Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 12. 2016,
15.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

svetovno klubsko prvenstvo Damir Skomina

Sreda, 14. 12. 2016, 15.05

6 let, 7 mesecev

Novost na Japonskem

Skomina pisal zgodovino svetovnega nogometa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Damir Skomina | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

14. december 2016 se bo vpisal v zgodovini kot dan, ko si je sodnik med uradno nogometno tekmo prvič pomagal z ogledom videoposnetka in nato sprejel pomembno odločitev. Pri tem mu je na tekmi svetovnega klubskega prvenstva pomagal slovenski delivec pravice Damir Skomina.

V sredo sta se na svetovnem klubskem prvenstvu na prvi polfinalni tekmi pomerila Kashima Antlers in Atletico Nacional (3:0). Dvoboj je sodil Madžar Viktor Kassai in skupaj s sodelavci poskrbel za revolucionarno dejanje, ki se je simbolično zgodilo prav na Japonskem, v državi, znani po visoki stopnji tehnološkega razvoja.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) se je odločila, da bo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Yokohami uvedla novost. Damir Skomina opravlja vlogo enega izmed treh videopomočnikov sodnika (VAR) na turnirju. Dvoboja ne spremlja na ali ob igrišču, ampak v ločeni sobi prek zaslona, kjer so mu na voljo številni posnetki iz najrazličnejših zornih kotov. Glavni sodnik je z njim od prve sekunde dvoboja v neposrednem stiku.

Zgodovinski trenutek, ko si je Kassai ogledal akcijo na videoposnetku:

Če delivec pravice meni, da bi sporno situacijo bolje ocenil na podlagi ogleda videoposnetka, zaprosi za pomoč videopomočnika. Najboljši slovenski nogometni sodnik je to novo vlogo opravljal prav na polfinalu med Kashimo in Atleticom, in predlagal Madžaru, da si ogleda videoposnetek. Kassai je prekinil igro, stekel do zaslona in si vzel približno 30 sekund za ogled, nato pa pokazal na belo točko in spravil v slabo voljo Južnoameričane.

Ne bi smelo biti kazenskega strela?

Zanimivo je, da njegova odločitev buri duhove med navijači Atletica, saj naj bi bil napadalec japonskega prvaka Daigo Nishi, nad katerim je bil storjen prekršek v kazenskem prostoru Atletica, v nedovoljenem položaju. Nogometaši kolumbijskega kluba so protestirali pri sodniku, ki ni več spreminjal odločitve.

Shoma Dei je zadel v polno in razveselil občinstvo v Yokohami. Južnoameriški prvaki, ki bi se morali v finalu južnoameriškega pokala pomerili z nesrečno brazilsko ekipo Chacepoense, so v nadaljevanju popustili in dovolili gostiteljem, da so jih ponižali s 3:0.

Protesti nogometašev Atletica pri sodniku Viktorju Kassaiju niso zalegli. | Foto: Reuters Protesti nogometašev Atletica pri sodniku Viktorju Kassaiju niso zalegli. Foto: Reuters

Kashima si je zagotovila nastop v velikem finalu in postala prvi azijski klub, ki mu je uspelo priti tako daleč. V drugem polfinalu se bosta v četrtek pomerila prvi favorit tekmovanja, evropski prvak Real Madrid in mehiški Club America, ki je prispel na Japonsko kot prva država Severne, Srednje Amerike in Karibov.

Ne spreglejte