Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
16.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 liga MLS New England Revolution NK Olimpija NK Olimpija Malta slovenska nogometna reprezentanca Golden State Warriors Cleveland Cavaliers Boston Celtics Liga NBA Antonio Delamea Mlinar

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 16.29

6 let, 6 mesecev

Antonio Mlinar Delamea

Vsi so odšli na dopust, on pa mora garati v ZDA

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Antonio Delamea Mlinar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski reprezentant Antonio Mlinar Delamea si bo dvoboj med Slovenijo in Malto (2:0) zapomnil za vse večne čase. Usoda je hotela, da se je prvič v državnem dresu potegoval za kvalifikacijske točke ravno na 26. rojstni dan. Po dvoboju je prekipeval od ponosa.

Prvi Slovenec, ki je nastopil v severnoameriški nogometni ligi MLS (New England Revolution), odlično pozna štadion Stožice. Pred odhodom v ZDA je nosil dres Olimpije, pri kateri je nekaj časa opravljal vlogo kapetana in se veselil naslovu državnega prvaka.

''Stožice so moj drugi dom. Dale so mi ogromno, tako da sem se počutil kot doma,'' je po zmagi Slovenije v kvalifikacijah za SP 2018 nad Malto (2:0) dejal Antonio Mlinar Delamea.

Nimamo se česa bati za prihodnost

Po sobotni tekmi je zaploskal mladostnemu "upokojencu" Milivoju Novakoviću. | Foto: Vid Ponikvar Po sobotni tekmi je zaploskal mladostnemu "upokojencu" Milivoju Novakoviću. Foto: Vid Ponikvar Mozirjan je za člansko izbrano vrsto debitiral lani na prijateljskem gostovanju na Poljskem (1:1), tokrat pa je šlo zares, saj je tekma štela za točke.

''Igranje za svojo državo mi pomeni največ v karieri. Uresničile so se mi največje sanje. Presrečen sem, da sem dobil priložnost,'' se je zahvalil selektorju Srečku Katancu, da je ob odsotnosti kapetana Boštjana Cesarja in drugega obrambnega stebra Mirala Samardžića (oba sta manjkala zaradi kazni rumenih kartonov) sestavljal osrednji branilski par in skupaj z Miho Mevljo ter vratarjem Janom Oblakom ohranil slovensko mrežo nedotaknjeno.

''Težko je bilo igrati, ker so vsi pričakovali, da bo lahka tekma. Mi smo vedeli, da Malta le ni tako slaba, dvoboj pa sta odločila Josip Iličić in Jasmin Kurtić. S fanti smo dobro delali cel teden. Selektor je bil lahko zadovoljen z delom, naš cilj pa je bil, da miselnost s treningov prenesemo na tekmo. To nam je uspelo, zasluženo smo zmagali, tako da lahko gledamo z optimizmom naprej. Če bo tako, se nimamo česa bati za prihodnost,'' je Delamea Mlinar optimist pred nadaljevanjem kvalifikacij, ko čakata Slovenijo gostovanji na Slovaškem in v Angliji ter domači tekmi z Litvo in Škotsko.

Pri zajtrku so mu zapeli pesem

Zmago proti Malti si bo zapomnil tudi po posebnem občutku, ki ga je bil deležen kot slavljenec. Na dan srečanja je dopolnil 26 let in poskrbel, da se v slačilnici slovenske reprezentance ni čestitalo le svežemu upokojencu Milivoju Novakoviću.

Veselje po zadetku Milivoja Novakovića za končno zmago z 2:0 proti Malti. | Foto: Grega Valančič / Sportida Veselje po zadetku Milivoja Novakovića za končno zmago z 2:0 proti Malti. Foto: Grega Valančič / Sportida

''Že zjutraj pri zajtrku so mi malce zapeli, drugače pa smo ostali osredotočeni in zbrani le na tekmo. Vemo, kaj je naša naloga. Zdaj, ko smo zmagali, gre večina na zaslužen dopust, jaz pa nazaj v Ameriko. Že v sredo imamo tekmo, zelo prijetno,'' je podaril kisel nasmešek, saj se je za trenutek zamislil, kako si bodo njegovi reprezentančni soigralci lahko v naslednjih tednih dali duška ob vragolijah, ponavadi prisotni na poletnih počitnicah, nekje v družbi morja.

Branilec New Englanda bo na takšne radosti letos pozabil, saj se je po srečanju z Malto že odpravljal v ZDA. V noči na četrtek (1.30 po slovenskem času) ga čaka dvoboj z Rochester Rhinos.

Nima težav z utrujenostjo

Prejšnji teden, ko se je pridružil reprezentančnim pripravam, je treniral le nekaj ur po čezoceanskem poletu. ''Če kdo nima težav z jet-legom (utrujenost, posledica zamenjave časovnih pasov po dolgih potovanjih z letalom, op. p.), sem to jaz. V ZDA na vsako gostovanje potujemo minimalno z letalom dve uri. Ko sem se vrnil v Slovenijo, sem bil nekaj uvodnih dni res malce odsoten, a je imel selektor občutek za to, tako da ni bilo nobenih težav.

Navija za Boston, naslov bi privoščil Clevelandu

Delamea Mlinar je velik ljubitelj ameriških športov. To je dokazal tudi po srečanju z Malto, ko se je pred mikrofoni pojavil s kapo, na kateri je kraljeval grb košarkarskega moštva Boston Celtics. Izbor ni naključen, saj je Mlinarjev nogometni klub nahaja v predmestju največjega mesta v zvezni državi Massachussets, tako ponosnem na Kelte.

''Ogledal sem si dve tekmi, tudi dvoboj končnice lige NBA s Clevelandom. Hitro sem se povezal s Celtics, ker spremljam ligo NBA že od prej. Ogled srečanj je enkratno doživetje. Komaj čakam naslednjo sezono. Verjetno bom dobil sezonsko vstopnico,'' se veseli novih obiskov dvorane TD Garden, kjer stanuje 17-kratni prvak lige NBA.

V finalu lige NBA vodi Golden State po porazu na četrti tekmi proti Clevelandu s 3:1 v skupnih zmagah. | Foto: Reuters V finalu lige NBA vodi Golden State po porazu na četrti tekmi proti Clevelandu s 3:1 v skupnih zmagah. Foto: Reuters

Na drugi strani luže še vedno ni znan letošnji košarkarski prvak. Golden State je zapravil prvo zaključno žogico in priložnost, da bi osvojil nov prstan brez poraza v izločilnem delu, s čimer bi poskrbel za podvig podvigov. Tega vendarle ne bo, saj je Cleveland, branilec naslova, v četrti tekmi le izkoristil prednost domačega parketa, in znižal na 1:3. Zdaj se finalna serija seli v Kalifornijo, kjer bi v noči na torek že lahko dobili novega prvaka. Bojevniki imajo drugo zaključno žogico.

Kaj ga moti pri Golden Statu?

Za okus edinega slovenskega branilca v ligi MLS imajo Bojevniki v svojih vrstah preveč zvezdnikov. | Foto: Getty Images Za okus edinega slovenskega branilca v ligi MLS imajo Bojevniki v svojih vrstah preveč zvezdnikov. Foto: Getty Images Delamea Mlinar, ki je dokazal, kako velik profesionalec je, saj se je na reprezentančnih pripravah na tekmo z Malto nalašč odrekel možnosti, da bi spremljal dogajanje v finalu lige NBA v neposrednem televizijskem prenosu, stiska pesti za LeBrona Jamesa in druščino.

''Vesel sem, da se je Cleveland vrnil. Veliko bolj bi privoščil naslov njemu kot pa Golden Statu. Pa ne zaradi tega, ker prihaja iz vzhodne konference, tako kot Boston, ampak zaradi tega, ker ima Golden State preveč all-star igralcev in je liga zaradi tega povsem nezanimiva,'' je opozoril na dejstvo, da so Bojevniki po prihodu Kevina Duranta, ki blesti v letošnjem finalu, osvežili moči, ki pridejo ob velikih ostrostrelcih (Stephen Curry in Klay Thompson) do izraza zlasti v napadu.

Za nogomet ostane le drobni tisk

V ZDA se je na lastne oči prepričal, da se priljubljenost lige MLS ne more kosati z ligo NBA. Čeprav bi si želel, da bi bilo drugače, so mediji veliko bolj naklonjeni dogajanju na parketih.

Nekdanji kapetan Olimpije je standardni član začetne enajsterice kluba New England Revolution. | Foto: Reuters Nekdanji kapetan Olimpije je standardni član začetne enajsterice kluba New England Revolution. Foto: Reuters

''Za nogomet ostane le drobni tisk, za ameriške športe, ameriški nogomet, baseball, hokej na ledu in košarko, pa se poroča vsak dan od A do Ž. Vseeno pa je nogomet v vzponu, to se opazi. Američani pričakujejo, da se bo do leta 2026, ko nameravajo gostili novo svetovno prvenstvo, zanimanje javnosti in medijev še dvignilo.

Takrat bo Mozirjan star 35 let, tako da bi še lahko vztrajal na nogometnih zelenicah. Če bi nastopil v ZDA na svetovnem prvenstvu kot član ameriškega kluba, bi bila do to dvojna čast za nekdanjega kapetana Olimpije, ki je na dvoboju z Malto tako užival, da se je v zanosu ljubezni do države ob predvajanju himne držal za srce.

Ne spreglejte