Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
7. 9. 2017,
1.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Natisni članek

Andraž Struna

Četrtek, 7. 9. 2017, 1.43

6 let, 6 mesecev

Andraž Struna drugi Slovenec v MLS

Sanjski prestop slovenskega reprezentanta, seli se v New York

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Andraž Struna | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Andraž Struna je postal drugi Slovenec, ki bo zaigral v severnoameriški profesionalni ligi MLS. Podpisal je pogodbo z New York Cityjem, pri katerem se bo družil z nekaterimi zvenečimi imeni svetovnega nogometa.

Po Antoniu Delamei Mlinarju, ki je januarja letos podpisal za New England Revolution in zanj v najmočnejši severnoameriški nogometni ligi redno igra, smo Slovenci dobili še enega nogometaša, ki se bo preizkusil v tem tekmovanju.

Andraž Struna je z ekipo New York Cityja podpisal pogodbo do konca te sezone, ki se z velikim finalom lige MLS končuje sredi decembra, z možnostjo podaljšanja za naslednji dve.

"Veliko razlogov za zadovoljstvo imam. O MLS imam zelo dobro mnenje, vse bolj priljubljena in vse boljša je. Nerad govorim o sebi, a lahko rečem, da težim k tehničnemu nogometu. Verjamem, da se bom dobro znašel. Obljubljam, da bom dal vse od sebe za ekipo. Veselim se dela s tako pomembnimi imeni iz sveta nogometa," je ob predstavitvi povedal Pirančan, ki bo v New Yorku užival v družbi nekaterih zvenečih imen.

Star je štiri leta, ima enakega lastnika kot Man City

New York City je bil ustanovljen šele leta 2013 in še nikoli ni bil prvak.

Je v lasti arabskega podjetja, ki ima v rokah tudi angleški Manchester City.

Tekme igra na štadionu Yankee Stadium, ki sprejme 28.743 gledalcev in si ga nogometni klub deli z znamenitimi New York Yankees, ki igrajo v bejzbolski ligi MLS.

Patrick Vieira se že veseli

Treniral ga bo sloviti Patrick Vieira. | Foto: Reuters Treniral ga bo sloviti Patrick Vieira. Foto: Reuters Trener New Yorka je nekoč eden izmed boljših evropskih nogometašev Patrick Vieira, ki je za Francijo odigral kar 107 tekem, z njo je postal svetovni (1998) in evropski prvak (2000).

"Pred nami je zelo pomemben del sezone. Zadovoljen sem, ker smo dobili tako mednarodno izkušenega nogometaša, ki lahko poboljša moštvo. Veselim se dela z njim," je ob podpisu Strune povedal danes 41-letni nekdanji kapetan Arsenala, ki je Londončanom leta 2004 pomagal tudi do zadnjega naslova angleškega prvaka.

Igral je še za Milan, Juventus, Inter in Manchester City, pri katerem je pred štirimi leti tudi začel trenersko pot, najprej kot pomočnik trenerja.

Užival bo tudi v družbi legendarnega Italijana in Španca

Andrea Pirlo in David Villa | Foto: Reuters Andrea Pirlo in David Villa Foto: Reuters Kapetan ekipe je David Villa. Evropski (2008) in svetovni prvak (2010) s Španijo in s kar 59 zadetki tudi najboljši strelec v njeni zgodovini, ki je številne lovorike osvajal tudi z Barcelono in bil z njo evropski prvak.

V zvezni vrsti New Yorka od leta 2015 igra Andrea Pirlo. Dolgoletni italijanski reprezentant (116 nastopov in 21 golov), leta 2006 tudi svetovni prvak, ki je v Evropi vrsto let navduševal v dresih Juventusa, Interja in Milana, s katerim je bil dvakrat evropski prvak.

Do konca rednega dela sezone le še pet tekem

New York City je pet krogov pred koncem rednega dela tekmovanja na drugem mestu vzhodne konference in z dobrimi možnostmi, da se v polfinale konferenčnega dela končnice prebije neposredno, kar prinašata prvi dve mesti.

Nazadnje je nastopal na Škotskem za Hearts, za katerega je odigral 17 tekem. | Foto: Reuters Nazadnje je nastopal na Škotskem za Hearts, za katerega je odigral 17 tekem. Foto: Reuters

Ekipe, uvrščene med tretjim in šestim mestom, gredo v dodatne kvalifikacije.

Ekipa prvega Slovenca v ligi MLS Antonia Delamee Mlinarja New England Revolution je trenutno osma med enajstimi klubi v svoji konferenci.

Iz reprezentance je izpadel, zdaj je tam njegov mlajši brat

Za Slovenijo je odigral 25 tekem. | Foto: Getty Images Za Slovenijo je odigral 25 tekem. Foto: Getty Images 28-letni desni bočni branilec, ki lahko igra tudi na levi strani obrambe, sicer starejši brat zdajšnjega reprezentanta Slovenije Aljaža Strune, je za Slovenijo do zdaj odigral že 25 tekem in zabil en gol, a v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 ni zaigral na še niti eni tekmi.

V drugi polovici prejšnje sezone je igral Hearts v škotski premier ligi. Pred tem je bil pol leta brez kluba in je zato izgubil tudi reprezentančni status.

Pred tem je tri leta igral za PAS Giannino v prvi grški, med letoma 2011 in 2013 pa je bil član poljske Cracovie iz Krakova.

V Sloveniji je igral za Koper, za katerega je v prvi slovenski ligi odigral 58 tekem.

Kako so Andraža Struno predstavili pri New York Cityju:

Ne spreglejte