Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 5. 2019,
11.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini Roman Bezjak Josip Iličić Kevin Kampl

Ponedeljek, 6. 5. 2019, 11.00

4 leta, 11 mesecev

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Koroški fenomen v Evropi: Če želiš postati prvak, pripelji Romana Bezjaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32
Roman Bezjak | Tako se je veselil Roman Bezjak zgodovinskega naslova z Rijeko leta 2017. Dve leti pozneje je najboljši na Cipru. | Foto Grega Valančič/Sportida

Tako se je veselil Roman Bezjak zgodovinskega naslova z Rijeko leta 2017. Dve leti pozneje je najboljši na Cipru.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Večina nogometnih lig v Evropi se bliža koncu, tako da je znanih vedno več prvakov in pokalnih zmagovalcev. V zadnjih dneh se je seznam lepo zapolnil, tudi po zaslugi ciprskega prvaka Apoela, pri katerem se dokazuje Roman Bezjak. Tridesetletni Korošec predstavlja magnet za državne krone, saj se je kot legionar povzpel na prestol že v tretjem klubu!

Ko se je Roman Bezjak leta 2012 odpravil v tujino, si je le malokdo mislil, da bo kot legionar tako pogosto osvajal državne naslove. A Korošec je na legionarski poti zaigral na prave karte, se izkazal z zadetki in pomagal trem različnim klubom do kar petih državnih zvezdic! 

Magnet za lovorike

Z Ludogorcem je nastopal tudi v ligi prvakov. | Foto: Reuters Z Ludogorcem je nastopal tudi v ligi prvakov. Foto: Reuters Najprej je bil trikrat zapored prvak z Ludogorcem v Bolgariji, nato se je podpisal pod zgodovinski uspeh Rijeke, ki je leta 2017 pod taktirko Matjaža Keka prvič postala hrvaški prvak, letos pa je postal najboljši še na Cipru.

Pozimi je vrste poljske Jagiellonie Bialystok zamenjal z Apoelom, serijskim ciprskim prvakom, ki je najboljši v svoji državi že sedmič zapored, skupno pa je bil za najboljšega okronan že kar 28-krat! Ciprski klubski rekorder si je zagotovil naslov dva kroga pred koncem prvenstva, Bezjak pa je v spomladanskem delu zanj vknjižil 12 nastopov in prispeval dva zadetka.

Nekdanji napadalec Celja je edini trenutni slovenski legionar, ki je bil najboljši v tujini v kar treh različnih državah. Edino bridko izkušnjo v tujini je doživel v Nemčiji, kjer v dresu Darmstadta ni dočakal niti enega zadetka v prvi oziroma drugi ligi, drugače pa se je še z vsakim tujim klubom uvrstil vsaj v Evropo (primer Jagiellonie), če že ni postal prvak!

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Država Prvak Pokalni zmagovalec
Albanija   polfinale (8. maj)
Anglija   finale Manchester City - Watford (18. maj)
Armenija   finale Alaškert - Lori (8. maj)
Avstrija Red Bull Salzburg Red Bull Salzburg
Azerbajdžan   finale Qabala - Sumqayit (19. maj)
Belgija   Mechelen
Bolgarija   finale Botev Plovdiv - Lokomotiv Plovdiv (15. maj)
Bosna in Hercegovina   finale Sarajevo - Široki Brijeg (15. maj)
Ciper APOEL Nikozija finale AEL Limasol - APOEL Nikozija (22. maj)
Češka   finale Slavia Praga - Banik Ostrava (22. maj)
Črna gora   finale Lovćen - Budućnost Podgorica (29. maj)
Danska Köbenhavn finale Midtjylland - Bröndby (17. maj)
Francija PSG Rennes
Grčija PAOK Solun finale AEK Atene - PAOK Solun (11. maj)
Hrvaška Dinamo Zagreb finale Dinamo Zagreb - Rijeka (22. maj)
Italija Juventus Torino finale Atalanta Bergamo - Lazio Rim (15. maj)
Izrael Maccabi Tel Aviv finale Maccabi Netanya - Bnei Yahuda (15. maj)
Kosovo   finale Trepca'89 - Feronikeli (26. maj)
Luksemburg   finale F91 Dudelange - Etzella Ettelbrück (26. maj)
Madžarska Ferencvaroš finale Honved - Vidi (25. maj)
Moldavija   polfinale (8. maj)
Nemčija   finale RB Leipzig - Bayern München (25. maj)
Nizozemska   Ajax Amsterdam
Poljska   Lechia Gdansk
Portugalska   finale Porto - Sporting Lizbona (25. maj)
Romunija   finale Astra Giurgiu - Viitorul (25. maj)
Rusija Zenit St. Peterburg polfinale (15. maj)
Severna Irska Linfield Crusaders
Severna Makedonija   finale Makedonija GjP - Akademija Pandev (22. maj)
Slovaška Slovan Bratislava Spartak Trnava
Slovenija   finale Maribor - Olimpija (30. maj)
Srbija Crvena zvezda Beograd polfinale (15. maj)
Škotska Celtic Glasgow finale Hearts - Celtic Glasgow (25. maj)
Španija Barcelona finale Barcelona - Valencia (25. maj)
Švica Young Boys Bern finale Basel - Thun (19. maj)
Turčija   finale Galatasaray - Akhisarspor (15. maj)
Ukrajina   finale Šahtar Doneck - Inhulets (15. maj)
Wales The New Saints The New Saints
V tabeli so izpuščeni prvaki in pokalni zmagovalci nekaterih manjših evropskih držav ter tudi nekaterih lig, ki se izvajajo v drugačnih časovnih okvirih.

Slovenci najboljši tudi na Slovaškem, Madžarskem in Hrvaškem

Andraž Šporar je s Slovanom najboljši na Slovaškem. | Foto: Vid Ponikvar Andraž Šporar je s Slovanom najboljši na Slovaškem. Foto: Vid Ponikvar V tej sezoni ne manjka "slovenskih" naslovov v tujini. Na Slovaškem sta bila s Slovanom iz Bratislave najboljša Andraž Šporar in Kenan Bajrić. Najboljši strelec slovaškega prvenstva je bil pred tem najboljši tudi v Švici (Basel). Na Hrvaškem je državni naslov ubranil zagrebški Dinamo, za katerega nastopa Petar Stojanović, na Madžarskem pa se je prvič, odkar igra pri sosedih, na vrh povzpel Miha Blažič (Ferencvaroš). V Rusiji je kot prvi ciljno črto prečkal Zenit, ki si je zagotovil naslov že tri kroge pred koncem. V jesenskem delu mu je pomagal tudi Miha Mevlja, nato pa v želji za večjo minutažo zamenjal klubsko okolje in se po nesrečnem (ne)dogovoru z Empolijem kot posojeni branilec novopečenega ruskega prvaka odpravil v Rostov.

Izmed največjih lig čakata na prvaka le še Anglija in Nemčija. Velik del odgovora, kdo bo osvojil ligo premier, bo znan že danes, ko lahko branilec naslova Manchester City z zmago nad Leicester Cityjem spet prehiti Liverpool, v Nemčiji pa lahko Bayernu novo krono v zaključku sezone prepreči le še čudež.

Maribor prvak že v soboto?

Novega prvaka bi lahko kmalu dobila tudi Slovenija. Mariboru se nasmiha jubilejni 15. državni naslov, s katerim bi še povečal prednost pred tekmeci na večni lestvici slovenskih prvakov. Načrte mu lahko prekriža le še Olimpija, a se vijolicam ponuja mikavna priložnost, da si "kanto" zagotovijo že v soboto, ko prihaja v Ljudski vrt prav ljubljanski klub! Večna tekmeca bosta med seboj odločila tudi o pokalni lovoriki, ko se bosta pomerila 30. maja v Celju.

Pokalna pravljica Iličića, Kampla in ...

Josip Iličić bo 15. maja poskušal osvojiti svojo prvo pokalno lovoriko, odkar igra v Italiji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Josip Iličić bo 15. maja poskušal osvojiti svojo prvo pokalno lovoriko, odkar igra v Italiji. Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenci so zelo uspešni tudi v pokalnih tekmovanjih, kjer se potegujejo za veliko lovorik. Izstopata zlasti Josip Iličić, ki se bo 15. maja v finalu italijanskega pokala z Atalanto mudil v Rimu in se udaril z Laziem, ter Kevin Kampl, ki bo deset dni pozneje v Berlinu v dresu RB Leipzig poskušal presenetiti favorizirani Bayern München.

V finalu pokala bodo ta mesec zaigrali tudi Alen Ožbolt (Lokomotiv Plovdiv – Bolgarija), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb – Hrvaška), Kenan Fetkić (Thun – Švica), Rajko Rotman (Akhisarspor – Turčija) in Sarajevo (BiH), katerega član je slovenski vratar Elvis Džafić, ki mora zaradi zahrbtne bolezni za nedoločen čas pozabiti na nogomet. V ruskem polfinalu sta si na prvih tekmah dobro izhodišče pripravila Miha Mevlja (Rostov) in Gregor Balažic (Ural), tako da bi se lahko seznam slovenskih pokalnih finalistov še povečal. V finalu je že zaigrala Jagiellonia Bialystok Nemanje Mitrovića, a ostala praznih rok, Ljubljančan pa je obsedel na klopi.

Sportal Nekdanji napadalec Olimpije kraljuje na Finskem #video
Ne spreglejte