Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
30. 8. 2014,
22.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Domžale NK Maribor NK Maribor Nejc Vidmar Luka Elsner Žiga Kous Ante Šimundža

Sobota, 30. 8. 2014, 22.38

5 let, 2 meseca

Sanjska sedmica: Domžale se ne šalijo, padel tudi evropski Maribor (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Domžale in Nejc Vidmar s sanjskim nizom pišejo zgodovino. Elsnerjeva četa je premagala tudi Maribor in mu tako za preboj v ligo prvakov čestitala z zmago. Vratar Nejc Vidmar na seznamu rekorderjev.

V Domžalah je prvoligaško tekmo po dolgem času pozdravilo prešerno nogometno vzdušje. Osrednja tribuna je bila skoraj polna, evropske junake v vijoličnih dresih je prišlo na prvi tekmi, odkar je znano, da so udeleženci elitne lige prvakov, pozdravit vsaj 500 navijačev iz Štajerske. Domžalčani, ki so s sanjskim nizom stoodstotnega izkupička in nedotaknjene mreže zagospodarili na vrhu Prve lige Telekom Slovenije, so pred srečanjem športom čestitali gostom za ogromen evropski podvig, mariborski navijači pa so potezo gostiteljev pozdravili z glasnim aplavzom.

Šimundža se je odločil za enajsterico iz Glasgowa

Trener slovenskih prvakov Ante Šimundža se je vodilnega prvoligaša lotil z enako postavo, s katero je med tednom osvojil Celtic Park in dvignil na noge nogometno Slovenijo. Od prve minute sta začela tudi Mitja Viler in Aleš Mertelj, ki sta prejela vpoklic v člansko izbrano vrsto, na klopi pa je na priložnost čakal adut Damjan Bohar, novopečeni član Katančeve čete.

Domžalčani so v svečani derbi 7. kroga vstopili izjemno motivirani, saj so želeli dokazati, da zmorejo s trdno obrambo zlomiti tudi najtežjega slovenskega tekmeca. Za nameček se je na lov za slovenskim rekordom podal še prvi vratar Nejc Vidmar. Če bi ostal nepremagan vsaj 62 minut, bi izenačil prvoligaški rekord, ki ga je na sončni strani Alp pred 20 leti dosegel nekdanji vratar Kopra Boško Bošković.

Šišić poskrbel za hladno prho prvakov

Domžalčani so odlično vstopili v srečanje. Že v 5. minuti je moral Jasmin Handanović po žogo v mrežo, občinstvo na polnem Športnem parku v Domžalah pa je poskakovalo od sreče. Po desni strani je prodrl Joshua Parker, se otresel Marka Šulerja, nato pa lepo našel prostega Aladina Šišića. Viler je nekoliko zaspal in zamudil pri pokrivanju, kar je nogometaš iz BiH smelo izkoristil. Z močnim diagonalnim strelom, žoga je tik pred golovo črto nepredvidljivo poskočila, je premagal Handanovića. Izkušeni Ljubljančan je bil premagan, Domžale pa nadaljevale niz, saj so še sedmič v tej sezoni dosegle prvi gol na srečanju.

Trener gostujoče ekipe Šimundža ni skrival nezadovoljstva s hitro prejetim zadetkom. Poskušal je pomiriti fante in jim ukazal še bolj napadalno igro. Po zadetku se je težišče igre preselilo na domžalsko igralno polovico, kjer pa so gostje naleteli na težave. Domžalska obramba se je disciplinirano branila in ni pustila nikakršnih možnosti za prodiranje po sredini. Branilci naslova so zato poskušali zlomiti domžalski zid prek bokov, a sta napadalca vijolic, kapetan Marcos Tavares (s strani Viol je bil deležen največje časti in pogostega skandiranja na tekmi) ter Jean-Philippe Mendy, ostala brez uporabnih predložkov.

Vidmar zasenčil Tavaresa in Ibraimija

Po golu je zadišalo le dvakrat. V 14. minuti se je Brazilec s slovenskim potnim listom ob pravem času znašel na pravem mestu, nevarno ustrelil, a se Vidmar ni pustil zmesti ter zanesljivo ukrotil žogo. Pritisk Maribora se je nadaljeval, a ni bilo pravega zaključnega strela vse do končnice srečanja. Ni šlo iz igre, do zadetka pa gostje niso mogli priti niti s prekinitve. V 39. minuti je Agim Ibraimi udaril s prostega strela. Razdalja je bila okrog 28 metrov, Parker pa je v živem zidu ustavil žogo z roko in si prislužil rumeni karton. Edini na tekmi v prvem polčasu. Gostje so dobili nov prosti strel, tokrat veliko bližje. Znova je prevzel odgovornost Makedonec, poslal nevaren strel, a se je izkazal Vidmar. Izvrstno je posredoval, odbil žogo v kot ter dokazal, da njegova nepremagljiva statistika v tej sezoni ni naključna. Še naprej je lahko lovil absolutni rekord v 1. SNL.

V drugem polčasu smo dolgo čakali na pravo priložnost. V 55. minuti je po desnem boku prodrl Petar Stojanović, močno podal pred vrata, kjer pa je Tavares za las zgrešil žogo in tako omogočil Domžalam, da so še naprej vodile z 1:0. V protinapadu bi se skoraj ponudila ogromna priložnost mlademu SrbuNemanji Maksimoviću, ki je stekel sam proti Handanoviću, a ga je pravočasno ujel Šuler in tako oviral, da se je do žoge dokopal vratar Maribora.

Maribor pritiskal, Kous pa spravil štadion na noge

V naslednjem mariborskem napadu je Viler odlično z leve strani zaposlil Boharja, ki se je znašel pred vrati in močno udaril z glavo. Vidmar, ki je v življenjski formi, je znova posredoval v svojem slogu in žogo odbil čez prečko. Vratarja Domžal je z glavo zaposlil tudi Mendy, Vidmar je bil znova zmagovalec dvoboja. Šimundža je hitro ukrepal, rezultat mu ni šel na roko, v igro je vstopil še Luka Zahović, pri gostiteljih, ki so čutili vedno večji mariborski pritisk, pa je strelca Šišića zamenjal Žiga Kous. Maribor je šel na vse ali nič, kaj kmalu pa uvidel, da je ostal pri nič. Zakaj? Zato, ker so Domžalčani še povišali vodstvo.

V 64. minuti je kapetan Nejc Skubic našel utekajočega Kousa, ki je prodiral z desne strani in mojstrsko med nogami preigral Aleksandra Rajčevića, nato pa z močnim in neubranljivim strelom premagal še Handanovića. Občinstvo v Športnem parku je skočilo na noge, to je bil imeniten zadetek za velikih 2:0 proti udeležencu lige prvakov!

Mariborčane je drugi prejeti zadetek zelo potrl. Nezbrana igra v obrambi je dopustila Žanu Majerju, da je prišel neoviran do roba kazenskega prostora in nevarno streljal v zgornji desni kot Handanovićevih vrat. Nekdanji reprezentant je moral pokazati vse znanje, da je žogo s skrajnimi močmi preusmeril v kot, Domžalčani pa so zaigrali kot prerojeni. Navijači Maribora so še naprej bučno bodrili ljubljence ter upali, da so zmožni napraviti preobrat. Ker pa so krenili v popoln napad, se je na njihovi igralni polovici ponudilo vedno več prostora za Domžalčane, ki so še naprej ogrožali mariborska vrata. Še enkrat je z razdalje poizkusil Majer, nato je bil blizu zadetku še obrambni steber Kenan Horić ...

Vijolice so izkoristile še zadnjo menjavo, Ibraimija je zamenjal Izraelec Sintayehu Sallalich, a je ostalo pri zmagi domačinov. Za slabo voljo v domačem taboru je poskrbel sodnik Matej Jug, ki se je po mnenju Domžalčanov poslužil dvojnih meril pri označevanju prekrškov. Žolčni protesti so poskrbeli, da je moral športni direktor Matej Oražem zapustiti klop in se preseliti na tribune.

Sanjski niz Domžal se nadaljuje, prihaja reprezentančni premor

Šimundža je nemočno spremljal medle poizkuse, da bi Maribor ujel priključek. Čeprav je v zadnjih dneh kot papiga ponavljal, da slavje po zmagi v Glasgowu ne bo ogrozilo kakovosti nastopa v Domžalah, so naleteli na mino pri vodilnem klubu, ki je tako še povečal prednost pred največjimi zasledovalci.

Na prvi tekmi kot polnopravni udeleženci lige prvakov so bili nevarni in nekajkrat močno ogrozili rekorderja Vidmarja, niso pa navdušili z rezultatom. Na srečo vijolic prihaja na vrsto reprezentančni premor, v katerem bodo lahko obnovili moči in svežino po napornih obračunih s Celticom ter vsem, kar je sledilo po slavju. Domžalčani nadaljujejo s sanjskim nizom, zdaj so zmagali že sedmič zapored, ponovno niso prejeli zadetka, kar je dosežek, ki bo romal v almanahe. Elsnerjeva četa piše zgodovino, Maribor pa čaka zahtevna naloga, da ga ujame na razpredelnici.

Ne spreglejte