Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
12. 5. 2017,
13.40

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

2

Natisni članek

Damir Skomina UEFA liga prvakov UEFA Liga Europa Manchester United Ajax Amsterdam

Petek, 12. 5. 2017, 13.40

12 mesecev

Damir Skomina bo sodil v finalu lige Europa

Skomina prepričal Uefo, ogromna čast za Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

2

Damir Skomina | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ko se bosta 24. maja v finalu lige Europa v Stockholmu za dragoceno lovoriko udarila Manchester United in Ajax, bodo prvič v zgodovini evropskih tekmovanj pravico na tako pomembni tekmi delil slovenski sodniki. Evropska nogometna zveza (Uefa) je vlogo glavnega sodnika dodelila Damirju Skomini, ki je s tem prejel največje priznanje za dozdajšnje delo na področju sojenja v nogometu.

Slovenski nogomet je doletela ogromna čast. V finalu evropske lige ne bo slovenskih nogometašev, podobno po izpadu Oblakovega Atletica velja tudi za ligo prvakov, bodo pa barve majhne države na sončni strani Alp branili sodniki.

V Stockholmu, kjer se bosta za veliko nagrado - neposredna udeležba v skupinskem delu lige prvakov 2017/18 - pomerila evropska velikana Manchester United in Ajax, bo pravico delil 40-letni Damir Skomina. Koprčan že vrsto let spada v skupino najboljših evropskih sodnikov.

V finalu, ki ga bo vodil Skomina, bosta nastopila Ajax ... | Foto: Reuters V finalu, ki ga bo vodil Skomina, bosta nastopila Ajax ... Foto: Reuters

Nastopil je tudi na nekaterih največjih tekmovanjih (EP 2012 in EP 2016), v klubskih tekmovanjih mu je Uefa že dvakrat zaupala sojenje polfinalnega dvoboja lige prvakov, štirikrat pa polfinale evropske lige. Pred petimi leti je sodil evropski superpokal, lani je imel prste vmes tudi pri zgodovinski sodniški odločitvi, pri kateri se je upošteval videoposnetek.

Tokrat je šel še korak dlje in prejel veliko priznanje. Sodniški odbor evropske krovne zveze se je na podlagi visokih ocen, ki si jih je za sodniško delo prislužil v tej sezoni, odločil, da ga bo nagradil s finalom. Gostil ga bo štadion Friends Arena v Stokcholmu.

Kakšne so izkušnje Skomine s finalistoma evropske lige?

Skomina sodi mednarodne tekme od leta 2003. | Foto: Reuters Skomina sodi mednarodne tekme od leta 2003. Foto: Reuters Zanimivo je, da je pred petimi leti sodil srečanje 1/16 finala evropske lige, v katerem sta se na Old Traffordu pomerila prav Manchester United in Ajax. Nizozemski klub je zmagal z 2:1.

Rdečim vragom je še dvakrat sodil v skupinskem delu lige prvakov. Leta 2013 je United doma ugnal Bayer Leverkusen s 4:2, dve leti pred tem pa je remiziral v Lizboni pri Benfici (1:1).

Ajaxu je sodil še leta 2010, ko je moštvo iz Amsterdama v skupinskem delu lige prvakov izgubilo na gostovanju pri madridskem Realu z 0:2. 

... in Manchester United, ki ga vodi Portugalec Jose Mourinho, znan po ostrem jeziku. | Foto: Reuters ... in Manchester United, ki ga vodi Portugalec Jose Mourinho, znan po ostrem jeziku. Foto: Reuters

Skomina, ki je na mednarodnem seznamu sodnikov od leta 2003, je s tem poskrbel za največji dosežek slovenskega sojenja v zgodovini samostojne Slovenije. Lani je njegov rojak Aleksander Čeferin postavil neverjeten mejnik in postal predsednik Uefe, letos pa bo Slovenija v finalu evropskega tekmovanja imela svojega sodnika. 

Kdo bo Damirju Skomini pomagal v finalu?

Pomočnika: Jure Praprotnik (31 let, Ljubljana) in Robert Vukan (40, Gornja Radgona)
Dodatna pomočnika: Matej Jug (36, Tolmin) in Slavko Vinčić (37, Maribor)
Nadomestni pomočnik sodnika: Tomaž Klančnik (34, Slovenj Gradec) 
Ne spreglejte