Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 8. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Hajduk Split Hrvaška Liga Europa Maccabi Tel Aviv Marijan Pušnik

Četrtek, 25. 8. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Marijan Pušnik

Slovenec na klopi Hajduka je lahko le junak ali pa bedak

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Marijan Pušnik

Pred slovenskim trenerjem Marijanom Pušnikom je eden najtežjih izzivov v trenerski karieri. S Hajdukom bo naskakoval preboj v skupinski del evropske lige, od razpleta srečanja pa je odvisna tudi njegova prihodnost v Dalmaciji. Če ne bo nadoknadil zaostanka iz Izraela (1:2), bo morda zapravil še zadnjo priložnost, da se prikupi navijačem splitskega velikana.

Po sanjskem začetku, v katerem je Marijan Pušnik s slavnim hrvaškim klubom preskakoval ovire tako v Evropi (Iasi, Oleksandrija) kot na Hrvaškem (Cibalia, Split, Istra), je pri navijačih naletel na simpatije. Le malokdo ga je poznal od prej, a jih je Korošec hitro navdušil tako z rezultati kot tudi sproščenimi medijskimi nastopi, v katerih je neposredno govoril o vseh težavah, s katerimi se že dalj časa bojuje obubožani dalmatinski velikan. Tako so ga že kmalu vzeli skoraj za svojega.

V bolečem obdobju, ko se je Hajduk znašel v globoki senci zagrebškega Dinama in Kekove Rijeke ter so od njega ostali le ime, bogata preteklost in zvesti navijači, so ga doživljali kot kandidata, ki bi lahko splitski klub približal stari slavi.  

Kaplja čez rob osem prejetih golov

Nekdanji trener Olimpije in Maribora je na Hrvaškem že dosegal izvrstne rezultate, a napovedal še iz tedna v teden boljše predstave, pogojene s prihodom dodatnih poletnih nakupov. Pričakovanja javnosti so rasla, v Splitu se je hitro širila evforija, ki pa vedno predstavlja dvorezni meč. Ko je napočil čas za prvi resnejši izpit, večni derbi z Dinamom, se je idila končala. Pušnik se je prvič spopadel z največjim tekmecem in si pred polnim Poljudom privoščil sramoten poraz z 0:4.

Stik z vrhom hrvaškega prvenstva se je po remiju v Osijeku oddaljeval, nato je sledil prvi evropski poraz v Izraelu, kjer je Maccabi Tel Aviv zmagal z 2:1 in si priigral prednost pred povratno tekmo v Splitu, piko na i klavrnemu izkupičku Hajduka v zadnjih tednih pa je postavil nedeljski jadranski derbi, na katerem sta ga Matjaž Kek in Roman Bezjak z Rijeko pomendrala s 4:2. Privrženci splitskega kluba, ki je zaradi dolgoletnih finančnih težav primoran na kadrovanje z manj zvenečimi tujimi nogometaši, so bili ogorčeni. Osem zadetkov v domači mreži na derbijih z Dinamom in Rijeko je bilo kaplja čez rob.

Atraktiven zadetek Hajduka na gostovanju v Izraelu:

Pušnik jim je skušal dopovedati, da je to kruta realnost, a njegovih besed niso sprejeli z največjim odobravanjem. Kritike so začele leteti tudi na njegov račun. Ni zalegla niti ugotovitev, da je Slovenec spopad z Rijeko žrtvoval za četrtkov evropski dvoboj, saj je spočil več kot polovico prvokategornikov. S tem je olajšal delo Kekovi četi, ni pa pripomogel dvigu samozavesti svoje ekipe. Na zmago čaka že štiri tekme, v slačilnici, ki so jo na Poljudu preuredili in je v torek zaživela v novi podobi, se je naselil dvom.

Bo v Splitu nosil tudi dolge rokave?

Če bo slovenski strateg zmago dočakal danes, ko jo najbolj potrebuje, bo ujel najverjetneje še zadnjo priložnost, da si popravi ugled med navijači. Če bo Pušnik poskrbel, da nogometni Split prvič po letu 2010 spremlja evropske dvoboje vsaj do decembra, bo deležen ogromnih čestitk.

Takšen je pač vročekrvni Split, kjer je meja med junakom in bedakom zelo tanka. Če pa Korošcu ne bo uspelo, bi se lahko pripetilo tudi tisto najhujše. Potem bi se simpatična želja, ki jo je izrekel ob predstavitvi na vročem stolčku Hajduka, češ da želi v Splitu nositi tudi dolge rokave (prispodoba za to, da bi zdržal na trenerskem stolčku vsaj do hladnejših jesenskih dni), izkazala za neuresničljivo.

Bo Hajduk po Dinamu in Rijeki na domačem igrišču pokleknil tudi proti Maccabiju? | Foto: Sportida Bo Hajduk po Dinamu in Rijeki na domačem igrišču pokleknil tudi proti Maccabiju? Foto: Sportida

Zato je pred Pušnikom eden najtežjih izzivov v trenerski karieri. Ne prinaša le časti, ampak tudi denar. Hajduk, ki ga kronično potrebuje, bi prejel izdatno nagrado Evropske nogometne zveze (2,4 milijona evrov). Kako pomemben je vložek, je prepoznalo tudi vodstvo kluba in napovedalo, da si bodo igralci in njihovi sodelavci za preboj v skupinski del lige Europa med seboj razdelili 400 tisoč evrov. To pa je že nagrada, zaradi katere bi lahko danes na prepolnem Poljudu ujeli vstopnico za druženje z znanimi evropskimi klubi.

Povratni dvoboj med Hajdukom in Maccabijem, ki je v prvem krogu kvalifikacij brez težav izločil slovensko Gorico, se bo začel ob 20.30.

Ne spreglejte