Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
15. 4. 2011,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Olimpija

Petek, 15. 4. 2011, 10.13

8 let

Ruske grožnje zamenjal z ljubljansko oazo miru

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nedavno je nogometno javnost osupnila novica o nečednostih v Rusiji, ki so prečkale mejo dobrega okusa. Pri Kubanu sta krajšo potegnila znanca slovenskih zelenic, Nikola Nikezić in Sreten Sretenović.

Če je nekdanji napadalec Domžal in Hita Gorice sedaj brez kluba in se v Črni gori pripravlja na poletno iskanje novega delodajalca, pa je Srb našel mirno okolje v Ljubljani, kjer mu gre z Olimpijo odlično, saj še ne pozna poraza na uradni tekmi. Nekdanji branilec beograjskega Rada nerad govori o dogodkih, ki so ga privedli do odločitve, da poišče pomoč pri sindikatu FiFPro. ''Moja zgodba ni tako huda kot tista od 'Nikeze' (Nikole Nikezića, op.p.). Njega so se lotili fizično in mu grozili na vse možne načine,'' je povedal Sreten Sretenović, ki se v dveh letih igranja v Rusiji ni naigral.

Razlogov je več. Eden izmed njih je ta, da mu je v obdobju skromne igre celotnega moštva na žulj stopil trener in ga proglasil za glavnega krivca, čeprav je bila krivda Sretenovića le ta, da je poizkušal ekipo dvigniti iz sivine, kar pa je v primeru, če si branilec, zelo težko. Nato se je za nameček še poškodoval.

''Ko sem menil, da sem že nared, pa z ekipo nisem smel na priprave. Brez kakršnih pojasnil. Podobno je doživel še Nikola. Dejali so, da greva domov. Ker sem imel s klubom še veljavno pogodbo, sem se seveda temu uprl. Nato so začeli pritiskati na naju, da prekineva pogodbo. Na najino škodo. Sam sem to po grožnjah tudi storil in sem bil po svoje kar srečen, ker sem videl, kam vse skupaj pelje. Ker je trajal še prestopni rok, sem si lahko našel nov klub. 'Nikeza' pa je ostal in pripetilo se je tisto, kar se je.'' Iz kluba je lahko odšel le na svojo škodo. Dve sezoni sta mu šli skoraj v nič, zato ni želel ostati v Krasnodarju niti minute več.

Pričakoval je, da se bo javil še kdo

In kako je prekinil pogodbo? Prišel je na ''sestanek'' v klub, kjer ga je sprejel športni direktor Kubana Sergej Dorončenko skupaj z dvema neznancema. Začele so padati grožnje, naj podpiše potrdilo za prekinitev pogodbe, hkrati pa klubu plača še določen delež. Sreten je podpisal iz strahu, kaj so nepridipravi res zmožni storiti, pa je nekaj dni kasneje na lastni koži občutil njegov prijatelj Nikezić. ''Dobro ga poznam in vem, kako pošten je. Na srečo se je po posredovanju sindikata vse izteklo v najlepšem redu. Nikola je dobil nazaj denar, ki mu pripada, meni pa ni bilo potrebno plačati denarja. Da je klub poravnal dolg, me ne čudi, saj je to v njegovem interesu, saj bi imel drugače težave z zvezo.'' Ko je njuna primera javnosti predstavil sindikat SPINS, je Sreten pričakoval, da se bo sprožil val obtožb o nepravilnostih in metodah, bolj znanih v svetu podzemlja, ki se pojavljalo v ruskem nogometu. A tega filma ni dočakal. ''Pričakoval sem, da se bo še kdo javil. A igralce tudi razumem. Morda se ne upajo izpostavljati in jih je strah. V mojem primeru se je na koncu vse lepo zaključilo. Zadovoljen sem, da sem našel klub in v Ljubljani uživam,'' je zaupal 26-letni Srb.

V Rusiji se mu je v zadnjih tednih nogomet zameril. Ni se počutil kot pravi nogometni profesionalec. Na treningu so mu misli tavale drugam. V Ljubljani je pozabil na ruske pripetije, se hitro vklopil v ekipo in postal nepogrešljivi del začetne enajsterice. Z Olimpije še vedno občuduje niz spomladanske neporaženosti. ''Najbolj je pomembno, da gre ekipi dobro. Sam bom vedno dal vse od sebe. To lahko od mene vedno pričakujete,'' izžareva samozavest. Ko nanese beseda na obisk tekem, nejevoljno pogleda v smeri dvorane v Stožicah. ''Ljubitelji košarke redno polnijo dvorano. Imajo kaj videti. Pri nas jih bo tudi več, a le, če bomo igrali v Evropi. Če bodo imeli kaj videti, bodo prišli,'' je prepričan Sretenović, ki se je tudi spraševal o tem, zakaj v slovenskem prvenstvu igra tako malo Srbov. Morda jih bo po njegovih predstavah več. Če se mu prestop pri 21 letih iz Rada v Benfico ni obrestoval, je tokrat drugače. Ruske grožnje je zamenjal z ljubljansko oazo miru.

Ne spreglejte