Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
22. 12. 2015,
18.15

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Samir Handanović Srečko Katanec Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 22. 12. 2015, 18.15

8 let, 2 meseca

Samir Handanović: lahko se zgodi, da bo še tretjič najboljši v Italiji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za Samirjem Handanovićem je še eno zelo uspešno leto, česar smo pri izkušenemu slovenskemu vratarju že vajeni, a hkrati tudi leto, ko se je odločil, da ne bo več igral za Slovenijo.

Tako kot že vrsto let je Samir Handanović tudi v letošnjem letu v klubskem dresu branil redno in dobro. Bil je med najboljšimi, če ne celo najboljši posameznik milanskega Interja, za katerim sta dve različni polovici leta. V prvi ni blestel, v drugi gre Milančanom veliko bolje.

V prvi polovici leta je izkušeni slovenski vratar v italijanskem prvenstvu branil na 21 tekmah in na petih ohranil mrežo nedotaknjeno. Inter je bil na koncu šele osmi. V tem delu sezone so črno-modri nastopali še v italijanskem pokalu, v katerem so izpadli v četrtfinalu, in v evropski ligi. Tam so obstali v osmini finala. Na teh tekmovanjih Ljubljančan ni branil, prednost je dobil sicer rezervni vratar, Argentinec Juan Pablo Carrizo.

Veliko bolje gre Interju v tej sezoni. V prvenstvu je po prvi polovici celo vodilni, v veliki meri po zaslugi Handanovića, ki je celo najboljši vratar prvenstva in je poskrbel za nekaj sijajnih predstav. Na 17 prvenstvenih tekmah je prejel le enajst golov, kar na enajstih tekmah je mrežo ohranil nedotaknjeno in poskrbel, da imajo Milančani daleč najboljšo obrambo v ligi. V pokalu, kjer so se uvrstili v četrtfinale, ni igral. Tudi v tej sezoni prednost dobiva Carrizo.

Pred njim je podpis nove, verjetno zadnje res donosne pogodbe, ki bi mu morala prinesti največ denarja do zdaj. Podaljšal naj bi sodelovanje z Interjem, čeprav s tem dejanjem odlaša že nekaj mesecev. Je med kandidati za nagrado za najboljšega vratarja leta v Italiji in prav lahko se zgodi, da bo še tretjič v zadnjih nekaj letih pristala v njegovih rokah.

Odločil se je, da mesto prepusti mlajšemu

V reprezentanci je, čeprav se vse bolj vzpenja Jan Oblak, tudi v letošnjem letu užival polno zaupanje selektorja Srečka Katanca. Izpustil je le prijateljsko tekmo v Katarju, na vseh preostalih tekmah, vse so bile kvalifikacijske za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji, je branil slovensko mrežo in dobro opravil svoje delo.

Po neuspehu proti Ukrajini je sporočil, da za Slovenijo ne bo več igral, čeprav je predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin namignil, da se z njegovo odločitvijo ni še povsem sprijaznil. Sporočil je tudi to, da naj bi bil Handanović, če bo treba, pripravljen pomagati Sloveniji.

Pri 31 letih je drugi na lestvici nastopov za Slovenijo, zbral jih je 81, v njenem dresu bi lahko branil še vrsto let in postal rekorder, a se je raje umaknil in mesto prepustil skoraj desetletje mlajšemu Oblaku. Morda tudi zato, ker je ta v zadnjem času v javnosti bolj priljubljen. V vsakem primeru si za vse, kar je reprezentanci dal, zasluži globoko spoštovanje. V zgodovino odhaja kot eden izmed najboljših reprezentantov v zgodovini slovenske izbrane vrste.

Ne spreglejte