Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
22. 12. 2015,
15.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Lewandowski Bayern München Kevin Kampl Tim Matavž Dominic Maroh Borussia Dortmund Josep Guardiola

Torek, 22. 12. 2015, 15.48

6 let, 7 mesecev

Sanjskih devet minut in Guardiola v odhodu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Nemčiji bodo na vrhu prezimili zvezdniki Bayerna. Jesen je zaznamovala petarda, ki jo je v mrežo Wolfsburga "odvrgel" Robert Lewandowski. Kevin Kampl je v Leverkusnu dobil tisto, kar je iskal.

Bil je torek, 22. september 2015. V bavarski prestolnici sta se v derbiju nemškega prvenstva pomerila Bayern in Wolfsburg. Volkovi, aktualni podprvaki in pokalni zmagovalci, so vse prej kot naivna ekipa. To je v ligi prvakov spoznal tudi Manchester United, saj mu je omenjeni klub preprečil načrtovano napredovanje v osmino finala.

Dobro mu je kazalo tudi na Allianz Areni. Prvi polčas so volkovi dobili z 1:0, nato pa je v igro vstopil Robert Lewandowski in poskrbel za spektakel vesoljnih razmer. Svoj šov je začel v 51. minuti, ko se je prvič vpisal med strelce, le devet minut pozneje pa je na semaforju utripal mogočen rezultat 5:1. Vseh pet zadetkov za gostitelje je dosegel visoki Poljak. Porušil je ogromno rekordov in s pomočjo nerealističnih prizorov, ki so spominjali na računalniško igrico, potolkel Wolfsburg. Allianz Arena je norela od veselja in ponosa, saj se je pisala zgodovina.

Lewandowski ni bil vroč le na tej tekmi. Blestel je tudi v poljskem dresu v kvalifikacijah za EP 2016, kjer je bil prvi strelec Evrope, jeseni pa je osvojil tudi naslov najboljšega golgeterja Bayerna. Dosegel je 15 zadetkov.

Rumeno-črni Afričan najboljši strelec jesenskega dela

Bayern je poljskega napadalca pred leti izmaknil Borussii Dortmund, ki pa se je po odhodu Jürgena Kloppa in stresni sezoni 2014/15 hitro postavila na noge. Postala je jesenski podprvak, a tudi ugotovila, da bo šlo težko še višje, saj imajo Bavarci velikih osem točk prednosti.

Gabonec Pierre-Emerick Aubameyang je prvo ime Borussie. V polno je zadel kar 18-krat in postal bundesligaški jesenski kralj strelcev. V nasprotju z Lewandowskim izvaja tudi strele z bele točke. Rumeno-črni so zveste in bučne navijače najbolj osrečili z dramatično zmago na znamenitem sosedskem spopadu s Schalkejem (3:2), trener Thomas Tuchel pa je hitreje od načrtovanega začel uspešno zgodbo.

Neuer prejel le osem zadetkov

Bayern in Guardiola ostajata posebna zgodba jeseni. Katalonec se je odločil, da bo po koncu sezone zapustil München. Najverjetneje se bo odpravil na Otok. Njegovim varovancem lahko le še čudež prepreči, da bi osvojili novo državno zvezdico. Ubranitev naslova se zdi logična, saj so jeseni izgubili le enkrat, na gostovanju v Mönchengladbachu.

Niz desetih zaporednih zmag, s katerimi so poskrbeli za nov rekord tekmovanja, so prekinili z remijem brez zadetkov v Frankfurtu. Doma so bili (tudi v Evropi) nepremagljivi, tekmece pa so kot za stavo premagovali tudi s štirimi, petimi zadetki prednosti.

Čeprav so imeli veliko težav s poškodovanimi asi, zaradi česa je Guardiola jezno povzdignil glas in pri vodstvu zdravniške klubske službe poskrbel za določene menjave, so javnosti predstavili nekaj obetavnih imen, ki bi bila lahko prihodnost svetovnega nogometa. Izstopata 19-letni Francoz Kingsley Coman in leto dni starejši Nemec Joshua Kimmich.

Med vratnicama pleni pozornost Manuel Neuer. Prejel je najmanj zadetkov, tako da ga krasi "Handanovićevo oziroma Oblakovo" povprečje. V 17 nastopih se je njegova mreža zatresla le osemkrat, tako da je prejel manj kot polovico zadetka na srečanje. Poleg Lewandowskega je strelsko izstopal tudi Thomas Müller (14 zadetkov), ki je podaljšal pogodbo z Bayernom.

Veliki bavarski skalp je uspel le Borussii M.

Wolfsburg je v poletnem prestopnem roku izgubil najboljšega posameznika bundeslige Kevina de Bruyna (Manchester City), s slabšimi nastopi ob koncu jesenskega dela pa padel na sedmo mesto. Za boljšo voljo je poskrbel zgodovinski preboj med 16 najboljših v ligi prvakov.

Jeseni je z visokim tretjim mestom presenetila berlinska Hertha, na četrtem mestu, ki (pogojno) še pelje v ligo prvakov, je Borussia Mönchengladbach. Po odhodu Luciena Favra se je prerodila, novi strateg Andre Schubert se lahko pohvali, da je edini (poleg Arsena Wengerja v ligi prvakov) strateg, ki je na kolena spravil Bayern.

Kampl se je prerodil v Leverkusnu

V tej sezoni v najvišjem nemškem klubskem razredu nastopajo trije Slovenci, kar dva sta rojena v Nemčiji. Kevin Kampl se je pred začetkom prvenstva iz Dortmunda preselil v Leverkusen in naredil odlično potezo. Med lekarnarji je hitro postal prvokategornik, trener Roger Schmidt ga pozna še iz obdobja, ko je bil dodana vrednost Salzburga. V ligi prvakov sta ga od napredovanja ločila le ščepec sreče in večja natančnost v napadu.

Veselil se je strelskih prvencev v bundesligi in ligi prvakov, dobro pa se je uigral z razpoloženim soigralcem Javierjem Hernandezom. Chicharito je v jesenskem delu v 22 nastopih dosegel 19 golov, kar je izvrstno povprečje za Mehičana, ki se prvič spopada z izzivom vedno polnih nemških štadionov.

Matavž čaka na zadetek, Maroh eksplodiral proti Kamplu

Tim Matavž je z Augsburgom po filmskem scenariju, ko je v črno ovil Partizanov štadion v Beogradu, v ligi Europa napredoval med 32 najboljših, v prvenstvu pa ni ponovil petega mesta iz prejšnje sezone. Primorec je imel veliko težav s poškodbami, kot najdražja klubska okrepitev vseh časov pa ne more biti zadovoljen z minutažo. Odigral je deset tekem, a skupno na igrišču prebil le 364 minut. Zadetka ni dočakal, Augsburg pa bo prezimil na 12. mestu.

V Kölnu po odhodu Miša Brečka, ki se je preselil k drugoligašu Nürnbergu, čast Slovenije brani le še Dominic Maroh. Kozlički so se zagozdili v varno sredino lestvice. So na devetem mestu, Maroh pa je končal jesenski del z nasmehom, saj je odpravil težave z zdravjem, zaradi katerih je izpustil precejšen del nastopov.

Ko se je vrnil, je zablestel ravno proti Kamplovemu Bayerju, se dvakrat vpisal med strelce in poslal sporočilo Nogometni zvezi Slovenije, da še ni rekel zadnje.

V največjih težavah Hoffenheim in Hannover

Tik za Kölnom je na lestvici staroselec Hamburger SV. Edini klub, ki v zgodovini bundeslige vztraja med najboljšimi od prvega dne, se je popravil. V zadnjih sezonah je svoj prvoligaški status reševal v dodatnih kvalifikacijah, tokrat pa jesen končal na zadovoljivem 10. mestu.

Zadovoljna sta lahko tudi novinca Ingolstadt in Darmstadt. Čeprav so jima napovedovali težke dni in očitali pomanjkanje izkušenj, sta se odlično kosala z znanimi tekmeci. Sta na 11. in 13. mestu, blizu nevarnega območja, kjer že diši po padcu v drugo ligo.

Prvi, ki je nad rdečo mejo, je velikan Stuttgart. V zadnjih sezonah doživlja veliko nihanj, krizo je napovedala že Kekova Rijeka, ko mu je senzacionalno preprečila nastop v skupinskem delu lige Europa v sezoni 2013/14. Werder Bremen razočarano zaseda 16. mesto, ki pelje v dodatne kvalifikacije, Hannover, ki je lani snubil Petra Stojanovića, letos pa se zanimal za Andraža Šporarja, išče novega trenerja, na dnu pa je Hoffenheim. Slast zmage je občutil le dvakrat, nekdanji reprezentant Kevin Kuranyi pa še čaka na prvi gol.

Ne spreglejte