Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
28. 9. 2021,
13.34

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

2

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2022

Torek, 28. 9. 2021, 13.34

2 leti, 6 mesecev

Seznam kandidatov za kvalifikacijski tekmi z Malto in Rusijo

Matjaž Kek prevetril seznam: Teh alibijev imam že dovolj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

2

Matjaž Kek | Matjaž Kek je razkril seznam kandidatov za kvalifikacijski tekmi proti Malti in Rusiji. | Foto Grega Valančič/Sportida

Matjaž Kek je razkril seznam kandidatov za kvalifikacijski tekmi proti Malti in Rusiji.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski nogometni selektor Matjaž Kek je predstavil seznam kandidatov za bližajoči se kvalifikacijski tekmi za SP 2022 proti Malti (8. oktobra v gosteh) in Rusiji (11. oktobra v Mariboru). Mariborčan je po bolečem porazu v Splitu (0:3), s katerim si je Slovenija zmanjšala možnosti za nastop v Katarju, na seznam uvrstil tri novince (Timi Max Elšnik, Žan Kolmanič in Žan Karničnik) ter dva povratnika (Benjamin Verbič in David Tijanić). Opozarja, da na gostovanju na Malti še zdaleč ne bo lahko priti do želenih treh točk.

Matjaž Kek
Sportal Presenečenje? Kek ostaja selektor do 2024.

Do konca kvalifikacijskega ciklusa za SP 2022 bo Slovenija odigrala še štiri tekme. Po porazu v Splitu (0:3), ki je Kekovo četo pahnil na četrto mesto (za Hrvaško in Rusijo zaostaja šest točk, za Slovaško pa dve), jo lahko na veliko tekmovanje popelje le še čudež. Do konca ciklusa bi morala v nepredvidljivi in precej izenačeni skupini H preskočiti vse ovire, nizati zmage, hkrati pa upati, da bi ji šli na roko tudi rezultati največjih tekmecev za vodilna mesta. 

''Ni več popravnih izpitov. Sami smo se pripeljali v položaj, da proti Malti in Rusiji štejejo samo točke. Potrebujemo jih. Letos smo imeli vedno težave s tretjo tekmo v ciklusih (tekmi v gosteh na Cipru in Hrvaškem), zdaj se bosta igrali dve tekmi, od tega druga v Mariboru. Reprezentanca se vrača v Ljudski vrt, najprej pa razmišljamo le o tekmi na Malti. Če hočemo ostati v nekih kombinacijah za razmišljanje o velikem tekmovanju, potrebujemo samo zmage,'' poudarja selektor Matjaž Kek in opozarja javnost, da se Malte, majhne otoške države, ne sme niti malo podcenjevati.

Kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak, ki je v Splitu prejel tri zadetke, a tudi zbral sedem obramb, je po porazu dejal, da je pri soigralcih pogrešal več agresivnosti. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak, ki je v Splitu prejel tri zadetke, a tudi zbral sedem obramb, je po porazu dejal, da je pri soigralcih pogrešal več agresivnosti. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Malta nosi v javnosti predznak, kot da jo je mogoče premagati za pet, šest zadetkov, a je vse prej kot tako. Tekma proti Malti bo tekma karakterja,'' je napovedal in dodal, kako bi lahko Slovenija na domači tekmi v Stožicah (zmagala je z 1:0), če bi Andraž Šporar izkoristil kazenski udarec, na koncu odpravila Malto z enakim rezultatom, kot jo je na primer nedavno Rusija.

Kek o Elšniku, Karničniku, Kolmaniču ...

Timi Max Elšnik se bo po večnem derbiju v Mariboru udeležil reprezentančnih priprav, ki bodo potekale v Kidričevem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Timi Max Elšnik se bo po večnem derbiju v Mariboru udeležil reprezentančnih priprav, ki bodo potekale v Kidričevem. Foto: Grega Valančič/Sportida Zaradi želje, da bi okrepil konkurenco igralcev, ki bi lahko dvignila raven agresivnosti in kakovostnih rešitev v duel igri, se je na seznamu odločil za nekaj sprememb. Aljaž Struna (Montreal/Kan), Mario Jurčević (Osijek/Hrv) in Jan Mlakar (Hajduk Split/Hrv) so izpadli s seznama, so se pa na njem prvič znašli kapetan Olimpije Timi Max Elšnik, branilec Mure Žan Karničnik in levi bočni branilec Austina, s katerim igra v ligi MLS, Žan Kolmanič. ''Vrača se Benjamin Verbič, eden izmed igralcev, ki zna ''zakuriti'', reagirati in pokazati ''nekaj krvi'', tu je tudi David Tijanić, ki dobiva vse večjo minutažo v Turčiji in je igralec, ki lahko rešuje stvari ena na ena,'' je selektor dal vedeti, zakaj sta se na seznam vrnila nogometaša kijevskega Dinama (Verbič je konec prejšnjega tedna prvič v tej sezoni začel dvoboj ukrajinskega prvenstva od prve minute) in turškega Goztepeja.

Žan Karničnik je prepričal selektorja Keka s predstavami za Muro tako v 1. SNL kot tudi v Evropi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Žan Karničnik je prepričal selektorja Keka s predstavami za Muro tako v 1. SNL kot tudi v Evropi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kaj pa je 60-letni Mariborčan, ki je pripravljen podaljšati sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) še za naslednji kvalifikacijski ciklus, povedal o treh novincih na seznamu? ''Karničnik v Muri igra dobro, za njim je tudi evropska izkušnja. Kar zadeva Elšnika, je kapetan Olimpije. Šel je skozi vse naše selekcije, s svojo levo nogo zna narediti kako potezo več, z agresijo, včasih tudi malce pretirano, zna pokazati drugačen značaj,'' je pojasnil selektor in opozoril, da bi se lahko zaradi vpoklica Kolmaniča pojavile morebitne težave, saj ga ameriški klub Austin nerad pušča na reprezentančne akcije. ''Dokler ni vse uradno, je to to,'' je še dodal Kek o levem bočnem branilcu.

Kek: Do nobenega nisem bil nespoštljiv

Sandi Lovrić je najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sandi Lovrić je najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Kvalifikacije še niso končane, do konca so še štiri tekme. Moraš biti optimist, a tudi realen. Upam, da nas bo ta poraz zbudil in ne bo nekaj, zaradi česar bi tonili še globlje," je Matjaž Kek po porazu v Splitu, ko ga je razočaral zlasti pristop večine varovancev, izrazil željo, da bi se vsi skupaj iz tega naučili nekaj koristnega ter se naslednjič na srečanju proti favoritu predstavili v boljši luči. Po dvoboju na Hrvaškem je na varovance naslovil veliko kritiko, zlasti na račun njihovega pristopa in pomanjkanja borbenosti. Ne nazadnje je edini nogometaš, ki je takrat prejel rumeni karton, postal Jaka Bijol, karton pa si je prislužil šele v sodnikovem podaljšku.

"Kritičnost je bila takrat ob zavedanju odgovornosti, ob zavedanju, da igramo za reprezentanco, na mestu. Če ima kdo s tem težavo, če kdo ni dovolj samokritičen, je potem tu tukaj težava. Raje bi imel standardizirano ekipo, kader, tako pa ga moramo še vedno iskati. Niti približno še nismo takšni, kot bi si želel, oziroma kakor smo na nekaterih tekmah že nakazali. Teh alibijev imam že dosti, ne samo v reprezentanci, ampak tudi v življenju. Do nobenega nisem bil nespoštljiv, na nobenega nisem kazal s prstom, ampak sem v tistem trenutku samo tako čutil. Mogoče bi za nekoga bilo primernejše v rokavicah, zame ne. Verjetno bi bil danes še bolj direkten," se je selektor razgovoril o kritičnosti njegovega sporočila. ''Upam, da so fantje prišli do neke ugotovitve, da moramo biti boljši in agresivnejši, sicer nimamo nobene možnosti.''

Slovenski nogometaši so v kvalifikacijah za SP 2022 izgubili na vseh treh gostovanjih. Brez točk so ostali v Sočiju, Nikoziji in Splitu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski nogometaši so v kvalifikacijah za SP 2022 izgubili na vseh treh gostovanjih. Brez točk so ostali v Sočiju, Nikoziji in Splitu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na SP 2022 se bo neposredno uvrstila le prvouvrščena ekipa, drugouvrščeno pa čakajo dodatne kvalifikacije. Če bi želela Slovenija še razmišljati vsaj o drugem mestu, bi morala ta mesec premagati tako Malto (8. oktobra v gosteh) kot tudi Rusijo (11. oktobra v Mariboru). Za uresničitev cilja bo morala prikazati veliko več v napadu, saj je na šestih odigranih tekmah dosegla zgolj pet zadetkov. Dvakrat je v polno meril Sandi Lovrić, enkrat pa sta bila uspešna Josip Iličić in Petar Stojanović

Prodaja vstopnic za dvoboj z Rusijo, na katerem se bo slovenska reprezentanca po šestih letih vrnila v Ljudski vrt, se bo začela v petek.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek bi včasih raje videl, da bi fantje spili pivo ali "špricar" preveč

Mladi napadalec Benjamin Šeško še čaka na strelski prvenec v dresu članske izbrane vrste. V tej sezoni je za Salzburg, s katerim nastopa tudi v ligi prvakov, zadel v polno že sedemkrat. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mladi napadalec Benjamin Šeško še čaka na strelski prvenec v dresu članske izbrane vrste. V tej sezoni je za Salzburg, s katerim nastopa tudi v ligi prvakov, zadel v polno že sedemkrat. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Aktualni seznam slovenske reprezentance:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid/Špa), Vid Belec (Salernitana/Ita), Igor Vekić (Pacos de Ferreira/Por);

Branilci: Miha Mevlja (Alanyaspor/Tur), Petar Stojanović (Empoli/Ita), Nejc Skubic (Konyaspor/Tur), Jure Balkovec (Karagumruk/Tur), Miha Blažič (Ferencvaroš/Mad), Jon Gorenc Stanković (Sturm Gradec/Avt), Žan Rogelj (Tirol/Avt), Žan Karničnik (Mura), Žan Kolmanič (Austin/ZDA)

Zvezni igralci: Domen Črnigoj (Venezia/Ita), Jasmin Kurtić (PAOK Solun/Grč), Miha Zajc (Fenerbahče/Tur), Jaka Bijol (CSKA Moskva/Rus), Leo Štulac (Empoli/Ita), Sandi Lovrić (Lugano/Švi), Adam Gnezda Čerin (Rijeka/Hrv), Timi Max Elšnik (Olimpija)

Napadalci: Josip Iličić (Atalanta/Ita), Andraž Šporar (Middlesbrough/Ang), Damjan Bohar (Osijek/Hrv), Luka Zahović (Pogon Szczecin/Pol), Benjamin Šeško (Salzburg/Avt), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev/Ukr)

Ivica Šurjak
Sportal Legendarni Hrvat, ki je zmrzoval na slovenskem snegu
Zlatko Zahović
Sportal "Ko si v bolni družbi, si tudi sam bolan"
Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split, Matjaž Kek
Sportal Velikanska imena slovenskega nogometa odločno udarila po reprezentanci
Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split, Jan Oblak
Sportal Jan Oblak po debaklu razkril največji problem Slovenije
Matjaž Kek
Sportal Kek: To je bila katastrofa, tako ne bo šlo naprej
 
Ne spreglejte