Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
10. 8. 2016,
22.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

4

Natisni članek

Marijan Pušnik Hajduk Split Dinamo Zagreb Petar Stojanović Hrvaška

Sreda, 10. 8. 2016, 22.16

6 let, 6 mesecev

Prvi poraz Marijana Pušnika na Hrvaškem

Katastrofa Pušnika proti Dinamu, ki se je ponorčeval iz Hajduka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

4

Marijan Pušnik | Foto hajduk.hr

Foto: hajduk.hr

Nogometaši zagrebškega Dinama so v velikem hrvaškem derbiju v gosteh nadigrali Hajduk in zmagali kar s 4:0. Slovenski strateg Marijan Pušnik je doživel prvi poraz na klopi splitskega kluba. Gostom je do visoke zmage pomagal slovenski reprezentant Petar Stojanović, njegov klub pa je poskrbel za najvišji domači prvoligaški poraz Hajduka v samostojni Hrvaški.

Največji nogometni derbi na Hrvaškem je na tribune Poljuda zvabil 30 tisoč gledalcev. Evforično so pričakovali nadaljevanje sanjskega poletnega niza, pod katerega se je kot trener podpisal Marijan Pušnik, na koncu pa prisostvovali enemu najbolj bolečih porazov v zgodovini splitskega kluba.

Zagrebški Dinamo se je poigral s Pušnikovo zasedbo, ki se je s hrvaškimi prvaki enakovredno kosala le v prvem polčasu. Ko so gostje iz hrvaške prestolnice v zadnjih sekundah prvega dela povedli z 1:0, se je bela barka začela nevarno potapljati. Takrat je zablestel mladi hrvaški dragulj Ante Čorić, ki je v protinapadu atraktivno s peto zaposlil soigralca pri Dinamu Marka Roga. Udeleženec evropskega prvenstva v Franciji in želja mnogih uglednih evropskih klubov je brez težav zatresel mrežo Hajduka ter poskrbel za uvodno dejanje strelskega festivala zagrebškega kluba.

Poteza dvoboja pripadla nesojenemu nogometašu Zavrča

V drugem polčasu je Dinamo s kombinatorno igro in hitrimi protinapadi hitro umiril poizkuse gostiteljev, da bi ujeli priključek. Občasni čilski reprezentant Junior Fernandes se je dvakrat vpisal med strelce, Medžimurec Rog, ki je bil pred leti kot golobradi najstnik tudi na preizkušnji v Zavrču, pa je poskrbel za najlepšo potezo dvoboja.

Mojstrsko je izvedel prosti strel in ukanil edinega hrvaškega reprezentanta v vrstah Hajduka, visokega vratarja Lovreja Kalinića. Dinamo bi lahko v končnici srečanja dosegel celo peti zadetek, a alžirski reprezentančni napadalec Soudani izjemne priložnosti ni znal kronati z natančnim strelom.

Vrhunci derbija v Splitu:

Ostalo je pri 4:0 in enem največjih domačih porazov Hajduka v 115-letni zgodovini dalmatinskega velikana. Zagrebčanom je do vedno prestižne zmage pomagal tudi slovenski reprezentant Petar Stojanović, ki je pri novem trenerju Dinama Zlatku Kranjčarju zadržal mesto prvokategornika.

Višji poraz si je na Poljudu privoščil le Ćiro Blažević

Stojanovićev rojak Pušnik, s katerim se je v prejšnji sezoni meril na slovenskih večnih derbijih, je doživel prvi poraz na splitski klopi. Pred srečanjem je skušal umiriti evforijo, ki se je z dobrimi rezultati naselila v Splitu. Opozarjal je, da je Dinamo zaradi močnejše ekipe favorit. Na koncu se je izkazalo, da je imel še kako prav.

Na koncu je doživel hladno prho, saj ni tako visokega poraza pred skoraj razprodanim Poljudom pričakoval niti v nočnih morah. Prvič v tej sezoni se je tudi pripetilo, da so njegovi izbranci dvoboj končali brez doseženega zadetka. To je bil najvišji prvoligaški poraz Hajduka v obdobju hrvaške državne samostojnosti. Večjega jim je po letu 1991 zadal le madžarski Debrecen, ki je pred 11 leti v kvalifikacijah za ligo prvakov osvojil Poljud kar s 5:0. Takrat je Hajduk vodil znameniti Miroslav Ćiro Blažević.

Do srečanja z Dinamom je šlo 55-letnemu Korošcu na trenerskem stolčku Hajduka vse kot po maslu. V prvenstvu je nanizal tri zmage brez prejetega gola, v Evropi pa je izločil Iasija (Romunija) in Oleksandrijo (Ukrajina), tako da se je uvrstil v zadnji krog kvalifikacij za vstop v skupinski del lige Europa, kjer se bo pomeril z Maccabijem iz Tel Aviva, letošnjim evropskim krvnikom Gorice.

Zagrebški Dinamo je po zmagi v zaostalem derbiju prehitel Splitčane in zavzel vrh lestvice. Zaradi boljše razlike v zadetkih je prehitel tudi Rijeko, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek.

Lestvica hrvaškega prvenstva po 4. krogu:

1. Dinamo Zagreb 10 točk (gol razlika 10:2), 2. Rijeka 10 (9:2), 3. Hajduk 9 (7:4), 4. Osijek 9 (6:3), 5. Slaven 8 (3:3) ... 

 

Ne spreglejte