Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 6. 2014,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sao Paulo

Sreda, 11. 6. 2014, 9.15

8 let

Sao Paulo v očeh Slovenca: Mestni promet že tako ali tako poka po šivih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kakšno je dejansko stanje v Sao Paulu? Lahko prometni zamaški in stavke ohromijo uvodno tekmo SP v nogometu? Kakšen utrip vlada na ulicah? O tem smo povprašali Slovenca, ki živi v ogromnem velemestu.

Sao Paulo je največje brazilsko mesto. V četrtek bo skoraj zagotovo najbolj izgovorjeno mesto na svetu. Kakšen New York, London, Moskva ali Pariz ... V četrtek bodo milijoni nogometnih navdušencev na vseh celinah omenjali le Sao Paulo, saj bo gostilo težko pričakovano uvodno dejanje. Pomerili se bosta Brazilija in Hrvaška, pred srečanjem pa bo svečano prerezan rdeči trak, ki bo simbolično nakazal enomesečni festival nogometnih norosti in užitkov.

Bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji nogometa, ki si bodo želeli v živo ogledati dvoboj med gostitelji ter slovenskimi sosedi? Sodeč po zadnjih novicah, v katerih se pogosto pojavljajo tudi tako nepriljubljene teme, kot so prometni kaos, stavke in protesti nezadovoljnežev, še ni rečeno, da se bo nogometni praznik v Sao Paulu začel v idiličnih razmerah. Ali pač?

Omejitev vožnje po sistemu lihih in sodih števil na tablicah odpravljena

Prvo opozorilo so dolge prometne kolone. Včasih se kot jara kača vlečejo več kot 100 km. Usoda natrpnega velemesta in sodobnega mravljišča ali novost, ki ne dela medvedje usluge izvedbi svetovnega prvenstva?

"V torek so zamrznili stavko metroja, ki je trajala zadnjih pet dni in pahnila mesto v gnečo. Vsi so šli na delo z avtomobili, omejitev vožnje, ki sicer velja po sistemu lihih in sodih števil na registrskih tablicah, pa je bila odpravljena. Zato so ljudje za vrnitev iz službe namesto dveh potrebovali pet ur. Mestni promet že tako ali tako poka po šivih, tako da vsaka stvar, ki prekine tok, povzroči zastoje. Lep primer je že prometna nesreča, pa dež, kaj šele protesti ali stavke ... Stavka metroja je zdaj zamrznjena do četrtka. V zraku torej ostaja grožnja stavke metroja na dan odprtja svetovnega prvenstva, če vlada ne bo ugodila zadnji zahtevi sindikata. To bi seveda pomenilo katastrofo za prvenstvo, vendar je velik tudi pritisk vlade, saj je sodišče stavko razglasilo za izkoriščevalsko," nam je zadnje dramatično dogajanje iz Sao Paula opisal Simon Plestenjak.

Blejca je življenjska pot v domovino sambe pripeljala že pred leti, zdaj pa s pozornimi očmi profesionalnega fotografa spremlja dogajanje in opazuje, kako se nogometna strast igrivo prepleta z brazilskimi čustvi.

Slovenec, ki mu je v domovini sambe tako všeč, da tu živi že več let, je napovedal, da velja v Sao Paulu dočakati še proteste nasprotnikov prvenstva. To bodo protesti proti izkoriščevalskemu kapitalizmu in korupciji ter za izboljšanje socialnih razmer. "Kakšne bodo dimenzije in posledice teh protestov in kako bo policija ravnala s protestniki, ne zna nihče predvideti," je izrazil skrb oziroma vprašanje, s katerim se na največjih prvenstvih, ki so bila denimo organizirana v zahodni Evropi, ponavadi nismo srečevali.

Absurdna gradnja štadiona v Brasilii

Poglavje zase je tudi štadion Arena Corinthians, ki bo gostil otvoritveno srečanje med Brazilijo in Hrvaško. To je bodoči dom priljubljenega kluba Corinthiansa, gradnja pa je zamujala tako dolgo, da je presegla vse Fifine roke. Na koncu, čeprav ne bo začinjena s predvideno mogočno streho, bo po številnih zapletih ter gradbenih nesrečah le nared za veliko tekmovanje.

Kako o objektu z nesrečno karmo, ki bo sprejel več kot 60.000 gledalcev, razmišljajo meščani? "Kdor je Corintiano, navijač kluba Corinthians, je seveda zadovoljen. Vsi po vrsti so fanatično zaljubljeni v klub, in sploh ni pomembno, kaj se dogaja s tem štadionom. Glavno je, da ga zdaj imajo. Klub takšnih dimenzij ga je seveda potreboval, bi pa lahko obnovil kakega obstoječega. Bolj absurdna je bila gradnja štadiona v Brasilii (glavnem mestu, op. p.), ki naj bi bil drugi najdražji na svetu, takoj po Wembleyju, ter trikrat preplačan. Pa Brasilia sploh nima nogometnega kluba. Tam ni videti drugega kot zapravljanje in korupcijo, to pa je bil glavni motiv protestov skozi vse leto," se je 38-letni slovenski umetnik spet dotaknil protestov.

Rio preplavljen s turisti, več jih je tudi v Sao Paulu

Ker se bliža veliki dan, ki bo združil Brazilijo in jo srčno spodbujal k zmagi nad Hrvaško, se ulice mesta že počasi polnijo s turisti. "Pozna se povečana prisotnost 'gringotov', kot Brazilci ljubkovalno poimenujejo tujce. Sao Paulo je za turiste dokaj nezanimivo mesto, a v teh dneh lahko opaziš tujce na mestih, kamor normalno kdo težko zaide. Bojda pa je Rio preplavljen s turisti. Domačini so v zadnjih treh dneh objeli prvenstveni duh, začeli razobešati zastave, popivati v rumenih majicah in tako dalje," nam je poslal zadnjo brazilsko razglednico.

Še dober dan in šlo bo zares. Če ne bo stavke podzemne železnice, bo izostal prvi šok. Sao Paulo bi bil spet razbremenjen, nogometni užitek pa zagotovljen. Pa čeprav na za silo zakrpanem objektu ...

Ne spreglejte