Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 11. 2014,
22.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poročilo Maribor Chelsea liga prvakov liga prvakov Ljudski vrt

Sreda, 5. 11. 2014, 22.47

8 let

''Saj se šalite, mar ne?'' se sprašujejo Londončani

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Maribora so v četrtem krogu skupinskega tekmovanja lige prvakov v Ljudskem vrtu proti Chelseaju presenetljivo remizirali z 1:1 in so še v igri za napredovanje.

Nogometna Evropa se čudi in se sprašuje: ''Je Ljudski vrt res magičen?'' Le dva tedna po rezultatski katastrofi in gostujočem porazu z 0:6 proti Chelseaju so mariborski nogometaši proti istemu nasprotniku pokazali povsem drugačen, navijačem Londončanov neprepoznaven obraz.

Slovenski prvak, ki ima v zadnjem času vse več težav tudi v domačem prvenstvu, je zaigral v nekoliko spremenjeni, tudi presenetljivi postavi z Markom Šulerjem na klopi in mladim Lukom Zahovićem v prvi postavi. Najboljši strelec Maribora v tej sezoni je sploh prvič doživel čast, da je bil na igrišču, ko je iz zvočnikov prihajala znamenita himna najboljše evropske nogometne lige.

Jose Mourinho ni lagal

Trener gostov Jose Mourinho očitno ni metal peska v oči, ko je govoril, da bo tudi v Mariboru – če ne zaradi drugega, zaradi spoštovanja do mariborskega kluba in njegovih navijačev – igral v zelo močni postavi. Od prve minute so pri gostih zaigrali številni zvezdniki, a očitno, zaslepljeni z izidom s prve tekme, nalogo vzeli z levo roko.

Le v prvih petih, desetih minutah je Eden Hazard dajal vtis nogometaša, ki ima ''motor v zadnjici'', kot se je v dneh pred tekmo slikovito izrazil športni direktor vijoličastih Zlatko Zahović, potem se je tudi belgijski mojster nogometa, ki je bil prisoten povsod v napadu, ustavil. Še podaja Cesca Fabregasa na glavo mladega Kurta Zoume po kotu, komajda polnoletni branilec Chelseaja je za las zgrešil, in nekaj obramb Jasmina Handanovića po ne najboljših strelih gostov, to pa je bilo tudi vse, kar so v prvih 45 minutah pokazali londonski zvezdniki.

V prvem polčasu pogumni, iz garderob prišli še bolj odločni

Na drugi strani je Maribor že v prvem polčasu igral zelo pogumno in imel tudi najlepšo priložnost v prvih 45 minutah. Ko je Marcos Tavares s slabo podajo zapravil akcijo, ki bi se morala končati s stoodstotno priložnostjo, tako pa je Zahović prišel do žoge v neugodnem položaju, jo vseeno spretno podal do Sintayehuja Sallalicha, ta pa je streljal slabo.

Na polčas so tako Mariborčani odšli ob glasnem odobravanju spet sijajnih domačih navijačih, medtem ko nekaj več kot 500 pristašev Chelseaja prav gotovo ni moglo biti zadovoljnih. Kakor tudi ne trener gostov Jose Mourinho, kar je tudi nazorno pokazal in dve menjavi opravil že ob polčasu.

Mojstrovina Makedonca, ki je paral živce

Toda tudi to ni pomagalo. Maribor je bil pogumen in v 50. minuti dočakal trenutek, na katerega po tekmi na Stamford Bridgeu nihče ni upal niti pomisliti. Z leve strani je podal Mitja Viler, žoga je preletela nogometaše, ki so nanjo čakali v osrčju kazenskega prostora, in prišla na nogo Agima Ibraimija. Ta je do takrat zapravil že kar nekaj akcij in k tudi k tej pristopil nekoliko ležerno. Zaustavil jo je, medtem ko so vsi pričakovali, da bo streljal takoj, izgubil še nekaj trenutkov, ko si jo je namestil na močnejšo nogo, levico in poskrbel, da se je marsikdo prijel za glavo. Potem pa trenutek genialnosti in evrogol v režiji makedonskega reprezentanta.

Ljudski vrt je norel od navdušenja, mariborska klop je skakala, gostujoči navijači niso verjeli svojim očem. Medtem je Mourinho, ki je bil na začetku povsem miren in ugodno naslonjen v sedež Chelseajeve klopi na mariborskemu štadionu, medtem pa že nekaj časa živčno postopal ob njej, že opravil še en potezo in povlekel zadnjo menjavo.

Luka Zahović zgrešil nemogoče

Tudi to ni pomagalo, bližje drugemu golu je bil Maribor. Najprej je z glavo poizkušal Aleksander Rajčević, potem je v 60. minuti neverjetno priložnost zgrešil Zahović. Po podaji Vilerja z leve strani je bil povsem osamljen na desni vratnici, a z nekaj metrov žogo, pred seboj je imel prazno mrežo, spravil čez gol.

Morda je bil tudi zato prav on tisti, ki je po 73 minutah kot prvi odšel z igrišča pri Mariboru. Naključje ali ne, le nekaj sekund za tem, ko se je ob skandiranju s tribun usedel na klop, je Chelsea izenačil. Iz kota je podal Fabregas, na 1:1 je poravnal Nemanja Matić.

Do konca tekme je bilo še kako razburljivo. Na eni strani je dve priložnosti zapravil Diego Costa, ki ni imel svojega dneva, na drugi je bil blizu gola Tavares, a bo moral kapetan domačih še nekaj časa počakati na prvenec v ligi prvakov. Zato pa se od sredinega večera naprej lahko z ubranjeno enajstmetrovko v najmočnejši nogometni ligi na svetu pohvali domači vratar.

Jasmin Handanović junak velike točke

Po nespametno izgubljeni žogi Ibraimija na sredini igrišča je v kazenski prostor vijoličastih prišel Hazard, se poigral z Vilerjem, ta ga je lahko ustavil le s prekrškom. Prav to je tudi storil in sodnik ni kolebal. Pokazal je na belo točko. Prav belgijski reprezentant, ki je blestel na prvi tekmi, je prevzel odgovornost, a se je z obrambo izkazal Handanović in poskrbel za nov delirij na tribunah Ljudskega vrta.

Do konca tekme se izid ni spremenil in Maribor se lahko veseli nove polovice milijona v klubski blagajni, še bolj pa je lahko ponosen na sporočilo, ki ga je poslal Evropi. O štajerskem nogometnem čudežu se bo po svetu prav gotovo govorilo tudi v prihodnjih dneh. ''Saj se šalite, mar ne?'' pa se verjetno sprašujejo navijači Chelseaja, ki kar ne morejo verjeti, da je bil nasprotnik, nad katerim so se njihovi zvezdniki pred kratkim pošteno znesli, tokrat prišel do točke.

Še vedno krepko v igri za napredovanje

In ne pozabimo. V skupini G je dva kroga pred koncem še vse odprto. Maribor je še vedno zadnji, a s tremi točkami le za dve zaostaja za Schalkejem, ki je drugi in ima le točko zaostanka za Sportingom, ta je na tretjem mestu. Če bo slovenski prvak igral tako, kot je tokrat, pa je tako ali tako mogoče vse. To je jasno.

Ne spreglejte