničila že prihodnje leto? Foto: Grega Valančič/Sportida

Ko je Kekova četa prejšnji mesec izgubila v Splitu (0:3), je bilo v Sloveniji zaznati veliko razočaranje. Možnosti za preboj na SP 2022 v Katarju so bile le še simbolične. Ko pa so Kekovi izbranci v petek navdušili na Malti in otoški državici nasuli kar štiri zadetke (4:0), je matematika izrisala tudi scenarij, po katerem bi se lahko Sloveniji še zelo smejalo. Treba bo le izpolniti nekaj pogojev: dobiti vse tekme do konca in računati na pomoč Hrvaške, ki bo v zadnjem krogu na Poljudu pričakala prav Ruse!

 

Cristiano Ronaldo, Portugalska Sportal Nemci in Danci že v Katarju, izgredi v Londonu in Tirani, Ronaldo se ne ustavlja

Slovenski nogometaši tri kroge pred koncem kvalifikacij za SP 2022 na lestvici skupine H za vodilnim dvojcem, ki ga sestavljata Hrvaška in Rusija (oba imata 16 točk), zaostajajo šest točk. Če je bilo po porazu Kekove čete v Splitu čutiti nezadovoljstvo in slabo voljo zaradi manj osvojenih točk od želenih, v oči pa je bodla tudi skromna razlika v zadetkih (4:7), je ozračje v slovenskem taboru po navdušujoči predstavi na Malti, polni všečnih akcij, atraktivnih zadetkov in novih mejnikov slovenskega nogometa, bistveno bolje.

Lestvica kvalifikacijske skupine H:

1. Hrvaška 7 tekem - 16 točk (razlika v zadetkih 11:1)
2. Rusija 7 - 16 (11:4)
3. Slovenija 7 - 10 (8:7)
4. Slovaška 7 - 9 (7:6)
5. Malta 7 - 4 (6:15)
6. Ciper 7 - 4 (1:11)

Zdaj je razlika v zadetkih že pozitivna (8:7). Še vedno krepko zaostaja za tisto, s katero se lahko pohvalijo Hrvati (+10) in Rusi (+7), se je pa "zbornaji komandi" vseeno približala dovolj konkretno, da bi ji lahko preprečila načrte v boju za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije za SP 2022. Celo do te mere, da bi jo lahko na koncu prehitela, tudi če bi skupinski del končali z enakim številom točk. Takrat bi o boljšem odločal kriterij skupne razlike v zadetkih, ki bi se lahko do konca skupinskega dela nagnil v slovensko korist!

Slovenski reprezentanti so na dvoboju na Malti dosegli toliko zadetkov kot pred tem na šestih kvalifikacijskih tekmah skupaj. Slovenski reprezentanti so na dvoboju na Malti dosegli toliko zadetkov kot pred tem na šestih kvalifikacijskih tekmah skupaj. Foto: Reuters

Slovenija bo do konca kvalifikacijskega ciklusa odigrala še domači tekmi z Rusijo in Ciprom, gostovala pa bo na Slovaškem. Rusi bodo poleg gostovanja v Mariboru igrali še doma s Ciprom, pričakali ga bodo v St. Peterburgu, v zadnjem krogu pa 14. novembra gostovali v Splitu. Kaj to pomeni za slovensko reprezentanco?

Slovenija Rusija 2009 Sportal Kek poziva navijače: Naj bo v Ljudskem vrtu kot leta 2009 #video

Spored do konca v kvalifikacijski skupini H:

8. krog, 11. oktober:
Slovenija
 – Rusija
Hrvaška – Slovaška
Ciper – Malta

9. krog, 11. november:
Slovaška – Slovenija
Rusija – Ciper
Malta – Hrvaška

10. krog, 14. november:
Slovenija – Ciper
Hrvaška – Rusija
Malta – Slovaška

Rusi favoriti doma proti Cipru, a ...

Težko verjamemo, da si bo Rusija prihodnji mesec na stadionu Krestovsky, ki bo prihodnje leto gostil finale lige prvakov, proti Cipru privoščila neuspeh na domači zelenici. Na tej tekmi gre pričakovati zmago Rusije. Bi bilo pa za Kekovo četo zelo ugodno, če bi bila zmaga čim manj izdatna. S tem se ruska skupna razlika v zadetkih ne bi bistveno izboljšala. Če bi Rusi Ciper premagali recimo z enako razliko kot bi Slovenci isti večer po "sanjskem scenariju" v Trnavi Slovaško, bi se Kekovim izbrancem odprla pot do drugega mesta.

Slovenija je v preteklosti že znala prekrižati načrte Slovakom v gosteh. Če bi v ponedeljek premagala Rusijo, nato pa še 11. novembra Slovaško v gosteh, bi ostala v boju za napredovanje na SP do zadnjega kroga. Slovenija je v preteklosti že znala prekrižati načrte Slovakom v gosteh. Če bi v ponedeljek premagala Rusijo, nato pa še 11. novembra Slovaško v gosteh, bi ostala v boju za napredovanje na SP do zadnjega kroga. Foto: Vid Ponikvar

Pri tem bi bila zlata vredna bolj prepričljiva domača zmaga Slovenije nad Rusi, izražena z več kot zadetkom prednosti. Če bi na primer Slovenija v Ljudskem vrtu odpravila Rusijo z dvema goloma razlike, bi imela Kekova četa po osmih krogih 13 točk ob skupni gol razliki +3, Rusi pa bi vztrajali pri 16 točkah in gol razliki +5. Potem bi se boj nadaljeval novembra. Če bi tako Slovenija kot Rusija v predzadnjem krogu prišli do (enakih) zmag, bi si Rusi nabrali 19, Slovenci pa 16 točk.

Valeri Karpin, Rusija Sportal Neprepričljiv naslednji slovenski tekmec: "To zagotovo ni dobro"

Slovaki že v ponedeljek brez možnosti za SP 2022?

Ko je Matjaž Kek leta 2009 Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje, je s svojimi izbranci v gosteh premagal tudi Slovaško. Bi se lahko zgodovina ponovila tudi 12 let pozneje? Ko je Matjaž Kek leta 2009 Slovenijo popeljal na veliko tekmovanje, je s svojimi izbranci v gosteh premagal tudi Slovaško. Bi se lahko zgodovina ponovila tudi 12 let pozneje? Foto: Grega Valančič/Sportida V devetem krogu bodo imeli na papirju neprimerno lažjo nalogo prav Rusi, saj Jana Oblaka in druščino čaka zahtevno gostovanje v Trnavi. Vsaj tako gre soditi po lestvici in izkušnjah z nedavne medsebojne tekme v Ljubljani, ki se je po hudem boju, gostje so dvakrat zadeli okvir vrat, končala z 1:1.

Po drugi strani pa bi lahko Slovaška že po ponedeljkovem porazu na Hrvaškem v Osijeku ostala brez teoretičnih možnostih za napredovanje, kar bi zagotovo vplivalo na njeno motivacijo in pristop na naslednji kvalifikacijski tekmi. To pa je ravno domač obračun s Slovenijo. To bi bila morda voda na mlin Kekovi četi, da bi si lažje priborila še kako potrebno zmago na Slovaškem, s katero bi vztrajala v boju za Katar in v zadnji krog vstopila z zaostankom treh točk za Rusi.

Se lahko Slovenija uvrsti na SP 2022?

  • Da. 203 glasov
    30,71%
  • Ne. 458 glasov
    69,29%
Oddanih 661 glasov

Usoda Slovenije bi bila v hrvaških rokah

V tem primeru bi zadnji krog postregel z zelo zanimivim razpletom. Slovenija bo 14. novembra v Ljubljani, kjer letos še ni izgubila, pričakala Ciper, Rusija pa bi za svojo usodo trepetala v vročem Splitu, kjer je Hrvaška prejšnji mesec navdušila proti Sloveniji. Če bi Kekovi izbranci upravičili vlogo favorita in se maščevali Ciprčanom, ki razen zadetka v Oblakovi mreži (za domačo zmago 1:0 konec marca) niso dosegli niti enega zadetka v tem kvalifikacijskem ciklusu, Rusi pa bi ostali praznih rok pri slovenskih sosedih v Dalmaciji, bi se prav lahko zgodilo, da bi Slovenija napredovala na drugo mesto in si priigrala nastop v play-offu. Kako je to mogoče?

Slovenija je prejšnji mesec padla na Poljudu. Če bi 14. novembra Hrvaška v Splitu premagala še Rusijo, bi Kekovi četi naredila izjemno uslugo. Slovenija je prejšnji mesec padla na Poljudu. Če bi 14. novembra Hrvaška v Splitu premagala še Rusijo, bi Kekovi četi naredila izjemno uslugo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenija bi se po točkah izenačila z Rusijo, obe ekipi bi imeli enako število točk (19), Kekove bojevnike pa bi lahko krasila boljša razlika v zadetkih! Tisto, kar se je po porazu v Splitu zdelo kot velika ranljiva točka slovenske reprezentance, bi lahko kaj kmalu preraslo v prednost. Če bi recimo Slovenija premagala Ciper z dvema goloma razlike, bi imela (ob upoštevanju predhodnih rezultatov, ki jih ponujamo zgolj kot primer) skupno gol razliko že +6, Rusija pa bi imela slabšo in potegnila krajšo. Prav po zaslugi Hrvaške, ki bi tako izbrancem Valerija Karpina prizadejala bolečo zaušnico, po drugi strani pa tako zelo osrečila Slovenijo, da bi se na lestvici povzpela na drugo mesto.

Če Slovenija v ponedeljek ne bo doma premagala Rusije, bi lahko v vodo padli marsikateri scenariji o čudežnem podvigu Kekove čete, ki vključujejo nastop na SP 2022. Če Slovenija v ponedeljek ne bo doma premagala Rusije, bi lahko v vodo padli marsikateri scenariji o čudežnem podvigu Kekove čete, ki vključujejo nastop na SP 2022. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Če bi Slovenija torej do konca kvalifikacijskega ciklusa osvojila devet točk, hkrati pa bi Rusom spodletelo ne samo v Mariboru, ampak tudi v Splitu, bi se Kekovi izbranci prvič po 12 letih znašli v dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu. To pa bi bil velikanski uspeh, pravcati čudež, po vseh silnih razočaranjih in kritikah, ki so jih morali najboljši slovenski nogometaši požreti po visokem porazu v Splitu. Ravno proti reprezentanci, ki bi lahko Sloveniji prihodnji mesec pomagala do odmevnega čudeža. A le, če bi Kekova četa za začetek v ponedeljek premagala Rusijo. Če je ne bo, je vseh "sanjskih" preračunavanj lahko hitro konec …

Pomembnost razlike v zadetkih

Slovenija je v teh kvalifikacijah petkrat zatresla mrežo Malte, po enkrat pa Rusije, Slovaške in Hrvaške. Slovenija je v teh kvalifikacijah petkrat zatresla mrežo Malte, po enkrat pa Rusije, Slovaške in Hrvaške. Foto: Reuters Če več reprezentanc skupinski del kvalifikacij za svetovno prvenstvo konča z enakim številom točk, o boljšem odloča kriterij skupne razlike v zadetkih. V nasprotju s tekmovanji pod neposrednim okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) – evropsko prvenstvo, liga prvakov, liga Europa, konferenčna liga itd. – o boljšem ne odloča dosežek na medsebojnih srečanjih ekip z enakim številom točk, ampak skupna razlika v zadetkih, dosežena na vseh tekmah v skupini. Če je tudi ta enaka, o boljšem odloča število doseženih zadetkov v skupinskem delu, šele nato pride v poštev kriterij medsebojnih tekem.

Če so ekipe, izenačene po številu točk, izenačene tudi ob upoštevanju teh kriterijev, stopi v ospredje točkovanje fair-play. Upoštevajo se kazenske točke, ki so jih ekipe dobile na tekmovanju za prejete kartone. Vsak rumeni karton na tekmi prinaša eno kazensko točko, vsak rdeči karton, prejet po drugem rumenem –3, vsak neposreden rdeči karton –4, če pa igralec na tekmi najprej prejme rumeni karton, nato pa še neposreden rdeči karton, to njegovi ekipi v točkovanju fair-play odvzame pet točk. Tako napreduje tista reprezentanca, ki ima med kandidati za napredovanje najmanj kazenskih točk. Če tudi takrat ni razlik med reprezentancami, odloča žreb.

Benjamin Šeško Sportal Visoka zmaga Slovenije, Šeško najmlajši strelec v zgodovini Matjaž Kek Sportal Gole zabijali poškodovani. Kek pred tekmo o težavah ni želel govoriti. Žiga Kous Sportal Srčni Prekmurec, ki je šokiral bogate Angleže: Slovenci smo fenomen  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin